沙葛食得喇

作者: nomisgnuey 发表于 2015-10-6 16:18:05
3119 10
第一次種得乒乓波咁大, 第二次種到有得食喇。
sugarcane 發表於 2015-10-10 23:41:58 來自手機 |顯示全部樓層
你好成功, 我的今年都好細個。。。。 你點and 落左乜肥呢
nomisgnuey 發表於 2015-10-12 11:29:35 來自手機 |顯示全部樓層
我用雞屎肥呀,今次向菜種舖老闆請教,佢教我唔可以俾條藤生得太長,會搶走根部嘅營養,長得滯要剪,生橫枝要剪,開花又要剪,我只係留番主藤好似人咁高,希望你下次成功。
sugarcane 發表於 2015-10-13 23:57:43 來自手機 |顯示全部樓層
開花之後就有豆, 你意思係連豆都唔好要?! 多謝你指教
nomisgnuey 發表於 2015-10-14 15:50:02 |顯示全部樓層
大家研究吓,我都係俾高人指教。我一見到有少少花蕾就即剪, 唔好俾佢開花結豆, 一結豆就會搶走養份, 影響根部發育, 另外要剪走所有分枝, 主藤過長就剪短。昨天再掘多一啲, 分享相片。
sugarcane 發表於 2015-10-14 17:56:27 來自手機 |顯示全部樓層
明白, 明年再努力 , thanks a lot!!!!!
ritatse 發表於 2018-1-30 17:25:11 |顯示全部樓層
請問沙葛要種多久呢? 幾時下種子適合呢?
catcat1980 發表於 2018-2-12 13:24:41 來自手機 |顯示全部樓層
大約5個月有收成
ritatse 發表於 2018-2-12 19:01:02 來自手機 |顯示全部樓層
謝謝你, Catcat. 我還以為須要6一7個月添。現在下種子可以嗎?賣種子的老板話全年可種。
catcat1980 發表於 2018-2-13 12:54:30 來自手機 |顯示全部樓層
我舊年5月種,中秋節前已有收成
ritatse 發表於 2018-2-13 16:24:07 來自手機 |顯示全部樓層
明白,唔該晒。