返回列表 發新帖

挪威北極光之旅

作者: 比得大帝 发表于 2015-9-30 15:11:01
4977 31
Vienne 發表於 2015-10-8 09:59:29 |顯示全部樓層

第一晚天氣反常,日間落雪,夜晚厚雲,氣温-2度,凍到手彊,是日中秋,北美本來睇到月蝕,但我乜月都睇唔到。

第二晚多雲,十點幾staff通知有少少極光,弱到肉眼僅僅見到,唔到一分鐘消失,之後返風,全晚厚雲。

第三晚有薄雲,仍見到月亮濛瀧,少許星星,但冇極光。

相機係Nikon D7100,18-140變焦鏡 (有財力大光圈廣角較好),setting,  f 3.5, ISO 1250. 對焦係無限遠,但我個鏡擰盡係唔啱,用月亮對焦再用膠帶貼住。曝光3至5秒左右。White balance自動,除晒filter,熄晒所有降噪防手震。 小妹影相麻麻,自己留念啫,不喜乜插呀﹗

我就假期中秋去,因係full moon,好光,我好少夜晚影相,有D難搞,但我見人地full moon影雪地加極光就好靚。新月去最好,setting會完全唔同,樓主o既setting算係common,冬天3月係最好,但-30度我冇本事去,Yellowknife同Tromso應該係僅有秋季唔太凍就睇到o既地方。

Yellowknife o既 landscape少山,比較平,Tromso影出黎似乎比較壯麗。儲夠錢下次要去。

評分

查看全部評分

powergun 發表於 2015-10-8 10:28:22 |顯示全部樓層
Vienne 發表於 2015-10-8 09:59
第一晚天氣反常,日間落雪,夜晚厚雲,氣温-2度,凍到手彊,是日中秋,北美本來睇到月蝕,但我乜月都睇唔到 ...

你同樓主都係情傾 Nikon 機喎

我哋今團有三個男仕, 三個都係N記, 而且都係用支14-24mm. 今個回合N記贏咗.  發表於 2015-10-8 12:07
唔係Nikon就Canon架啦。以前用過Minota同Sony,唔掂。我帶多左部女朋友去,想試下用 Micro 4/3 影唔影到,大機好重o麻,但都冇野影,試鬼!  發表於 2015-10-8 10:35
Vienne 發表於 2015-10-8 10:58:03 |顯示全部樓層
順便提下,要帶電筒仔,黑蚊蚊set相機睇唔清楚,最好紅光,冇用紅色玻璃紙包住,白光會影響人地。最尾果晚有內地同香港遊客,開住支大LED電筒,有人仲用戴係頭果種大光燈,四圍咁照,好討厭。
比得大帝 發表於 2015-10-8 11:49:30 |顯示全部樓層
Vienne 發表於 2015-10-8 00:55
有呀,time lapse? 幾秒o既片好似要影過百張相,呢個我唔係好識搞,不過影呢D相真係好好玩。 ...

看你的要求, 像我這些容易滿足的, 做到這條片已經好開心.

我是用 interval 模式, ISO 3200, F/2.8, 預設每隔13秒拍一張, 每張曝光10秒, 拍30張, 即花了390秒, 6.5分鐘還花得來.  

可在電腦DOWNLOAD個免費APPS : Startrails, 可以做兩個效果.

1. Startrails: 如Post#1, 第一張相.  當然如果要拍一張像樣的星流跡, 最好要3-4小時, 但要加埋極光下去, 就不能了, 因為極光變化太大, 連拍幾小時, 個天會太亂.  可能是自己拍, 又是第一次, 而且不是經常可以拍到, 我個人很滿意效果, 可以拍到極光, 又有時間流逝的感覺.

2. Movie: 如Post#1, 第一條link, 30張相, 每1/2秒一張, 即係條片15秒.

很簡單的.
比得大帝 發表於 2015-10-8 12:05:56 |顯示全部樓層
Vienne 發表於 2015-10-8 09:59
第一晚天氣反常,日間落雪,夜晚厚雲,氣温-2度,凍到手彊,是日中秋,北美本來睇到月蝕,但我乜月都睇唔到 ...

有雲真係好掃興.  原來以為睇極光我月蝕也失望了.  

不過個營地太光了, 不可以放盡ISO, 光圈來拍.

我哋去到拍攝地點, 有條漁船泊在附近開了燈, 我們導遊也去請求他把燈關了.

Tromso冬天的極光團很旺, 我都係怕凍, 揀秋天才敢去.
Melb 發表於 2015-10-8 12:07:05 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2015-10-8 12:05
有雲真係好掃興.  原來以為睇極光我月蝕也失望了.   

不過個營地太光了, 不可以放盡ISO, 光圈來 ...

請問是不是真的好難才睇到 北極光的?

有人好運去晚晩睇到,有人去兩次兩次都冇﹗  發表於 2015-10-8 12:39
比得大帝 發表於 2015-10-8 12:11:29 |顯示全部樓層
Vienne 發表於 2015-10-8 10:58
順便提下,要帶電筒仔,黑蚊蚊set相機睇唔清楚,最好紅光,冇用紅色玻璃紙包住,白光會影響人地。最尾果晚 ...

其實紅光都一樣影響別人, 只是冇咁刺眼而已.  最重要唔好照到別人拍攝的範圍, 我有好幾張相都被別人的紅光照到而要删除.

我set完都熄,人地曝緊光會有條紅線。  發表於 2015-10-8 12:40
比得大帝 發表於 2015-10-8 12:21:43 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2015-10-8 12:07
請問是不是真的好難才睇到 北極光的?

我第一次就睇到, 不過好多朋友等咗幾日都食白菓.

以我認為最好參加追光團, 他們有設備去度magnetic index, 雲的分佈情況, 又熟地形, 而且是用車不斷去找合適的地方, 肯定比孵在一處等幾會高.  我們這次開了兩小時到北邊, 再花了大半小時去找.  初去到是沒有的, 但導遊有信心, 叫我們SET機等.  果然半小時內就出現了.

加拿大o既追光團我覺得冇咁pro,只憑經驗。可以pm你間公司名俾我嗎?  發表於 2015-10-8 14:02
Melb 發表於 2015-10-8 12:24:58 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2015-10-8 12:21
我第一次就睇到, 不過好多朋友等咗幾日都食白菓.

以我認為最好參加追光團, 他們有設備去度magnetic inde ...

OH

你是跟旅行團去的?

我以為是自由行...

謝謝

通常係自己去到揾local tour,佢地熟地形同天氣,有整裝備,市區有光害,一定要去郊外,有人帶你去好過自己租車,外國公路冇燈,唔慣都危險。  發表於 2015-10-8 14:14
比得大帝 發表於 2015-10-8 12:46:36 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2015-10-8 12:24
OH

你是跟旅行團去的?

我是自由行, 不過去到參加local tour.

明白!! 謝謝解答呀 ^^  發表於 2015-10-8 12:49
比得大帝 發表於 2015-10-8 13:01:16 |顯示全部樓層

回覆 homeinuk

我們去了兩星期, 到了好幾個地方, 好難拆條數出嚟, FYI,

Tromso 酒店約HKD1500 (包早餐, 晚餐),

酒店門前

釣魚團, 約HKD1500, 三小時, 幫你煮條魚, 即食.

團友的, 我釣的只有二斤左右, 唔敢見人.

參觀Fjord一天遊, 約HKD1500.

出外食嘢, 預HKD200一餐, Burger King 約 HKD100一個SET.

評分

查看全部評分

jellyfishy 發表於 2015-10-9 11:54:41 |顯示全部樓層
攪到我心郁郁添~