挪威北極光之旅

作者: 比得大帝 發表于 2015-9-30 15:11:01
4985 31

是次先飛挪威的 Oslo, 再轉機致 Tromso. 參加當地導賞團, 六時半向北出發, 兩小時多車程, 九時多開始見到極光.

和朋友談起, 今次算是非常幸運, 第一天便看到, 有朋友要等四五天才見到.

Auora 1 movie.avi (30.23 MB, 下載次數: 224)

Auora 2 movie.avi (31.28 MB, 下載次數: 250)

評分

查看全部評分

Melb 發表於 2015-9-30 16:11:23 |顯示全部樓層
真係好靓呀

咁個天是不是好光的??

依個情況一般維持幾耐的??

回復

比得大帝 發表於 2015-9-30 16:21:52 |顯示全部樓層

2.8光圈, ISO: 2000 - 3200, 曝光: 8 - 15秒.  咁你知實際樣子大概如何了. 不過雖然淡, 但也很震撼, 強的時候, 滿天也是極光, 如果沒有雲, 可以維持幾小時, 北極光一般是由東飛向西,或西致東, 我想影一張極光+星流跡的相也不成功.
回復

Melb 發表於 2015-9-30 16:24:19 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2015-9-30 16:21
2.8光圈, ISO: 2000 - 3200, 暴光: 8 - 15秒.  咁你知實際樣子大概如何了. 不過雖然淡, 但也很震撼, 強的時 ...

果然係用心之作

我都好想睇呀
回復

Melb 發表於 2015-9-30 16:30:03 |顯示全部樓層
比得大帝
一定要帶相機. 我今團六個人, 三位男仕不約而同都係支NIKON 14-24mm. 有兩位女仕帶傻瓜機, 得啖笑.  發表於 25 秒前

咁都好過只帶手機去影既
回復

比得大帝 發表於 2015-10-7 15:24:27 |顯示全部樓層
加多幾張

評分

查看全部評分

回復

mc170202 發表於 2015-10-7 15:37:07 |顯示全部樓層
好靚啊!要是我有機會去,一定先來請教一下帶咩裝備
回復

powergun 發表於 2015-10-7 16:07:54 |顯示全部樓層
mc170202 發表於 2015-10-7 15:37
好靚啊!要是我有機會去,一定先來請教一下帶咩裝備

應該帶衫同埋帶部靚相機, 腳架
回復

Vienne 發表於 2015-10-7 16:23:27 |顯示全部樓層

我上星期剛去完Canada Yellowknife, no luck,留三晚有兩晚多雲,曾見到好薄一浸,但好快消失左,影得幾張相,仲因為有熊出沒,冇得四圍行。返黎check返record,我去之前同走之後果兩晚都有頗強極光出現,激死。
Tromso我都有諗過去,但北歐消費比較貴。所以去Canada先。凍嗎?Yellowknife晚上約6度。
裝備我帶左較大tripod,可抵到大風,高度到我eye level,唔洗彎住條腰,shutter線,N記DSLR,18-140mm變焦鏡,相用raw檔save左,未得閒整,見到你D相好羡慕,我捱左三晚眼瞓食白果,又要再去過。
回復

Melb 發表於 2015-10-7 20:11:26 |顯示全部樓層
希望我依世有機會去睇一次啦
回復

比得大帝 發表於 2015-10-7 23:37:30 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2015-10-7 16:07
應該帶衫同埋帶部靚相機, 腳架

我們這次9月底去, 基地在Tromso. 約8-14C.  雖然Tromso已在北極圈內, 但要睇極光, 還要北上.  可自駕, 也可參加local tours, 約HKD1500/head. 有些2-8人成團, 包括簡單晚餐, 熱茶, 小吃.  也可提供腳架, 不過好一般的, 自己帶好D.  也提供warm clothes. 不用特意帶厚衫.

器材方面, 一部DSLR是少不了的, ISO在3200或以上的為佳.
鏡頭方面, 光圈越大越好, 因為極光的範圍很廣, 我選用2.8光圈, 14-24mm.  
腳架可以高一點, 因為你會不斷拍, 如果和視線平衡會方便一點, 當然要穩定的.

極光有強有弱, 設定方面要按實際情況而定, 起初時弱一點, 先用ISO3200, 快門15秒.  按實際再調.
回復

比得大帝 發表於 2015-10-7 23:44:03 |顯示全部樓層
Vienne 發表於 2015-10-7 16:23
我上星期剛去完Canada Yellowknife, no luck,留三晚有兩晚多雲,曾見到好薄一浸,但好快消失左,影得幾張 ...

我們先到Oslo. Check 住天氣, 見到好天馬上飛上去Tromso. 當晚就參加團去睇, 非常幸運, 第一晚就睇到, 之後三晚都一直密雲.

9月尾氣溫還可以, 就是多雨. 洗費確是貴一點.

不用傷心, 今次睇唔到, 下次一定睇到.  
回復

Vienne 發表於 2015-10-7 23:45:04 |顯示全部樓層
Vienne 發表於 2015-10-7 16:23
我上星期剛去完Canada Yellowknife, no luck,留三晚有兩晚多雲,曾見到好薄一浸,但好快消失左,影得幾張 ...

HK > Yellowknife機票來回約萬二(要係Vancouver轉機去Calgary,住一晚酒店第二朝再坐多程去Yellowknife),Yellowknife四日三夜local tour包機場接送,三晚酒店連早餐,每晚接送去固定營地,有廁所,帳篷,熱飲供應,火爐取暖。導遊可揀普通話,英文,日文,韓文。加紙七百幾,total約萬八,我住有廚房o既apartment,如揀其他酒店平一百加紙左右,如果冬天去,價錢唔肯定,可能多一兩百加紙,但會包全套雪褸,褲,靴等。 另外有一種就係aurora hunting,即係自己去到揾day tour,會車你四圍去追極光,約一百加紙,我間係日本公司,貴D,其他可能平D。

相我用raw檔,要convert返先用到。
回復

比得大帝 發表於 2015-10-7 23:55:10 |顯示全部樓層
Vienne 發表於 2015-10-7 23:45
HK > Yellowknife機票來回約萬二(要係Vancouver轉機去Calgary,住一晚酒店第二朝再坐多程去Yellowknife) ...

我用RAW+JPG.  可以即用, 又可以執相.

你有冇睇我在POST#1整果兩條movies 呀?  幾得意吓嫁.
回復

powergun 發表於 2015-10-8 00:17:20 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2015-10-7 23:37
我們這次9月底去, 基地在Tromso. 約8-14C.  雖然Tromso已在北極圈內, 但要睇極光, 還要北上.  可自駕, 也 ...

想問ISO set到咁大, 唔怕有雜點Noise 咩?
回復

Vienne 發表於 2015-10-8 00:55:53 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2015-10-7 23:55
我用RAW+JPG.  可以即用, 又可以執相.

你有冇睇我在POST#1整果兩條movies 呀?  幾得意吓嫁.

有呀,time lapse? 幾秒o既片好似要影過百張相,呢個我唔係好識搞,不過影呢D相真係好好玩。
回復

powergun 發表於 2015-10-8 01:11:19 |顯示全部樓層
Vienne 發表於 2015-10-8 00:55
有呀,time lapse? 幾秒o既片好似要影過百張相,呢個我唔係好識搞,不過影呢D相真係好好玩。 ...

係就係好好玩, 不過去到呢d 地方, 唔可以慢慢set的, 慢慢試的, 你話影月亮set 到ISO 1200 都已好光, 我同意的, 而樓主話要set 到3200, 真係唔知有無需要的, 理論上唔理部相機幾靚, ISO值越大, Noise越大的
回復

Vienne 發表於 2015-10-8 02:01:00 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2015-10-8 01:11
係就係好好玩, 不過去到呢d 地方, 唔可以慢慢set的, 慢慢試的, 你話影月亮set 到ISO 1200 都已好光, 我同 ...

當然唔會慢慢set,我去前已做左測試,對焦,唔同ISO,曝光秒數,心中有一定組合,至於有冇需要咁大? 較黑o既環境,我會想盡量縮短曝光時間,唔想有星跡,同埋有動感D,相係自己回憶黎,自己接受到就得,一世人有幾多次影極光,極光都變得快,個個都係一路影一路改setting。熟部機的話,好快啫。
回復

powergun 發表於 2015-10-8 09:27:07 |顯示全部樓層
Vienne 發表於 2015-10-8 02:01
當然唔會慢慢set,我去前已做左測試,對焦,唔同ISO,曝光秒數,心中有一定組合,至於有冇需要咁大? 較黑 ...

不如講下的部係乜野相機, 同埋你set既設定比大家參考下
回復

Vienne 發表於 2015-10-8 09:32:06 |顯示全部樓層
Vienne 發表於 2015-10-7 23:45
HK > Yellowknife機票來回約萬二(要係Vancouver轉機去Calgary,住一晚酒店第二朝再坐多程去Yellowknife) ...

Hiking,釣魚,boat tour,我聽到有人去坐小型飛機。但我晚晚差唔多三點先返到酒店,再加上時差,瞓到下午兩點幾三點先醒,好攰,冇點出去活動。
回復

12下一頁