花墟一巡(球根植物篇)-2015年9月26日

作者: Melb 發表于 2015-9-26 18:55:24
1429 9

花墟一巡(球根植物篇)-2015年9月26日   (1)

20150926_093004.jpg 20150926_093010.jpg 20150926_093021.jpg 20150926_093033.jpg 20150926_093038.jpg 20150926_093446.jpg 20150926_093604.jpg 20150926_093658.jpg 20150926_094647.jpg 20150926_095846.jpg
Melb 發表於 2015-9-26 18:55:37 |顯示全部樓層

花墟一巡(球根植物篇)-2015年9月26日   (2)

20150926_100215.jpg 20150926_100327.jpg 20150926_100334.jpg 20150926_100346.jpg 20150926_100351.jpg 20150926_100356.jpg 20150926_100402.jpg 20150926_100413.jpg 20150926_100423.jpg 20150926_100428.jpg
回復

Melb 發表於 2015-9-26 18:55:41 |顯示全部樓層

花墟一巡(球根植物篇)-2015年9月26日   (3)

20150926_100432.jpg 20150926_100504.jpg 20150926_100509.jpg 20150926_100516.jpg 20150926_100520.jpg
回復

jyunkiu 發表於 2015-9-26 21:41:56 來自手機 |顯示全部樓層
謝謝樓主分享! 請問朱頂蘭球根買回家後是否直接落盆就可?另外大約多久會出芽?謝謝!
回復

Melb 發表於 2015-9-28 21:32:26 |顯示全部樓層
jyunkiu 發表於 2015-9-26 21:41
謝謝樓主分享! 請問朱頂蘭球根買回家後是否直接落盆就可?另外大約多久會出芽?謝謝! ...

多謝支持

我記得好似係...

但詳細情形...你去問下ae92大師呀

佢種朱頂蘭好叻的

我仲學緊点樣,先种佢唔死  發表於 2015-9-28 22:51
回復

ae92 發表於 2015-9-28 22:33:48 |顯示全部樓層
jyunkiu 發表於 2015-9-26 21:41
謝謝樓主分享! 請問朱頂蘭球根買回家後是否直接落盆就可?另外大約多久會出芽?謝謝! ...

進囗花球人地巳經處理過,一返黎即刻可以種,唔好種咁深,露半球左右,大部份都會先長花後出葉

評分

查看全部評分

回復

jyunkiu 發表於 2015-9-28 22:49:30 來自手機 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2015-9-28 21:32
多謝支持

我記得好似係...

謝謝樓主!

^^  發表於 2015-9-29 10:17
回復

jyunkiu 發表於 2015-9-28 22:54:17 來自手機 |顯示全部樓層
ae92 發表於 2015-9-28 22:33
進囗花球人地巳經處理過,一返黎即刻可以種,唔好種咁深,露半球左右,大部份都會先長花後出葉
...

謝謝ae92大師!
回復

jyunkiu 發表於 2015-9-28 22:59:05 來自手機 |顯示全部樓層
我盆朱頂蘭的葉有好多紅色小點,唔知係咪有菌?如係可以点救?謝謝指教!
回復

Melb 發表於 2015-9-29 10:18:28 |顯示全部樓層
ae92 發表於 2015-9-28 22:33
...
ae92
我仲學緊点樣,先种佢唔死  發表於 昨天 22:51

咁謙呀  ^^"
回復