花墟一巡(球根植物篇)-2015年9月18日

作者: Melb 发表于 2015-9-18 20:48:54
1245 11

花墟一巡(球根植物篇)-2015年9月18日   (1)

20150918_152350.jpg 20150918_152447.jpg 20150918_155609.jpg 20150918_155618.jpg 20150918_155623.jpg 20150918_155628.jpg 20150918_155633.jpg 20150918_155641.jpg 20150918_155646.jpg 20150918_155654.jpg
Melb 發表於 2015-9-18 20:49:11 |顯示全部樓層

花墟一巡(球根植物篇)-2015年9月18日   (2)

20150918_155658.jpg 20150918_155705.jpg 20150918_155709.jpg 20150918_155713.jpg 20150918_155723.jpg 20150918_155728.jpg 20150918_155737.jpg 20150918_155742.jpg 20150918_155753.jpg 20150918_155759.jpg
Melb 發表於 2015-9-18 20:49:16 |顯示全部樓層

花墟一巡(球根植物篇)-2015年9月18日   (3)

20150918_155804.jpg 20150918_155809.jpg 20150918_155814.jpg 20150918_155821.jpg 20150918_155827.jpg 20150918_155832.jpg 20150918_155841.jpg 20150918_155846.jpg 20150918_155850.jpg 20150918_155912.jpg
Melb 發表於 2015-9-18 20:49:21 |顯示全部樓層

花墟一巡(球根植物篇)-2015年9月18日   (4)

20150918_155917.jpg 20150918_161355.jpg
Carcar 發表於 2015-9-18 21:08:06 來自手機 |顯示全部樓層
哈哈! 又到霸佔雪柜既時候喇! 謝提醒!
Melb 發表於 2015-9-18 22:04:20 |顯示全部樓層
Carcar 發表於 2015-9-18 21:08
哈哈! 又到霸佔雪柜既時候喇! 謝提醒!

加油呀

今年會種D咩呀?
Carcar 發表於 2015-9-19 00:09:36 來自手機 |顯示全部樓層
準備種屈金香,水仙,風信子 同番紅花, 都係啲普通野,但種埋一齊,好熱鬧。 我中意當年花!
Carcar 發表於 2015-9-19 00:19:39 來自手機 |顯示全部樓層
M大 會種咩呢?
Melb 發表於 2015-9-19 08:05:59 |顯示全部樓層
Carcar 發表於 2015-9-19 00:09
準備種屈金香,水仙,風信子 同番紅花, 都係啲普通野,但種埋一齊,好熱鬧。 我中意當年花! ...

WA....

好多呀....

Melb 發表於 2015-9-19 08:06:40 |顯示全部樓層

我上年種好多都失敗既

得水仙同百合成功

最多新年前, 才考慮依兩樣了...
Carcar 發表於 2015-9-19 14:50:01 來自手機 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2015-9-19 08:06
我上年種好多都失敗既

得水仙同百合成功

再種啦! 一年先得呢個季節啱種!
我覺得大型球易種啲,反而 小型好似 番紅花果啲, 我都經常失败。 不過每年都忍不住屢敗屢戰!
Melb 發表於 2015-9-19 17:54:32 |顯示全部樓層
Carcar 發表於 2015-9-19 14:50
再種啦! 一年先得呢個季節啱種!
我覺得大型球易種啲,反而 小型好似 番紅花果啲, 我都經常失败。 不過 ...

你好有決心呀....

但我家冬天無太陽架