想買燈照下草, 14W T5 夠嗎?

作者: mwmw1997 发表于 2015-9-3 13:43:27
2175 12
有捕 有低地豬 (2齒, 蘋果)
加埋大概6盤仔
14W T5 一支夠嗎?
thx c hing
powergun 發表於 2015-9-3 15:07:38 |顯示全部樓層
白光燈嗎?
dtyhbv 發表於 2015-9-3 16:03:36 |顯示全部樓層
唔夠~
mwmw1997 發表於 2015-9-4 15:39:13 來自手機 |顯示全部樓層
啊! 咁應該買邊隻 ? 大概幾錢 ?同埋去邊買? 求救!
紫菜豆腐湯 發表於 2015-9-4 21:04:08 |顯示全部樓層
mwmw1997 發表於 2015-9-4 15:39
啊! 咁應該買邊隻 ? 大概幾錢 ?同埋去邊買? 求救!

我覺得買照爬蟲果D 日光燈都ok,
因為佢可射出UVA及UVB,模擬到光照環境,
謹記燈泡開著時,別靠太近。
金魚街一盞由百幾至幾百都有,視牌子及W 數而定。
asd92 發表於 2015-9-4 21:32:59 |顯示全部樓層
種豬籠草2枝都夠~
捕蠅草、瓶子草呢d唔夠
mwmw1997 發表於 2015-9-4 23:22:36 來自手機 |顯示全部樓層
唔該咁多位 =D
mwmw1997 發表於 2015-9-4 23:23:19 來自手機 |顯示全部樓層
BTW 我見照爬蟲果啲成個燈要成400幾蚊 冇買到
gcomplok 發表於 2015-9-4 23:34:05 |顯示全部樓層

如果想啲食虫快啲升天,爬蟲果D 日光燈一定有效
因佢發熱及令附近溫度保持熱,所以你先見人地用嚟養蠍子、沙漠類的生物

我自已種夾都係用 T5 HO, 如果你屋企唔長開冷氣, 就用最少 2 枝 T5 就夠
夾仔因為需要多啲光源,我一般會 10 至 15 厘米距離照最少 15 個鐘

如果你有心上網睇睇,爬蟲果D 日光燈同食虫需要既光譜係唔同
爬蟲果D 日光燈大部份的能源用係發熱到,係咁食電不但止,你心愛的食虫仲好快 bye bye

依家呢啲天氣涼涼地,夾仔會生得最靚  
mwmw1997 發表於 2015-9-5 00:17:52 來自手機 |顯示全部樓層
多謝gcomplok 嘅建議! 咁我去睇吓邊度有得買t5ho 啦 thxxx!!
Victor9394 發表於 2015-9-7 09:42:05 |顯示全部樓層
紫菜豆腐湯 發表於 2015-9-4 21:04
我覺得買照爬蟲果D 日光燈都ok,
因為佢可射出UVA及UVB,模擬到光照環境,
謹記燈泡開著時,別靠太近。

唔好呀~ 爬蟲燈都幾熱,無論令四周環境,定係照著果個位特別熱
擺得遠又減低效果,所以唔岩食蟲植物用
Victor9394 發表於 2015-9-7 09:47:35 |顯示全部樓層
mwmw1997 發表於 2015-9-5 00:17
多謝gcomplok 嘅建議! 咁我去睇吓邊度有得買t5ho 啦 thxxx!!

唔一定要 T5HO,因為 HO 係比較熱,佢有話如果你長開冷氣
你買普通 T5燈 (最好飛記),W數大概 30W左右就可以保持生長
gcomplok 發表於 2015-9-7 22:56:25 |顯示全部樓層
其實我要多謝 Victor, 因為佢教我點種靚啲既

加油吖 mwmw1997, 呢啲天氣種夾又易紅又靚