返回列表 發新帖

白網紋葉怎麼了

作者: Wasp 發表于 2015-8-27 16:56:01
7748 33
Wasp 發表於 2015-9-22 13:24:53 來自手機 |顯示全部樓層
忘了!大家都要保重身體!
回復

Sagana 發表於 2015-9-23 22:52:11 |顯示全部樓層
唔好意思,看過圖後,其實你的網紋草正在垂死爭扎,究其原因,是 OFFICE 冷氣,溫度底、空氣乾燥、鮮風太少、二氧化碳濃度高,就算日日有淋水,都會被冷氣抽乾。要救返,只有轉換環境。
回復

Wasp 發表於 2015-9-24 14:46:12 來自手機 |顯示全部樓層
轉水種了。網紋,我哋要爭氣啊!
回復

Wasp 發表於 2015-9-24 23:57:26 |顯示全部樓層
Thanks, Sagana!  可惜轉水種後才看到你的帖。

我辦公室雖然有冷氣,但溫度經常保持25度,應該不算低,不過你指出的其他情況相當準確,尤其是鮮風太少,。雖然有冷氣,但我經常覺得空氣根本不流動,好stuffy好辛苦你想現在轉水種,這網紋還有救嗎?還是把它帶回家較好?我家那盤新網紋似乎住得幾開心
回復

shan1027 發表於 2015-10-8 17:09:58 |顯示全部樓層
我之前都係咁呀~~~~成盆得番1, 2塊葉...好陰公咁~~~
之後聽朋友講~~~因為我係屋企種,晚晚都開冷氣訓, 佢地唔夠水WOR~~~
而家我晚晚隨左噴水係葉面, 仲會係土面淋一圈~~~
之後又番生~~~係咁出芽 ,我見佢生高左又剪, 分插, 再生高左又剪, 再分插, 而家好健康~~~
回復

shan1027 發表於 2015-10-8 17:16:14 來自手機 |顯示全部樓層
第1張係分枝既 before &after

第2張係琴日影既樣
回復

shan1027 發表於 2015-10-8 17:18:19 |顯示全部樓層
水種最初要每3日換一換水~~~等佢健康D 同開始換水換到冇咩泥就一星期一次換水~~~
回復

shan1027 發表於 2015-10-8 17:21:30 |顯示全部樓層
可惜了我有一棵紅網 , 水種GA~~~好靚好健康

但係最熱個個星期唔記得左換水,加水~~~乾晒冇水都唔知~~~

發現時已經救唔番~
回復

Wasp 發表於 2015-10-13 23:57:14 |顯示全部樓層

轉水種後,我盤網紋變得更陰公,本來已經唔多嘅葉再甩咗一半,棵植物明明好多根,但就好似完全吸唔到水,好多葉乾哂
最初幾日我每日換水,諗住沖走啲泥,但越睇越唔對路,三四日後已經唔敢再換水,而家只係每日加水。有啲葉黃咗半塊我都唔敢剪,怕冇哂葉做唔到光合作用。。。
今日望吓盤網紋,真係被我搞到好肉酸,奄奄一息,好似已經壯烈犧牲咗,不過仔細睇吓,佢底部近水面處原來長了一條幼幼嘅莖,上面有兩片bb葉,唔知仲有冇得救呢。總之佢一日唔死,我都唔會放棄佢(雖然經常有同事話佢肉酸,叫我丟咗佢)

你嗰盤網紋好靚好可愛呀,第一張右下嘅小圖係分枝嘅before? 請問係點分插嘅呢?我屋企盤網紋高咗好多,我都想剪吓佢。分插似乎好妙好吸引噃。
回復

Wasp 發表於 2015-10-15 01:23:45 來自手機 |顯示全部樓層
係㗎!棵葉係我嘅,放喺我枱面,要嫌棄都係我嫌棄,關其他人乜事?
回復

Wasp 發表於 2015-10-15 01:29:12 來自手機 |顯示全部樓層
盤葉的確係肉酸,但係我將佢放咗喺一個唔適合嘅環境,搞到佢咁樣。同事喺佢身上見到肉酸,但我只見到責任。雖然盤葉只係10蚊貨仔,但都唔係咁樣隨意丟咗佢㗎!
回復

Wasp 發表於 2015-10-24 23:42:44 |顯示全部樓層
homeinuk 發表於 2015-10-17 07:31
白網紋 我未種過,不過穩到小小資料,希望幫到你,也掙氣

多謝你呀!我每兩三日都會入嚟睇睇,唔知點解之前一直冇顯示到你嘅回覆,今日忽然一彈就連續彈兩個出嚟,而期間我又睇到呢版其他更新,仲喺其他帖留過言,唔係所有更新都睇唔到,奇怪!雖然遲咗睇到你回覆,但而家睇到都一樣咁開心。資料好有用呀,我係新手,真係乜都唔識
Mmmm...盤白網紋而家剩返幾片葉,唔知點解,轉水種後啲莖好似完全傳送唔到水分俾葉片咁,令多數葉片乾枯哂......好消息係近根部位置近日開始長出小葉片,有一條bb莖已經差不多一厘米長喇,不過好幼好幼,但都係好開始。希望學Carcar講,真係生命力頑強啦。其實我覺得佢好勁,環境咁差都出生到,試問我點可以唔錫佢。
多謝所有提點過關心過支持過我同白網紋嘅花友
回復

Wasp 發表於 2015-10-25 00:06:41 |顯示全部樓層
homeinuk 發表於 2015-10-23 16:51
白網紋 近來好反D未呢?

Wasp 出來講下啦

本來想回最新呢個帖嘅,唔知點解剛才唔俾揀。我諗我都係唔可以懶,要去新手教學版睇睇......

homeinuk,我都好鍾意你嗰句「我支持你」呀!

我估多數人都唔明我點解要留住盤網紋㗎,難得有人明實在太好喇
回復

Wasp 發表於 2015-10-28 18:54:30 |顯示全部樓層
homeinuk 發表於 2015-10-25 08:49
乜都唔識5緊要架,我5系好你好多之嘛,一樣都系乜都5識架啦。人出世本來就系白紙一張,甘咪慢慢一點一滴學 ...

唔該哂你,篇文章好詳細,對我好有用。我之前上網搵資料,冇一篇解釋得咁清楚易明㗎
回復