想DIY 自制一個室內溫室種水耕種物

作者: d.crab 發表于 2015-8-26 17:02:18
3534 18

想DIY 自制一個室內溫室種水耕種物

其實唔知大家無睇過出面有件野叫 green farm cube, 係一個箱, 入面有FAN, 有氣泵咁, 做水耕

上網見到莧菜、小白菜都係水耕, 想問下呢D 菜係要用乜光照最好呢?

點解我想自制呢? 因為果個green farm cube 好似好貴咁, 又無乜function, 水都要自己再加, 我估我diy 可能function  勁過佢...

因為我未買材料做呢個室內溫室, 我見green farm cube 只係有白LED , 我睇TAOBAO , 有D LED 燈條有紫光同紅光, 會唔會再加埋白光, 會生得更好?

我個design 同佢都係差唔多

我暫時想有既function 係呢個溫室可以自己開燈, 自己關燈, (可能有種燈唔同時間開), 自動加水, 水缸有氣泵俾oxygen , 有個做流泵, 等個缸水可以KEEP 住流動

我晚D upload 張design 圖俾大家俾下意見

d.crab 發表於 2015-8-26 18:41:20 |顯示全部樓層
係丫, 因為我學緊arduino, 呢個係一個microcontroller, 可以control 到唔同device 開關, 又可以READ 到senor 既數據
e.g. 可以加個temperature sensor, 高過25度就開風扇咁
回復

crabcrab 發表於 2015-8-26 19:38:37 |顯示全部樓層
d.crab 發表於 2015-8-26 18:41
係丫, 因為我學緊arduino, 呢個係一個microcontroller, 可以control 到唔同device 開關, 又可以READ 到seno ...

整多兩個賣俾版友,咁先有規模效益
回復

d.crab 發表於 2015-8-27 11:11:05 來自手機 |顯示全部樓層
upload jor 張相係 #1
回復

sun2015 發表於 2015-8-28 20:08:42 |顯示全部樓層
請問成本大約幾錢,要製作幾耐?
回復

sun2015 發表於 2015-8-28 20:15:19 |顯示全部樓層
外殼可用亞加力膠片,但都吾平
回復

斑馬 發表於 2015-8-29 10:57:51 |顯示全部樓層
關於燈光方面,最好都是 LED,因為不會太熱燒傷植物,至於顏色方面,有研究指藍光利葉的生長,紅光利花和果實生長。請參看 wikipedia:
https://en.wikipedia.org/wiki/Grow_light

至於水流 / 營養水方面,不妨參考這段短片的 flood and drain method:
https://youtu.be/nF8FnFIOA0I?t=51s
回復

火柴人 發表於 2015-8-29 18:28:39 |顯示全部樓層
sun2015 發表於 2015-8-28 20:15
外殼可用亞加力膠片,但都吾平

其實用現成的魚缸係唔係會平D同易D?
回復

sun2015 發表於 2015-8-30 11:56:36 |顯示全部樓層
用現成的亞加力魚缸(兩邊鑽孔加風扇),備水,肥料最好放係下面或加支架
回復

sun2015 發表於 2015-8-30 12:04:14 |顯示全部樓層
火柴人 發表於 2015-8-29 18:28
其實用現成的魚缸係唔係會平D同易D?

用現成魚缸(或透明膠箱)會平D同易D,但設計要跟魚缸限制設計
回復

sun2015 發表於 2015-8-30 12:13:09 |顯示全部樓層
如要種兩棵大生菜闊度最少要50cm
回復

d.crab 發表於 2015-8-31 11:44:21 |顯示全部樓層
sun2015 發表於 2015-8-28 20:08
請問成本大約幾錢,要製作幾耐?

我希望可以少過一千

遲D upload 個list 俾大家

回復

d.crab 發表於 2015-8-31 11:48:06 |顯示全部樓層
sun2015 發表於 2015-8-30 11:56
用現成的亞加力魚缸(兩邊鑽孔加風扇),備水,肥料最好放係下面或加支架

但係後備水, 放main water tank 底下, 加水會好煩喎

我知你可能驚放高過D 電器, 漏水可能會危險

我試種一個cycle 睇下用幾多水先

回復

d.crab 發表於 2015-8-31 11:51:00 |顯示全部樓層
sun2015 發表於 2015-8-30 12:04
用現成魚缸(或透明膠箱)會平D同易D,但設計要跟魚缸限制設計

魚缸好多都好似係用glass

我一定要買膠既先得, 唔係加唔到風扇係側面丫

唔知去果D 膠板鋪CUT 6塊要幾錢
回復

d.crab 發表於 2015-8-31 11:53:35 |顯示全部樓層
sun2015 發表於 2015-8-30 12:13
如要種兩棵大生菜闊度最少要50cm

嘩, 乜咁大棵架?

我買左個base 放水同SEED, 個size around 40 cm , 怕太大好難搵到位放佢
回復

sun2015 發表於 2015-8-31 22:20:55 |顯示全部樓層
d.crab 發表於 2015-8-31 11:51
魚缸好多都好似係用glass

我一定要買膠既先得, 唔係加唔到風扇係側面丫

你畫好尺寸,厚度,去膠板鋪問問,要平D,買一些碎料自已介(可去新填地街買)
回復

sun2015 發表於 2015-9-2 21:14:00 |顯示全部樓層
這樣做應該會易做和平D,(可室內,戶外,加硝化池做魚菜共生)
支架用萬能角鐵,種植盆和儲水箱可用現成改裝,
前後左右四塊膠片可用薄膠片,底部兩塊可用木板,頂部如戶外用,用透明膠片及做防水,

自製營養液:http://hkplants.com/thread-91782-1-1.html
回復

siuho331 發表於 2015-9-7 10:28:38 |顯示全部樓層
唔好意思,其實我係師奶仔唔識整呢啲野的,但見你咁好心機自己整部水耕機,所以搭下嘴,我未必啱的

因為我自己有部室內水耕機green farm(日本的,可上網搵搵),同埋有室外水耕機(淘的,有用管型同箱型),我覺得你呢幅圖做室內較好,如室外用就可以唔洗特別再加燈,除非真係冇陽光啫,否則的話防水真係要做得好好,日哂夜哂風吹雨打又燈又抽氣扇咁真係好牙煙,成本要成千蚊部機放室外才十幾棵菜亦唔化算;另外圖中氣泵係咪應該放在種植盆?水泵及水滿流出的水管亦應分開一左一右,這樣才可形成水流循環,抽氣扇作用是為燈管散熱?我自己部green farm燈管位置只微暖,反而要在種植室加抽氣比菜菜呼吸,建議你參考下人地賣緊嘅現成機,一定會有參加價值,唔講淘貨,日本部green farm起碼有做安全測試,可以參考下當中原理,希望你真係可以整部又安全成本又平又有經濟效益的水耕機,加油!期待你的完成品!
回復

sun2015 發表於 2015-9-7 22:03:03 |顯示全部樓層
這個是給樓主參考(容易製作和比較價錢平),我用了10分鐘時間劃,是初部,戶外防水沒劃,不是我要做,但也有一定根據,
參考資料:自製營養液:http://hkplants.com/thread-91782-1-1.html

戶外用是不需要LED燈,如四邊用膠片或膠膜,要加抽氣扇,因為空氣不流通和焗(戶外用可做大D做好防水不會牙煙)

電安全問題,如戶外用12V電池,用防水膠盒裝好就OK
室內220V可用變壓火牛轉至12V才用,水泵做限流保護,短路或電流過大會隔斷電源
回復