我的環保水果酵素做法(17-6-2017)

作者: wongcc 發表于 2015-8-25 22:11:37
27559 98
吉祥 發表於 2016-3-10 16:27:18 來自手機 |顯示全部樓層
今日做左喇, 希望成功啦..^^

祝成功!^^  發表於 2016-3-11 09:12
回復

wongcc 發表於 2016-3-11 12:57:20 來自手機 |顯示全部樓層
吉祥 發表於 2016-3-10 16:27
今日做左喇, 希望成功啦..^^

吉祥花友,做得好靚仔呀!預祝成功!歡迎繼續交流呀!

多謝wongcc & salt 既鼓勵, 我會繼續努力做多D架喇..  發表於 2016-3-11 13:32
回復

wongcc 發表於 2016-3-11 20:03:07 來自手機 |顯示全部樓層
每天放氣的時候,都會聞到芳香橙味,想像中一定係甜甜酸酸好好味的,於是,有一天,大胆地放小小落嘴度試味,哎呀!不得了,勁難食,苦夾辣,好難食(可能係我不喝酒的關係吧!),唔知其他人用純水果整嘅食用水果酵素,係乜嘢味呢?
回復

吉祥 發表於 2016-3-12 00:44:09 來自手機 |顯示全部樓層
咁我都三個月後試下係乜野味先..>-<
回復

wongcc 發表於 2016-3-12 07:07:46 來自手機 |顯示全部樓層
吉祥花友,我只係好奇想試下味道咋,記住用果皮整嘅酵素不可食用㗎!要嚟食用記得只用清潔果肉呀!做法一樣,不過咁難食,我暫時唔會考慮整呀!

ok..我知道..^^  發表於 2016-3-12 10:04
回復

Bing 發表於 2016-6-20 13:56:11 |顯示全部樓層
樓主,按你的方法,用橙皮造了一瓶,今天滿兩個月了。
之前用了從另一花友處買的酵素,植物長得不錯,希望自己造的也有這效果。
回復

Bing 發表於 2016-6-20 14:01:39 |顯示全部樓層
另外,看樓主原po文,說所有植物都用蒸汽消毒過,請問是怎樣進行的?
回復

viviwong 發表於 2016-6-20 22:24:56 |顯示全部樓層

試過用紅堤子 / 蘋果 加糖水 作為酵母 , 加麵粉變酵頭做麵包 ,
現有一支檸檬酵素 , 清潔廚具 / 廚房磁磚 ... (原本都想做麵包的 , 失敗左 : 3 )

jellyfishy : 都係檸檬和橙酵最香~   發表於 半小時前

正解... 柑橘類的果實好好聞~~ ^^

都係檸檬和橙酵最香~  發表於 2016-6-21 09:15
回復

jellyfishy 發表於 2016-6-21 09:16:10 |顯示全部樓層

近期食多左檸檬, 多了2大支5L酵素, 大家有用過酵素洗洗衣機嗎?  聽說好去污的~ 上年試過用雜果酵1:1 水入空機浸一晚, 好臭...  洗左幾轉機才無咁大味...
今年試下用檸檬酵洗, 希望香D~
回復

wongcc 發表於 2016-6-21 12:57:14 來自手機 |顯示全部樓層
Bing 發表於 2016-6-20 13:56
樓主,按你的方法,用橙皮造了一瓶,今天滿兩個月了。
之前用了從另一花友處買的酵素,植物長 ...

效果應該不錯,因我一向用自己做的酵素做肥料,我現在幾乎每天都有花睇,雖然唔可以次次爆花,但唔覺有肥害,花花又健康無虫害,真的不錯,我們繼續一齊加油,為地球儘一點力。
回復

wongcc 發表於 2016-6-21 13:05:16 來自手機 |顯示全部樓層
Bing 發表於 2016-6-20 14:01
另外,看樓主原po文,說所有植物都用蒸汽消毒過,請問是怎樣進行的?

我所有的植料買回來後,如果係沙,我會用水清洗後,放於一個蒸籠上蒸20至30分鐘,如果是植料,處理方法基本差不多,只是無用水清洗,直接放在蒸籠上蒸30分鐘,攤凍,及完全乾燥後,放入密封器皿留用便可。
回復

wongcc 發表於 2016-6-21 13:07:28 來自手機 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2016-6-21 09:16
近期食多左檸檬, 多了2大支5L酵素, 大家有用過酵素洗洗衣機嗎?  聽說好去污的~ 上年試過用雜果酵1:1 水入空 ...

我都有用嚟洗水果蔬菜呀!
回復

jellyfishy 發表於 2016-6-21 14:20:06 |顯示全部樓層
wongcc 發表於 2016-6-21 13:07
我都有用嚟洗水果蔬菜呀!

咁你係咪用呢個比例呀?
洗菜、洗水果:
稀釋比例:1:1000。
回復

wongcc 發表於 2016-6-21 16:53:11 來自手機 |顯示全部樓層
不是呀!係隨意咋,洗蔬菜水果每次滴幾滴, 肥膩d就用多d,  抹枱抹地都係基本用佢。

咁你覺得酵素除果蜡嗎?  發表於 2016-6-22 15:31
回復

rosekarming 發表於 2017-5-20 00:05:43 |顯示全部樓層
謝謝分享
回復

bal1214 發表於 2017-5-23 12:30:35 |顯示全部樓層
我都有浸過環酵,但未見到明顯去油效果, 可能是我的比例用錯和沒有加市售清潔劑, 我一直以為用環酵是不用再加化學清潔劑.
謝謝分享, 我可以試下了.但有以下疑問:

在第1版文內提及,酵素稀釋比例, 都要加入洗衣粉,清潔液,洗面奶這些化學物質, 其實加酵素目的是什麼?

11、洗衣服:酵素1份,洗衣粉1份。 我現在是酵素加小蘇打洗衫, 過水時用稀釋檸檬酸加精油代替柔順劑.

15、洗碗液:稀釋比例:1份酵素、1份清潔液加10份水,倒入容器中,可多次使用。我現在是用果皮浸酒精+椰子油泡劑的配方, 但覺得去油力都不滿意

20、洗臉:可以把酵素加在洗面奶洗臉。 加酵素目的是什麼?

洗菜、洗水果:
稀釋比例:1:1000。把洗好的菜放到酵素水里,最少泡15分鐘,農藥殘留物就基本消除了。
我現在是小蘇打加水浸15-20分鐘, 如酵素代替小蘇打, 是否效果一樣.
回復

wongcc 發表於 2017-6-17 13:54:27 來自手機 |顯示全部樓層
bal1214 發表於 2017-5-23 12:30
我都有浸過環酵,但未見到明顯去油效果, 可能是我的比例用錯和沒有加市售清潔劑, 我一直以為用環酵是不用再 ...

bal1214花友,你以上的問題很多是遵循一般環保人士的做法,加了環保酵素不代表可100%取代該原用物品,因酵素不是化學劑,本身不具備如此強大的威力,但可減少使用化學物品,這本來就是環保的基礎概念,可以環保的就儘量做吧!既然不能有100%取代的效果,有多少就做多少吧!儘力而為吧!那怕效果只有部份,那也不減環保救地球的意念呀!我種花就純用酵素做肥料,無須再添加其他的化學肥料呀!各位互勉!

評分

查看全部評分

回復

bal1214 發表於 2017-6-17 21:23:50 |顯示全部樓層
wongcc 發表於 2017-6-17 13:54
bal1214花友,你以上的問題很多是遵循一般環保人士的做法,加了環保酵素不代表可100%取代該原用物品,因 ...

謝謝你解釋了我一直的疑惑, 咁即是洗碗/衣服, 都仍要加洗潔精和洗衣粉, 只是份量少左, 我理解正確嗎?

剛在牛頭角姐姐處學做液體皂, 配方是椰子油300g,氫化鉀88g, 純水270g做皂種,再1:1加水成液, 但仍覺得去油力不夠, 請問有什麼建議嗎? 還是用起泡劑的方法好D, 新手對這麼多配方, 樣樣都試還在摸索階段, 但效果都好似唔好, 有點氣餒, 身邊無朋友玩呢D, 只有靠這里請教大家了.

請問你用環酵做植物肥料, 是兌多少水, 我種香草的, 2週用1次可以嗎?
回復

wongcc 發表於 2017-6-19 14:20:52 來自手機 |顯示全部樓層
bal1214 發表於 2017-6-17 21:23
謝謝你解釋了我一直的疑惑, 咁即是洗碗/衣服, 都仍要加洗潔精和洗衣粉, 只是份量少左, 我理解正確嗎?

...

bal1214花友,
我第一篇的帖子上有說明了很多用法的常用比例,可能你沒留意吧!可詳細再參考一下,我淋花基本上亦依據1:1000的比例去稀釋,但因我時間有限,懶記施肥日期,故此此我將稀釋比例降低至1:3000,然後每次淋水我也薄薄施肥,植物ok開花, 但不會大爆花。

至於液態肥皂水,我是門外漢,無法幫你啦!但我覺得環保酵素一般去油可以接受,去衣服的汗臭味我覺得更好,當然要有相當濃度才顯著了,希望可解釋你的部份疑問吧!
回復

bal1214 發表於 2017-6-20 11:45:55 |顯示全部樓層
wongcc 發表於 2017-6-19 14:20
bal1214花友,
我第一篇的帖子上有說明了很多用法的常用比例,可能你沒留意吧!可詳細再參考一下,我淋花 ...

多謝你提點
回復