新手問,請指教

作者: agnes19800928 發表于 2015-8-17 11:57:08
1202 4
大家好啊,我是新手種花,所以在此請教各位高手。我呢棵波斯菊一直都生長不錯,只是現在長得很長,莖冇乜力就放了些棉花棒托住,今早發現葉上有d網狀東西,棉花棒和葉上有很多紅色细粒東西走來走去,細到看不到腳,請問可怎樣消除它們
mc170202 發表於 2015-8-17 12:04:54 |顯示全部樓層
可能是紅蜘蛛wo...你看看之前有關紅蜘蛛的post
回復

agnes19800928 發表於 2015-8-17 18:04:07 |顯示全部樓層
mc170202 發表於 2015-8-17 12:04
可能是紅蜘蛛wo...你看看之前有關紅蜘蛛的post

Thanks ah, i think so.
回復

sheungx2 發表於 2015-8-17 18:55:02 |顯示全部樓層
紅蜘蛛....每天用花曬噴洗一下就OK

仲有, 你盆野徒長得好厲害, 你無拎去哂陽光?

菊花係一定要全日照陽光先會生長到
唔可以擺室內
回復

agnes19800928 發表於 2015-8-19 21:49:15 |顯示全部樓層
sheungx2 發表於 2015-8-17 18:55
紅蜘蛛....每天用花曬噴洗一下就OK

仲有, 你盆野徒長得好厲害, 你無拎去哂陽光?

謝謝你啊. 我放窗台的, 佢上個星期还好正常, 今個星期可能又高左, 就彎晒吾夠力.
回復