[求助]風信子出左芽但唔生根

作者: s56212 發表于 2015-8-14 17:55:06
2252 3

呢棵養左好耐
印象中都有六七年
用開泥養
一直都比較細粒,好少開花
印象中都係開左兩次
通常都係得葉
上年年尾拎出黎放左一段時間都未出根
後尾天氣轉熱連泥放入雪櫃放左幾個月
都係無出
但佢條芽有長高
係咪根盤爛左
睇佢個樣未死
有無方法可以救
(講真養左咁多年有感情,我都唔望佢開花,剩係望佢生存多一年得一年)
ChanKwingYin 發表於 2016-11-16 22:18:54 |顯示全部樓層
its ok but the basal plate is soft its not ok
回復

ChanKwingYin 發表於 2016-11-16 22:31:56 |顯示全部樓層
你要啲先至係種植對植物嘅一份尊重植物係有生命嘅但係似乎好多人已經變得非常冷血當作佢係一種 飾物唔開花得唔到主人嘅寵愛就抌咗佢但係 我以為淨係得我先至真心愛植物 請問點解會咁細個嘅 唔通你冇私肥 定係冇換來換盆 如果底部係軟 或者禁入去爛嘅話 應該就係唔得啦但係如果冇咁嘅問題應該就可以繼續做 慢慢養番好唔使灰心只要佢適應咗氣候自然就會開花到時你想佢唔開佢自己都會開
回復

ChanKwingYin 發表於 2016-11-16 22:43:49 |顯示全部樓層
This mine planted for 10 years
12814366_967666173322232_2979129379156958991_n (1).jpg
回復