老公仔的種肉生涯

作者: 老公仔 發表于 2015-8-3 19:48:49
58376 1755
老公仔 發表於 2019-1-26 10:55:00 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-1-25 16:57
原來我唔係唯一一個爬晒全板既,我都用左幾日先睇晒。

powergun

種來種去也只十多二十款肉肉,一年四季的面貌已更新了好幾遍,而且也沒買其他新品肉肉,所以就少了更新!
回復

yunge0 發表於 2019-1-26 11:13:12 來自手機 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2019-1-26 10:55
種來種去也只十多二十款肉肉,一年四季的面貌已更新了好幾遍,而且也沒買其他新品肉肉,所以就少了更新! ...

多肉變化萬千, 觀察它們變化是一件賞心樂事。
回復

powergun 發表於 2019-1-26 11:16:58 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2019-1-26 08:47
住郊區地方是大,但主要工作機會少,距離市區路程遠,交通不便。所以市區房子雖小及貴,也得住市區了!

...

你地一般一人一車的, 拍位又易, 遠少少都無所謂啦, 不過你所講的市區細屋, 都已是有花園, 車房的獨立屋, 幾千呎的, 一家人應都夠住的了
回復

powergun 發表於 2019-1-26 11:20:08 |顯示全部樓層
種來種去也只十多二十款肉肉,一年四季的面貌已更新了好幾遍,而且也沒買其他新品肉肉,所以就少了更新! ...

你唔買o者, 要買可以買好多都得, 個花園咁大
回復

阿唯小Ken 發表於 2019-1-26 23:49:35 來自手機 |顯示全部樓層

可是每年size都有增長,我還是喜歡看肉樹!
回復

violet_bb 發表於 2019-1-27 00:13:21 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-1-25 16:57
原來我唔係唯一一個爬晒全板既,我都用左幾日先睇晒。

powergun

我都花左好幾日當追劇咁追架!眼界大開呀!
回復

violet_bb 發表於 2019-1-27 00:16:17 來自手機 |顯示全部樓層

印象最深刻嘅係一堆堆大人國的多肉樹!簡直無得輸!嚇親!
回復

菜妹 發表於 2019-1-27 12:22:11 |顯示全部樓層

唔止公仔大講特咁少,保守估計都應該有超過50種。
影下近鏡,大合照更新,都一樣精彩。
回復

老公仔 發表於 2019-1-27 21:58:03 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-1-27 00:13
我都花左好幾日當追劇咁追架!眼界大開呀!

謝謝女神bb追這套爛劇!
回復

老公仔 發表於 2019-1-27 22:00:27 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-1-27 12:22
唔止公仔大講特咁少,保守估計都應該有超過50種。
影下近鏡,大合照更新,都一樣精彩。 ...

一定沒有50種,全部都是自己繁殖再繁殖的小苗而已!
回復

老公仔 發表於 2019-1-27 22:05:07 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-1-26 11:16
你地一般一人一車的, 拍位又易, 遠少少都無所謂啦, 不過你所講的市區細屋, 都已是有花園, 車房的獨立屋,  ...

住郊區要揸個幾鐘頭車返工,放工又要揸個幾鐘回家,日復日的,感覺會很累,所以選擇在市區居住,雖然是細了一點!
回復

powergun 發表於 2019-1-27 22:09:00 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2019-1-27 22:05
住郊區要揸個幾鐘頭車返工,放工又要揸個幾鐘回家,日復日的,感覺會很累,所以選擇在市區居住,雖然是細 ...

唔細架啦, 你依家返放工要揸幾多鐘頭車呀?
回復

violet_bb 發表於 2019-1-27 22:12:42 來自手機 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2019-1-27 21:58

一路追一路學呀!
我有棵手掌咁細筒葉花月,剛剛換左全屋最大嘅花盆,等佢爆盆,唔知生唔生得成一棵樹仔呢?
回復

菜妹 發表於 2019-1-27 23:02:14 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2019-1-27 22:00
一定沒有50種,全部都是自己繁殖再繁殖的小苗而已!

公仔大既叫小苗 ,咁我果d叫超迷bb。有認真數過實際有幾多品種嗎?仙人掌類加多肉計計埋埋公仔大有好多品種喔~
回復

老公仔 發表於 2019-1-27 23:18:07 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-1-27 23:02
公仔大既叫小苗 ,咁我果d叫超迷bb。有認真數過實際有幾多品種嗎?仙人掌類加多肉計計埋埋公仔大有好多 ...

沒有統計過,頂多只有三十種吧!真的只是重覆又重覆,肉多眼亂而已!
回復

老公仔 發表於 2019-1-27 23:20:19 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-1-27 22:09
唔細架啦, 你依家返放工要揸幾多鐘頭車呀?

不塞車的話,揸十分鐘就到公司了!
回復

powergun 發表於 2019-1-27 23:22:54 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2019-1-27 23:20
不塞車的話,揸十分鐘就到公司了!

差不多我屋企去到地鐵站的
回復

老公仔 發表於 2019-1-27 23:32:54 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-1-27 22:12
一路追一路學呀!
我有棵手掌咁細通葉花月,剛剛換左全屋最大嘅花盆,等佢爆盆,唔知生唔生得成一棵樹仔 ...

筒葉花月是比較易種的品種,一般來說,只要種植得宜,用兩年左右的時間就可以變成一棵小樹仔了!
回復

violet_bb 發表於 2019-1-28 00:22:33 來自手機 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2019-1-27 23:32
筒葉花月是比較易種的品種,一般來說,只要種植得宜,用兩年左右的時間就可以變成一棵小樹仔了! ...

好!咁我俾心機!
回復

violet_bb 發表於 2019-1-28 00:39:30 來自手機 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2019-1-27 21:58

公仔大的大製作,好睇過d乜劇物劇呀!我仲有返睇又返睇,記下回味下d劇情細節架!
回復