放個幾星期假返工即刻全線植物都有蟲蟲

作者: yydreamy 發表于 2015-7-2 22:03:27
1491 5
羅勒 - 黑色長條形好細,唔知咩黎

薄荷 - 見唔到,只係D葉死晒咁滯但有D懷疑唔係同羅勒同種,但可能我錯

大天鵝 - 表面無野,但係有片捲起的葉,濕紙巾一抹有細黑點,所以可能都係有野。。。

碰碰香 - 有D令人以為係泥土/塺粒既野在葉上,但我印象中D葉之前無喎,但好難確認

同埋家中另有非洲葉-黑色好細好似甴曱屎,我懷疑係紅蜘蛛

公司果D,全線都覆沒,仲未諗到點搞。。。
Beasy 發表於 2015-7-3 10:48:52 |顯示全部樓層

聽到都吾開心
紅蜘蛛不是黑色是紅色,佢好細塵,,通常在葉底,手-摸就見血
見意-每棵植物大淋水,沖洗一下,在不打擾工作下處理,免招人口實
黑色蟲不及白色蟲惡劣
加油
回復

yydreamy 發表於 2015-7-4 16:55:09 |顯示全部樓層
Beasy 發表於 2015-7-3 10:48
聽到都吾開心
紅蜘蛛不是黑色是紅色,佢好細塵,,通常在葉底,手-摸就見血
見意-每棵植物大淋水,沖洗一下,在不 ...

紅蜘蛛真係整死就見到血色, 但係初時就咁睇係真係以為黑色的....

係呀, 要係工餘時做, 所以暫時未諗清楚點搞....

屋企個非洲葉我而家久不久淋水, 但都仲未根治到, 仲有紅蜘蛛幾隻幾隻咁. 但D葉好似有少少不勝折騰, 甩左D咁...

其實如果係葉唔濕得既植物, 有蟲真係唔知點搞, 大淋水係唔可行咁.
回復

Beasy 發表於 2015-7-4 18:38:04 |顯示全部樓層
yydreamy 發表於 2015-7-4 16:55
紅蜘蛛真係整死就見到血色, 但係初時就咁睇係真係以為黑色的....

係呀, 要係工餘時做, 所以暫時未諗清楚 ...

Av葉都可以濕,大前題是快吹番乾,吾好比佢焗濕
每盆清洗,再用棉花球濕稀釋漂白水抹葉底,記得穿上胶手套
改浸盆淋水,pm左你
回復

yydreamy 發表於 2015-7-5 15:08:13 |顯示全部樓層
Beasy 發表於 2015-7-4 18:38
Av葉都可以濕,大前題是快吹番乾,吾好比佢焗濕
每盆清洗,再用棉花球濕稀釋漂白水抹葉底,記得穿上胶手套 ...

改浸盆淋水 --> 係為左令D泥唔好太濕? 我見紅蜘蛛係喜乾, 仲諗住俾多D水會唔會趕走佢地, 定係其實泥濕D蟲就會生得仲多?
回復

Beasy 發表於 2015-7-5 18:35:46 |顯示全部樓層
yydreamy 發表於 2015-7-5 15:08
改浸盆淋水 --> 係為左令D泥唔好太濕? 我見紅蜘蛛係喜乾, 仲諗住俾多D水會唔會趕走佢地, 定係其實泥濕D蟲 ...

浸盆淋水會確保D泥濕透,只是用噴水法未必夠濕
回復