綿繩吸水由work變唔work, 何解?

作者: yydreamy 發表于 2015-6-18 23:01:22
2008 5
我整左條細綿繩, 由下向上吸水, 起初都好似work (D水會變少左同條繩濕), 但今日突然發現唔work了, 植物都頹晒, 一摸繩同泥都唔濕, 但下面個盆好夠水(好大段繩浸住水), 何解? 同日間有把植物放窗邊曬太陽有關係嗎? 請教!!
斑馬 發表於 2015-6-19 08:15:57 |顯示全部樓層
我估計因為有段時間綿繩乾了,可以試試(如果方便)把綿繩取出,整條弄濕,再放入盤中。如果取出有困難,便要由上面澆水直至綿繩濕透為止。
回復

Cyhui 發表於 2015-6-19 15:34:14 |顯示全部樓層

試試答你;我感覺綿芯吸水法、有很多人錯誤理解(我個人意見)、其實此大法並不是讓你長年都不由上至下淋水的、其實每格一段時間就要有上至下沖水一次(個人會加些HI-Fresh)、把泥内的雜質和不良氣體沖走、我個人做法每格二至三周會做一次!你的泥干了帶動不起水由下至上到泥中.希望幫到你!
回復

yydreamy 發表於 2015-6-19 21:29:01 |顯示全部樓層
Cyhui 發表於 2015-6-19 15:34
試試答你;我感覺綿芯吸水法、有很多人錯誤理解(我個人意見)、其實此大法並不是讓你長年都不由上至下淋水 ...

我都係網上睇過泥太乾唔得, 但原來更正確係繩太乾.... 等我再研究下呢件事...

我想問咩叫hi flash ? thanks!
回復

Cyhui 發表於 2015-6-19 21:31:06 |顯示全部樓層
yydreamy 發表於 2015-6-19 21:29
我都係網上睇過泥太乾唔得, 但原來更正確係繩太乾.... 等我再研究下呢件事...

我想問咩叫hi flash ? tha ...

我都係網上睇過泥太乾唔得, 但原來更正確係繩太乾..------》各有各說,這不太重要最重要是WORK !

我打錯字,更正HI-Fresh

http://hkplants.com/forum.php?mo ... 5&fromuid=84123

請參考
回復

puresthell 發表於 2015-6-21 14:54:42 |顯示全部樓層
Cyhui 發表於 2015-6-19 21:31
我都係網上睇過泥太乾唔得, 但原來更正確係繩太乾..------》各有各說,這不太重要最重要是WORK ! ...

應該泥同繩太乾都唔得, 呢個係物理性現象, 因水分子之間有一種adhesive force, 如果全乾透就會阻斷左個粘附力
回復