[出售]Zephyranthes Jacala Red果莢

作者: RIO 发表于 2015-6-3 11:48:45
1646 9

Zephyranthes Jacala Red果莢3份 每份一個果莢 $25
注意事項
1. 只限郵寄,  郵寄風險由買家自負, 包本地平郵, 如需要掛號, 需另付$15.5.
2. 種子於6月2日鮮採, 本人不保證發芽率, 風險自負
3. 風雨蘭種子需大概2年種植時間才有開花能力
2. 請花友登記後,即時PM本人取帳戶資料並於48小時內入數.
當中5%捐予香港園藝館作經營費用。

評分

查看全部評分

wongcc 發表於 2015-6-13 16:49:11 來自手機 |顯示全部樓層
我要一份呀!
wongcc 發表於 2015-6-13 17:22:39 來自手機 |顯示全部樓層
請問一個果莢內約有多少種子呀?
RIO 發表於 2015-6-14 21:25:10 |顯示全部樓層

唔好意思,
種子採下已經超過一星期,
發芽率偏低,
不作出售喇
RIO 發表於 2015-6-14 21:26:07 |顯示全部樓層
wongcc 發表於 2015-6-13 17:22
請問一個果莢內約有多少種子呀?

呢隻風雨蘭果夾一般有40至50粒種子
wongcc 發表於 2015-6-16 22:08:03 來自手機 |顯示全部樓層
哦,很多呀,種植起來比較容易成功呀!希望你的花花再次結果,同時,我想請問,此種風雨蘭你會考慮出售球根嗎?
B17 發表於 2015-6-16 22:21:33 |顯示全部樓層
唔好浪費,種晒佢,年尾有小球賣
RIO 發表於 2015-6-17 09:33:18 |顯示全部樓層
wongcc 發表於 2015-6-16 22:08
哦,很多呀,種植起來比較容易成功呀!希望你的花花再次結果,同時,我想請問,此種風雨蘭你會考慮出售球根 ...

開花球唔多, 唔賣喇
RIO 發表於 2015-6-17 09:34:40 |顯示全部樓層
B17 發表於 2015-6-16 22:21
唔好浪費,種晒佢,年尾有小球賣

基本採摘落黎超過一星期發芽率係0
B17 發表於 2015-6-17 09:55:46 |顯示全部樓層
RIO 發表於 2015-6-17 09:34
基本採摘落黎超過一星期發芽率係0

不如送晒比我試下,我啱啱先用d摘左兩星期既種子發到一粒
http://hkplants.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=180758&pid=2068564&fromuid=66917