這邊很多高手, 求助, 這是甚麼蟲, 下雨就勁生

作者: kitkitsuper 发表于 2015-5-27 17:03:19
2595 8
小弟近日被這種蟲搞爆我腦

他還會不停的弓腰

他還會不停的弓腰

這是甚麼蟲, 前陣子我把牆角都塗點白膠張, 好左啲,

呢排日日黑雨, 又生一大堆, 係啲地板走出黎....

求救, 救人一命勝做 7粒浮波 , 先感謝各位高手教路 !
B17 發表於 2015-5-27 19:13:43 |顯示全部樓層
白蟻
kitkitsuper 發表於 2015-5-27 20:29:30 |顯示全部樓層
黑色的是白蟻嗎 ?  過一陣子他還會飛的 .... 白蟻聽說很難根絕啊...
B17 發表於 2015-5-27 21:50:01 |顯示全部樓層
"過一陣子他還會飛的 ",咁又唔係白蟻,雌雄白蟻離巢已經識飛,工蟻,兵蟻永遠唔識飛
kitkitsuper 發表於 2015-6-6 16:45:04 |顯示全部樓層
我死馬當活馬醫, 我整左硼酸加香蕉泥, 未見好大既成效
對, 基本上一出現就識飛, 係地板下生出黎, 係地板邊走出黎, 我完全搵唔到佢既巢穴,
我本來打算硼酸等佢帶返巢, 結果佢地好似單向, 咁走出黎, 唔返入去
無方法的話, 我只能用白英泥封邊 ...  腦爆 !
kitkitsuper 發表於 2015-6-6 20:08:29 |顯示全部樓層
比我發現左佢地係牆入面出黎, 一隻一隻, 量產咁

而家我用硼酸粉埋左個洞, 等佢地要出黎就食晒啲硼酸,

聽日我買支針筒, 開啲硼酸水, 打入去, 再唔得就漂白水, 我想問下咁多位大佬, 漂白水殺唔殺到白蟻 ?

我發現幅牆已經空心, 林晒, 我估啲蟻都食左好耐,

應該係白蟻, 同呢個樣 7,8 成相似 ... http://gaga.biodiv.tw/9708bx/620.htm
kitkitsuper 發表於 2015-6-6 20:11:57 |顯示全部樓層

聽日我買支針筒, 開啲硼酸水, 打入去, 再唔得就漂白水, 我想問下咁多位大佬, 漂白水殺唔殺到白蟻 ?

我發現幅牆已經空心, 林晒, 我估啲蟻都食左好耐,

應該係白蟻, 同呢個樣 7,8 成相似 ...

可能有 LINK, 要比板主CHECK
kitkitsuper 發表於 2015-6-6 20:12:44 |顯示全部樓層
你唔信去 呢個網睇, 同我隻有 7,8 成似
gaga [一點] biodiv [一點] tw/9708bx/620.htm
iluvuboyz 發表於 2015-6-10 22:58:45 |顯示全部樓層
kitkitsuper 發表於 2015-6-6 20:11

白蟻我屋企中過呀!!~佢地破壞力好強的, 吾止蛀晒D木類, 紙張, 連牆都蛀穿啊....
有一次佢地蛀埋我屋企條電線, 搞到跳制成屋企停晒電先知有幾嚴重...
我都上網搵過殺白蟻既資料, 試左D方法都系吾多work...
真系要搵專業殺蟲既人先幫到手, 我地再配多支藥水...間吾中就塗系白蟻會出沒既地方...
touchwood, 而家問題已經解決左...
希望您可以盡快解決到啦, 白蟻問題真系吾拖得的~~~