返回列表 發新帖

春天克羅地亞之遊(6月2日續)

作者: yukyo 發表于 2015-5-19 15:36:28
2495 31
yukyo 發表於 2015-5-23 00:03:41 |顯示全部樓層
sausau 發表於 2015-5-21 22:51
相片影得好靚,有許多未見過的植物,大開眼界.

謝謝sausau欣賞 係呀見到d好靚既花,可惜唔知d名!我最感動係見到好多好多橄欖baby,好cute架,成樹都係!遲d有相補上黎。
回復

yukyo 發表於 2015-5-23 00:13:44 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2015-5-22 23:58
會唔會見到軍人架?

無見過,可能係我去d玈遊區。但係去Plitvice個陣係公路上見過d滿係傷痕既屋!去到Dubrovnik個包租公叫我唔好去邊個邊個海灘,我好奇去左 成個玈遊區有大酒店有好靚既古建築,爛曬,無人,鬼城咁!見到真係心up!有相遲d補上黎。
回復

powergun 發表於 2015-5-23 00:50:49 |顯示全部樓層
yukyo 發表於 2015-5-23 00:13
無見過,可能係我去d玈遊區。但係去Plitvice個陣係公路上見過d滿係傷痕既屋!去到Dubrovnik個包租公叫我 ...

你都好大膽喎, 搵命搏架, 萬一真係誤中禁區就大鑊了
回復

yukyo 發表於 2015-5-23 01:54:44 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2015-5-23 00:50
你都好大膽喎, 搵命搏架, 萬一真係誤中禁區就大鑊了

唔係禁區,唔危險,不過唔靚o者。係Dubrovnik附近,你誤中玈遊黑店機會多d。
回復

powergun 發表於 2015-5-23 08:23:20 |顯示全部樓層
yukyo 發表於 2015-5-23 01:54
唔係禁區,唔危險,不過唔靚o者。係Dubrovnik附近,你誤中玈遊黑店機會多d。 ...

唔靚就唔好去啦, 你應該係自由行, 時間好珍貴, 要珍惜啦
回復

yukyo 發表於 2015-5-23 17:04:13 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2015-5-23 08:23
唔靚就唔好去啦, 你應該係自由行, 時間好珍貴, 要珍惜啦

哈哈,都只不過係隔離村約5-10分鐘步行既距離。個石灘好靚架,又可以見証歷史,唔浪費時間。
回復

powergun 發表於 2015-5-23 18:44:09 |顯示全部樓層
yukyo 發表於 2015-5-23 17:04
哈哈,都只不過係隔離村約5-10分鐘步行既距離。個石灘好靚架,又可以見証歷史,唔浪費時間。 ...

唔浪費就好了
回復

yukyo 發表於 2015-6-2 17:02:39 |顯示全部樓層
由Dubrovnik向東駛十幾公哩的海灘Srebreno,水很清,不過是石灘

Srebeno望向Bobara島,個島好似俾刀斬成一節節

隨處都見到橄欖樹,長滿果,d baby橄欖細過粒米,好cute
回復

yukyo 發表於 2015-6-2 17:12:46 |顯示全部樓層
係Srebreno西面另一個海灣就係Kupari,曾幾何時係南斯拉夫高級軍人既渡假區,一場戰亂變成左鬼城。

Kupari海灣

滿是傷痕的建築物:

我自己去逛個陣未知到歷史,見到d大酒店爛曬都估到吓,番左黎搵料搵到個link:
http://www.messynessychic.com/20 ... f-abandoned-hotels/

回復

yukyo 發表於 2015-6-2 17:28:08 |顯示全部樓層

Dubrovnik 以北就係個小山,叫Srd。山上可以180度俯覽Dubrovnik古城,拍個招牌景。旁邊係Lokrum島。

向西望可以見到Elaphiti Islands,可以由Dubrovnik搭船去玩

係Srd向北望,近處係Dubrovnik近郊Sumet,遠處係波斯尼亞

Srd山上滿是薰衣草

不知名好特別既花

評分

查看全部評分

回復

yukyo 發表於 2015-6-2 17:33:10 |顯示全部樓層
Dubrovnik古城牆,行一圈要個多兩個小時。下圖為Minceta Tower,分三個時期建成
回復

Melb 發表於 2015-6-2 19:46:07 |顯示全部樓層
WA...師姐你去了好多天??

依棵好靚呀

兩個星期。我都好鐘意哩棵^^  發表於 2015-6-2 22:07
回復