屋企無陽光入屋係唔係種唔到野?

作者: siyan_lee 發表于 2015-5-18 16:52:01
4235 11

我以前屋企向東,朝朝好太陽,又有陽台,媽咪種左好多蕃茄大紅花沙漠玫瑰豬龍草,又成日吸引好多蟲蟲同蝴蝶,
但從媽咪病左之後搬左屋,依家又無陽台又無太陽,向西北,連間屋都唔夠光,其實咁樣係唔係真係種唔到野﹖ 我見屋企好多植物都黃晒, 而我想學媽咪咁種野又次次都枯死,唔通要去出面租田先得﹖
Capoppy 發表於 2015-5-18 19:44:36 來自手機 |顯示全部樓層
試下種碧玉。但是植物愛陽光和風,會生得健康。
回復

siyan_lee 發表於 2015-5-19 10:09:02 |顯示全部樓層
Capoppy 發表於 2015-5-18 19:44
試下種碧玉。但是植物愛陽光和風,會生得健康。

其實我最想就係種香草同農業植物,但次次種親都會枯…

呢D 植物一定要有全日照架~  發表於 2015-5-19 11:50
回復

jellyfishy 發表於 2015-5-19 11:51:41 |顯示全部樓層
樓主, 講種花種草, 是關於園藝茶座的題目, 不如幫你移帖去園藝茶座, 可能會多D人解答你的.
回復

紅寶石公主 發表於 2015-5-20 12:22:56 來自手機 |顯示全部樓層
客觀環境改不了,只好用錢補救,
可考慮室内種植机,或用紅藍led植物燈.
回復

siyan_lee 發表於 2015-5-21 09:47:34 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2015-5-19 11:51
樓主, 講種花種草, 是關於園藝茶座的題目, 不如幫你移帖去園藝茶座, 可能會多D人解答你的.  ...

新黎唔識規矩,唔該晒~
回復

siyan_lee 發表於 2015-5-21 09:48:00 |顯示全部樓層
紅寶石公主 發表於 2015-5-20 12:22
客觀環境改不了,只好用錢補救,
可考慮室内種植机,或用紅藍led植物燈.

但咁會唔會好唔環保?
回復

powergun 發表於 2015-5-21 10:35:03 |顯示全部樓層
siyan_lee 發表於 2015-5-21 09:48
但咁會唔會好唔環保?

真係無陽光又想種植物, 用燈的確係唯一的方法, 其實LED燈一般都係幾W至幾十W的, 用電量好低又好光的, 一年都係用幾十至幾百蚊電的, 算可接受的
回復

hiatus 發表於 2015-5-21 10:43:19 |顯示全部樓層
我比較推薦依據環境選擇植物,因地制宜。植物能夠適應環境,先會生長較好。
可參考以下網站提供的pdf文檔第23,24頁, 種d耐低光既植物:
http://agms.tku.edu.tw/edu/pdf/pdf_20.pdf
回復

tonylhk 發表於 2015-5-22 12:28:48 |顯示全部樓層
聽到你既故事, 好明白你想繼承你媽媽種植既心意, 如果環境只係可以種D無咁需要強光直照既植物, 亦唔好強求去種.... (因為真係唔會種得好...) 試下就返你既居住環境去搵合適既植物去種... 加油~!!
回復

siyan_lee 發表於 2015-5-23 12:42:11 |顯示全部樓層
tonylhk 發表於 2015-5-22 12:28
聽到你既故事, 好明白你想繼承你媽媽種植既心意, 如果環境只係可以種D無咁需要強光直照既植物, 亦唔好強求 ...

多謝你呀~~以前媽咪見到花開真係好開心架~
所以我諗緊好唔好出面租田種野, 種左D 蔬菜又可以拎返去氹下媽咪開心, 又可以食~~
依家屋企種左驅蚊草,但係上面綠,下面底個D葉就黃晒枯晒……
回復

Melb 發表於 2015-5-23 14:18:35 |顯示全部樓層
樓主可以種一D室內燈光, 或窗門散射光都夠生存的植物....

不是所有植物都要陽光直接照射才種到的
回復