探究蟲害的祖先

作者: tonyli 發表于 2015-5-12 20:52:30
1329 6
眾所周知,積水會惹蚊,這當然是常識
我只是種了四、五盆植物,圍繞植物附近固然濕度較高(都不至於嚴重的積水)
但是我很抓頭 我住到十幾樓,這款蚊一向沒有在我家出現
生態猶如一個獨立系統
到底第一隻蚊為何會忽然發現十幾樓之上某一個單位會有適合牠們生活的環境
B17 發表於 2015-5-13 12:11:06 |顯示全部樓層
你樓下有人養蚊有中途站,飛少好多層
回復

tonyli 發表於 2015-5-13 12:27:37 |顯示全部樓層
水團花兄
咪玩喎,點會有人養蚊

其實 d 米生穀牛,我都唔明
明明係個密封既櫃裡面
米耐左變壞係一件事丫
但係第一隻穀牛蝗太祖究竟係點飛入去包米呢 ???
回復

B17 發表於 2015-5-13 14:57:56 |顯示全部樓層
唔係真養蚊,係有積水比蚊繁殖,新一代既蚊飛上你家近左好多
穀牛我估係咁既,米雖然用膠袋密封,但係已經有幼蟲潛伏係d米度,擺得耐佢地有時間繁殖,變做穀牛四圍走
所以米要包包清,清理麻個米缸,以免有漏網之牛
回復

victorliu 發表於 2015-5-14 14:24:11 |顯示全部樓層
tonyli 發表於 2015-5-13 12:27
水團花兄
咪玩喎,點會有人養蚊

佢本身已經有旦, 一早蛀空左粒米, D旦生係米里面, 肉眼睇唔到的
回復

kitkitsuper 發表於 2015-6-6 16:48:45 |顯示全部樓層
但係啲牛牛好似話係食得, 所以都唔洗怕, 可能仲有益過白米 ... 加料!!
回復

sheungx2 發表於 2015-7-1 23:01:21 |顯示全部樓層

來源既地方, 一早有蟲, 生左d蟲卵, 跟住黎~~

我都有一個問題

我用開化學泥, 不過有時會儲下雨水淋植物
有次幫紫蘇換盆, 發現有條肥美蚯蚓

我都唔知佢既由來係在化泥, 定係雨水黎
直到早前見到有新聞, 話外國有落蚯蚓雨
就明白應該係d 卵藏左係雲雨中

所以而家如果我有淋雨,返去第一件事就係沖涼洗頭!
回復