關於多肉植物的黑腐(龜速更新中…orz)

作者: ching99013 發表于 2015-5-10 13:22:47
10361 50
metalnail 發表於 2015-5-14 23:55:35 |顯示全部樓層

係嘅,版大
回復

Henry麒麟 發表於 2015-5-18 00:23:39 |顯示全部樓層
ching99013 發表於 2015-5-10 13:27
多肉黑腐的緊急處理

發病植株的莖部會出現明顯的黑塊,已經黑掉的莖部附近的葉片會呈現透明狀,輕輕碰觸就 ...

拜讀了,很有用
回復

greatlwp 發表於 2015-5-19 21:04:36 來自手機 |顯示全部樓層
好詳細,很有用的資訊
回復

Bing 發表於 2015-5-20 00:05:17 |顯示全部樓層
拜讀大作,非常有用,以前一直只用一種殺菌劑,現在明白了爲什麽要各種殺菌劑交替使用了。謝謝!
回復

BenLau 發表於 2015-5-23 23:33:11 |顯示全部樓層
Ching妹,下次版聚,請你做個種植經驗分享得唔得?
回復

ching99013 發表於 2015-5-24 07:45:18 |顯示全部樓層
24/5 更新藥物使用總結
回復

ching99013 發表於 2015-5-24 07:51:17 |顯示全部樓層
PercyMKLau 發表於 2015-5-23 23:33
Ching妹,下次版聚,請你做個種植經驗分享得唔得?

而家先睇到!小Ben大你唔好嚇我~我入坑只有短短2年未滿~
係各位前輩面前我驚
回復

tonylhk 發表於 2015-5-26 17:09:25 |顯示全部樓層
ching99013 發表於 2015-5-24 07:51
係各位前輩面前我驚 ...

好喎~~!! 我和議!!
回復

Audrey 發表於 2015-5-26 17:15:20 |顯示全部樓層
ching99013 發表於 2015-5-10 13:26
有關藥物預防:
市面上有很多對付真菌性感染的農藥都能有效地預防尖孢鐮刀菌,很多肉友聽到農藥可能會有種 ...

C妹妹,'噁霉靈'在那裏有賣?
回復

BenLau 發表於 2015-5-28 02:39:02 |顯示全部樓層
ching99013 發表於 2015-5-24 07:51
係各位前輩面前我驚 ...

學無前後,達者爲先。
回復

TMSulcata 發表於 2015-6-9 13:58:44 |顯示全部樓層
早排離港幾日,返來見到牽牛花有好多葉枯左,係黑色既,近D苗一苗,葉上有D毛(真菌),過多幾日,發現有D多肉都中招,有棵心愛既菊科黑腐,塊根軟左。
所以係梅雨天,真係要留意多D及時施藥〒_〒
回復

米米里 發表於 2015-6-10 00:55:25 |顯示全部樓層
多謝 C 姐寶貴的資料!, 作為一個種植多肉的新手, 今年算是第一個夏天, 多肉中已有一棵花月夜枯了, 而且有另一棵厚葉月影都同樣出現問題, 依家已將有問題的葉清走及搬入屋涼吓冷氣, 希望可以救得返! 夏天真係要忍住少淋水!
回復

米米里 發表於 2015-6-10 21:43:20 |顯示全部樓層
還有一個問題想請教各位, 多肉這樣情況枯死後, 植土應該有菌, 植土是否要棄掉 ? 還是有方法處理後可以再用 ?
回復

ching99013 發表於 2015-6-12 07:23:52 來自手機 |顯示全部樓層
Audrey 發表於 2015-5-26 17:15
C妹妹,'噁霉靈'在那裏有賣?

我行過幾間農資店都唔見有,後黎淘返黎的
有花友短訊話我知原來係香港未有註冊,所以冇得賣,如涉及討論買賣,係咪有版規限制?@@
回復

Audrey 發表於 2015-6-12 07:33:03 |顯示全部樓層
ching99013 發表於 2015-6-12 07:23
我行過幾間農資店都唔見有,後黎淘返黎的
有花友短訊話我知原來係香港未有註冊,所以冇得賣,如涉及討論 ...

Good morning!
Please PM me or tall me in our whatsapp group then.
回復

ching99013 發表於 2015-6-12 07:46:44 來自手機 |顯示全部樓層
米米里 發表於 2015-6-10 00:55
多謝 C 姐寶貴的資料!, 作為一個種植多肉的新手, 今年算是第一個夏天, 多肉中已有一棵花月夜枯了, 而且有另 ...

其實隻菌普遍存在係土壤中,而且佢既厚壁孢子能抵抗陽光嘅紫外線丶極端高低溫丶殺菌劑等等,施藥只能起到殺㓕已經萌發既菌株,對於已存在既厚壁孢子係冇符的,而然,可以通過改善環境黎防禦孢子萌發,或萌發後迅速被消㓕,所以了解病菌既特性,知道佢最適宜生長既條件,逆向操作,可大大減低肉肉染病既機會。
答返你既問題,泥土我唔會丟,羅出去比太陽曬一曬,或者放入微波爐叮下,又或者用土壤消毒劑,殺左已經存在既病菌先,而殘留既孢子,要靠平時既養護黎預防,呢幾日我盡量更新多D,希望對你有幫助!
回復

米米里 發表於 2015-6-12 21:20:27 |顯示全部樓層
ching99013 發表於 2015-6-12 07:46
其實隻菌普遍存在係土壤中,而且佢既厚壁孢子能抵抗陽光嘅紫外線丶極端高低溫丶殺菌劑等等,施藥只能起到 ...

多謝C姐講解, 另一棵厚葉月影都應該救唔返, 雖然已經將變軟的葉除掉, 但情況冇改善, 一層一層葉變軟甩掉 ! 呢一兩日有時間出花墟睇睇 C姐講的藥買.
回復

桐湖法師 發表於 2015-6-14 21:44:04 |顯示全部樓層
多謝分享,睇用即刻上網買左噁霉靈。
睇果度啲買家評論講,隻藥係無味,係就好,最怕聞到毒藥‧水味。
回復

smalldom 發表於 2015-9-25 16:46:05 |顯示全部樓層
很有用的文章呀!!!! 獲益良多!!!

請問噁霉靈在那裡買? 花墟?
回復

tomatozone 發表於 2015-9-25 21:44:32 |顯示全部樓層
具有內吸性或強滲透的殺菌劑...可以把平時在日本城買到的噴落水度浸嗎?
唔係好識
回復