洛神花

作者: ecchan 發表于 2015-4-29 15:19:18
7101 42
請問有無人種過洛神花?

hiatus 發表於 2015-4-29 15:51:46 |顯示全部樓層
有呀~你問來做咩
回復

ecchan 發表於 2015-4-29 16:00:17 |顯示全部樓層

我最近種緊, 已經發芽喇!!  

但佢大得好快好快, 兩天就10CM, 係咪會好大盆的?

另外, 佢係咪好需要大太陽?? 我好期待佢長大... 但又怕室內唔啱佢...
回復

kimmykfchan 發表於 2015-4-29 16:15:19 |顯示全部樓層
你好, 我上年都有種, 唔難種但幾大棵. 我寫咗篇blog. 有興趣可以交流吓.

洛神花

blog好正!  發表於 2015-4-29 21:17
回復

ecchan 發表於 2015-4-29 16:26:26 |顯示全部樓層
多謝你呀!! 我去看下你個BLOG先!!!
回復

jwhongkong 發表於 2015-4-29 17:07:00 |顯示全部樓層
我是第3年種了
如果你只室內種會差少少, 遲些可試摘芯, 等它向橫生長, 不至於太過高大
回復

ecchan 發表於 2015-4-29 17:10:41 |顯示全部樓層

kimmykfchan 發表於 2015-4-29 16:15
你好, 我上年都有種, 唔難種但幾大棵. 我寫咗篇blog. 有興趣可以交流吓.

洛神花 ...

嘩, 你那棵係好好好好好大棵呀!!!

今次我幣喇, 呢粒洛神花我在公司種...

BTW, 你棵洛神有接近300個頭, 最後你拔咗佢很可惜呀...因為可以長到咁靚咁大好難得, 我見一些網站d人分享都係十幾到一百朵花... d花托好有益的, 通血管又助降血壓... 太可惜喇...

不過仍很多謝你既分享, 我在想, 若我粒種子不斷長大, 我勤些修剪佢d分支葉和莖, 可否控制到佢唔會太大呢...

另外, 你個blog好好睇, 不過我有個題外話想請教你, 想楂呢款船係咪要考牌ga?  可以在哪兒考呢? 租呢款船大概要幾錢?

回復

ecchan 發表於 2015-4-29 17:16:29 |顯示全部樓層
jwhongkong 發表於 2015-4-29 17:07
我是第3年種了
如果你只室內種會差少少, 遲些可試摘芯, 等它向橫生長, 不至於太過高大 ...

噢!! 點樣可以引導到佢向橫生?? 我真係好緊張呀!!! 怕佢突然上天花板... 佢真係大得好快好快, 雖然依家佢只是好像一棵大型既芽菜仔咁... 我又諗可否把佢當成欄騰咁, 佢咁高就把佢捲捲埋, 咪可以控制高度囉?? 係咪可以咁諗呢...

希望佢既莖唔好太粗, 咁第日希望可以在家裡種再撥佢出窗外...  只是3/4個月, 佢自己就會凋謝喇?? 不採摘明年佢會繼續開花結果子嗎?

摘心可矮化植株便於採收,增加果實數目。植株生長達 30~50 公分時進 行第一次摘心。通常年1生長, 結果後自己會自然枯老死  發表於 2015-4-29 17:26
回復

kimmykfchan 發表於 2015-4-29 17:51:42 |顯示全部樓層
洛神花係一年生灌木, 所以收完咪拔咗佢囉. 今年會再種過, 希望種得仲大.

哩種艇用部3.3HP船尾機, 楂唔駛牌. 4HP以上就要. 艇租好似三百幾一日.
回復

ecchan 發表於 2015-4-29 17:59:50 |顯示全部樓層
好多謝"jwhongkong"教摘心方法呀!!! 我會試下!!!!!!!!!
回復

ecchan 發表於 2015-4-29 18:03:37 |顯示全部樓層
kimmykfchan 發表於 2015-4-29 17:51
洛神花係一年生灌木, 所以收完咪拔咗佢囉. 今年會再種過, 希望種得仲大.

哩種艇用部3.3HP船尾機, 楂唔駛牌 ...

原來只是種一年...

至於船尾機, 身為香港人既我從來都唔知有呢d野!! 太好了, 可以在今個夏天試下喇!!  因為我都好鐘意釣魚的, 但在碼頭釣又常咔石, 所以有隻艇自由自在就好喇!! 擔心既係我不認識水上規則, 希望唔好不知不覺駛錯方向出咗大海就ok了...
回復

kimmykfchan 發表於 2015-4-30 07:21:03 |顯示全部樓層
ecchan 發表於 2015-4-29 18:03
原來只是種一年...  

至於船尾機, 身為香港人既我從來都唔知有呢d野!! 太好了, 可以在今個 ...

艇釣好玩得多,我今日就請咗假去西貢上艇釣魚。
回復

samchubusu 發表於 2015-4-30 09:02:20 |顯示全部樓層
我的是台灣種,真的會超大,兩米以上,但花和果也很美!

回復

unknownk 發表於 2015-4-30 09:25:50 |顯示全部樓層
samchubusu 發表於 2015-4-30 09:02

請問邊到可以買台灣種種子?
回復

zaba 發表於 2015-4-30 09:30:28 |顯示全部樓層
各位師兄師姐, 有冇種子可以分享? 我都想試下種啊~
回復

jwhongkong 發表於 2015-4-30 10:35:50 |顯示全部樓層

~唔駛怕, 其實洛神花好睇....種在咩環境, 花盤種就自然細棵些, 定地種植就生得會大棵些, 我的上年定地種植大棵到....路都行唔到

洛神花

洛神花

洛神花

洛神花
回復

ecchan 發表於 2015-4-30 16:49:44 |顯示全部樓層
kimmykfchan 發表於 2015-4-30 07:21
艇釣好玩得多,我今日就請咗假去西貢上艇釣魚。

請假去西貢艇釣...

今日陽光唔錯, 希望你滿載歸來!
回復

ecchan 發表於 2015-4-30 16:53:37 |顯示全部樓層
samchubusu 發表於 2015-4-30 09:02

嘩兩米以上...好似棵聖誕樹咁大... 真係好多果子呢, 有排食!! 攞去賣都得LU~

BTW, 我那粒係泰國種既種子, 真係敝傢伙了...

其實若我有田, 佢越大我就真係越開心...
回復

ecchan 發表於 2015-4-30 17:02:24 |顯示全部樓層
jwhongkong 發表於 2015-4-30 10:35
~唔駛怕, 其實洛神花好睇....種在咩環境, 花盤種就自然細棵些, 定地種植就生得會大棵些, 我的上年定地種 ...

嘩~ 好多呀, 而且仲好有計劃咁預返個距離! 佢地長大得好舒服!

不過到收果子時, 都需要一定時間~

係呢, 如果到佢花期過後不採走整棵樹, 佢真係唔會再結果子喇?? 佢會自己凋謝還是一直等, 到明年夏天尾可以自己開花?

聽有些人講可以種到第2年, 如果佢唔凋謝可讓它繼續生長到下一吧! 不過我未試過 ;-)  發表於 2015-5-4 09:38
回復

joeko 發表於 2015-5-5 15:11:21 |顯示全部樓層
我都想種,香港邊度買到種子
回復

123下一頁