(轉發)大埔某診所

作者: Rukozz 发表于 2015-4-22 22:51:00
2912 14
《100%真事求傳開去,以免再有寵物受害!!》
大埔戲院街間[大埔獸x(珍x異獸)診所]正pk !!
你可以厄錢,但唔可以攞我個女條命玩!!
早上做左絕育手術,下午四點左右接左返屋企,佢五點幾開始喘,跟住有啲啲血滲,打返間野問,又死都話正常無事!
唔放心就 的起佢少少想望下傷口有無事,點知見到血柱口係傷口水喉甘流出!!血漰甘!(我真係即時淚漰)
即刻帶佢返間野,點知佢死賴話我個女有牛蜱熱,血液凝固唔到..我問甘我可以點做,佢淨係不斷強調隻狗自己有病所以流血不止結果是但甘包左繃帶,就話而家無咩做到。
5分鐘入面,4分鐘係強調隻狗自己有病!面唔係諗方法或落手救狗!完全不負責任!!
好擔心即刻飛的去間大醫院,結果個醫生話個傷口無縫好!佢隻手指篤落個位係傷口,係發現有個洞在入面!!而且其實我個女一樣牛蜱熱的症狀都無!!
個pk 完全唔提狗狗手術前一定要驗血!! 同埋真係覺得佢啲血唔識凝固,係咪開緊刀的時候已經發現?!有事先黎賴!
晏啲要再開刀做手術,希望平平安安!!
Kel 發表於 2015-4-23 01:46:19 |顯示全部樓層
聽到好難過
hiatus 發表於 2015-4-23 10:59:23 |顯示全部樓層
好慘下。。。點解有咁既人
希望狗狗手術順利,好快康復.
sfish 發表於 2015-4-23 12:19:15 |顯示全部樓層
咁都得, 有點兒殘忍
claudiatang 發表於 2015-4-23 16:00:48 |顯示全部樓層
希望狗狗冇事﹗太不負責任了。就算狗狗有什麼其它病也要第一時間急救止血。
如果驗到是傷口沒縫好而不是什麼見鬼的牛蜱熱就告到他關門。省得再害其它寶貝。當日是否由實習獸醫操刀呀?
Rukozz 發表於 2015-4-23 17:43:29 來自手機 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2015-4-23 10:59
好慘下。。。點解有咁既人
希望狗狗手術順利,好快康復.

主人fb之經放左隻狗做完手術之後嘅相
目前冇問題 希望唔會出事
810811 發表於 2015-4-25 14:55:43 |顯示全部樓層
祝狗狗早日康復
ckkuen 發表於 2015-4-25 20:13:48 |顯示全部樓層
大過分了
Chinchilla 發表於 2015-7-16 01:45:46 來自手機 |顯示全部樓層

前年我係大圍果間(珍x異獸)都有不愉快經歷。我隻狗女當年17歲,因為肚瀉出血求醫。一去到話要驗血,我同意,因為囡囡年紀大。驗血結果一切正常,就開左啲藥,叫我買配方貓罐頭……係,無錯,買貓罐頭比我隻狗女食,佢話貓果隻好啲,1日要食3罐……算, 幫佢買左12罐。後來先知,原來貓配方罐頭係$3x 細細罐,而相同嘅狗配方罐頭, 只係$2x 大大罐。唔計罐頭,睇左$2xxx,其中約一半係驗血費用,3星期後覆診。

覆診果陣,佢又想再驗血,見到我驚訝嘅表情,先至話都可以唔驗嘅。因為囡囡啲便便仲有少少軟,佢㩒完一輪計數機之後,開左一支幾佰蚊嘅藥,好似一支大牙膏咁樣,我都估係勁野,只係比囡囡食過兩次,仲係減左份量,就幾日都冇便便。覆診又睇左$1xxx。

我覺得個獸醫完全唔係為我隻狗囡好,只係想盡辦法呃錢,我唔會再去呢間。
kowkabo 發表於 2015-7-16 13:07:01 來自手機 |顯示全部樓層
樓主, 狗狗做完手術加上流失左咁多血, 要比返啲補血食物比狗狗呀!例如:豬肝,維他命B9(葉酸)&B12。如果比豬肝要6熟(當小食每日比兩三片, 連續2-3個月)。如果比維他命B可買寵物轉用嘅(補血肝精)按瓶上指示份量服, 連續服兩三個月,任何牌子都可以。獸醫診所有售。現在開始都可以呀!

隻狗唔係我的...  發表於 2015-7-16 22:44
隻狗唔係我的...  發表於 2015-7-16 22:44
jellyfishy 發表於 2015-7-22 09:49:08 |顯示全部樓層
要聲討呢D 不良診診所!!!!!
sluChiNg 發表於 2015-7-23 12:41:35 |顯示全部樓層
太過份了!!咁冇愛心做咩獸e…
Black list左呢間野佢…草菅寵物命…
kowkabo 發表於 2015-7-23 13:58:21 |顯示全部樓層
香港的好獸醫太難遇, 唔好果D就週圍都有, 投訴亦大多無用, 毛孩唔識講, 我地呢D做父母, 要特別留意佢地睇完醫生後的身體返應.  遇到唔好的獸醫當然要通知其他毛孩父母要小心. 一齊唔幫襯. 唔改善, 就等佢關門大吉.
sheungx2 發表於 2015-9-22 19:59:12 |顯示全部樓層

香港好多獸醫只為賺錢~
我都試過遇到不良獸醫

我隻貓之前無啦啦肺積水,成身腫哂
比人介紹去MK 一間診所~
個醫生勁hea, check 幾check 就話絕症,叫我考慮打安樂針
我即時爆喊, 我就唔信真係無得救

之後貴一貴都打的去半山既貓醫院
做左手術, 慢慢就無事

我覺得你身為醫生, 唔可以因為自己唔識, 就叫主人放棄囉