新手之修葉問題

作者: hksandy123 發表于 2015-4-22 22:41:47
1223 8
上年在街邊花檔買了AV,今年再度開花,而且大棵了很多。其實修葉是否剪掉最外圍的葉便可以?而且我的AV最外圍葉向下彎是否有病?
hksandy123 發表於 2015-4-22 22:46:19 來自手機 |顯示全部樓層
請各位前輩指教!!
回復

rubykat 發表於 2015-4-23 10:10:50 |顯示全部樓層
不如你試試係到《非洲紫羅蘭及苦苣苔科植物>推薦主題>AV 面面觀 - 睇街症》先找找原因。如果個個都唔係,可能(1)是AV外圍的葉老了(2) 澆水太多,如果唔理佢會爛根死(3)晒太陽加澆水太少(4)睇過花友講換左新泥都有機會係咁。 最要緊係不是爛根,其他問題都可以再慢慢觀察。或是有更好的建議,就要留待其他資深花友回你了。
回復

hksandy123 發表於 2015-4-23 10:58:14 來自手機 |顯示全部樓層
多謝rubykat!!
回復

hksandy123 發表於 2015-4-23 11:05:36 來自手機 |顯示全部樓層
我之前都有睇參考了AV面面觀-睇街症,唔多似嗰d情況。跟據你所講,可能真係換泥後+葉老了。我修葉後再觀察一下。多謝指教!
回復

amyhung_hk 發表於 2015-4-23 11:58:47 |顯示全部樓層
咁多花既你點種ga??
回復

qq22888 發表於 2015-4-24 02:51:42 |顯示全部樓層
无聊帮顶。。。。。。
回復

hksandy123 發表於 2015-4-25 16:28:08 |顯示全部樓層
其實我都係一個超級新手,這是我第一次種AV,這棵我只是上年開完花後就換大左個盆,冇去泥膽,只加左花寶三合一泥,見花肥上寫7-10日加肥,我都係2星期先加,而且分量無依說明咁多。可能屋企環境剛合適生長。好彩能長出花。我都無修過葉,見咁亂就知啦!依家有時間就爬文,睇下各位前輩分享o既心得。希望可以種好d。之前去過花墟,見好多好靚,好想買。。。不過我太新丁,怕害左d AV,所以努力種好依家2盤(之前有棵側苗,分左出黎,現有花蕾了)。
回復

rubykat 發表於 2015-4-25 21:42:28 來自手機 |顯示全部樓層
唔係呀,你種得好好,加油。
回復