請問豆腐渣。。

作者: baz886 發表于 2015-4-16 14:57:56
3323 7
想攪堆肥。。。
想找豆腐渣,請問那裏可以免費取得?
謝謝!
crabcrab 發表於 2015-5-2 23:38:41 |顯示全部樓層
豆腐渣係大陸各大小建築地盤有好多

不過我諗你應該是想找豆渣吧?
去豆漿店或豆品廠試下問問, 睇下佢肯唔肯俾你......

其實除非你要好大量, 唔係就自己整豆漿飲就有豆渣啦~~
回復

snooze 發表於 2015-10-19 01:53:20 |顯示全部樓層
可以考瀘下用麵麭皮,去麵麭店問下,

很多時都見到佢地掉麵麭皮落垃圾桶!

而家好多儲埋賣,搵錢  發表於 2015-10-19 14:35
而家好多儲埋賣,搵錢  發表於 2015-10-19 14:35
回復

阿米媽媽 發表於 2016-12-7 17:00:34 來自手機 |顯示全部樓層
係city super賣豆腐果度有得免費拎的,一包包小量(之前還有,現在不知道還有沒提供)
回復

faye00 發表於 2016-12-20 18:33:34 |顯示全部樓層
crabcrab 發表於 2015-5-2 23:44
https://goo.gl/maps/LWHHS

https://goo.gl/maps/IzZpd

呢兩間肯派豆渣嗎?
回復

Sumbie 發表於 2017-6-19 15:27:59 來自手機 |顯示全部樓層
我問過好多間都免費派發,但係你要同啲阿婆鬥早

阿婆要D豆腐渣咩用? 現時已無人養豬, 以前多數有人收豆腐渣作飼料  發表於 2017-6-19 18:23
回復

月鏡十夜 發表於 2017-6-24 18:27:23 |顯示全部樓層
不過堆肥不是將有機物堆進土裏嗎?
為什麼不用自己掉的有機物去堆反而要去收別人的有機物回來堆?
用攪拌器將吃剩不要的有機物打碎再堆, 骨頭蛋殼之類都能打成粉粒狀的, 脂肪類的氣味會比較濃不建議太多
如果太麻煩的話, 去買台韓國製的洗碗台除渣機吧, 那機器會將固體分離出來攪碎再風乾, 目的是減少有機固體垃圾的體積
宣傳上還説可以直接當肥料給植物

因為很多年前在YT上看到的廣告映像, 不知道還在不在, 如果有人見到麻煩貼個地址上來, 謝謝
回復