新手教學指引

作者: wongcc 發表于 2015-4-12 12:48:23
2669 15

我是新手,嘗試無數次,都無法懂得操作,包括怎樣PM對方, 怎樣編輯修改或刪除自己巳發表的信息,怎樣上載入數紙或相片等.……,我對電腦不太熟悉,所以期望有新手教學指引或查詢欄便好了.

從新手乜都唔識,到而家卒之可以識少少,可以上載到圖片跟花友們交流,對新手而言,係好有用呀!

感謝洋蔥頭大大的實用圖文教學,gun爺大大,八王爺大大及b17大大從旁提點支持,謝謝各位!
powergun 發表於 2015-4-12 23:31:07 |顯示全部樓層
你好, 你是用電腦還是電話的?
回復

八王爺 發表於 2015-4-13 14:51:47 |顯示全部樓層
喺咪新手有限制,要登錄多幾天才有權限。
現在只能回帖。
回復

powergun 發表於 2015-4-13 17:36:42 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2015-4-13 14:51
喺咪新手有限制,要登錄多幾天才有權限。
現在只能回帖。

應該唔會卦
回復

namkee9707 發表於 2015-4-17 01:36:44 |顯示全部樓層
我也是這樣,有新人快入門指引就好了!
回復

powergun 發表於 2015-4-17 10:54:03 |顯示全部樓層
namkee9707 發表於 2015-4-17 01:36
我也是這樣,有新人快入門指引就好了!

如果你是用電腦的, 要用google chrome 至可以上到圖的, 用IE係唔得的
回復

wongcc 發表於 2015-6-13 21:36:14 來自手機 |顯示全部樓層
powergun, 對不起,現在才看到你的回應,其實我是使用手機操作的,我現在已懂得pm了,但至於其他仍然未懂呀!例如上載入數紙圖片……等以上我所提出的多項,實希望有新手專題可讓新人學習操作,若分為手機或電腦兩個主題更好呀!謝謝你的關注,希望將來會有此學習主題呀!再次謝謝你。
回復

洋蔥頭 發表於 2015-8-17 19:38:15 |顯示全部樓層
如何在pm(私信)內上傳收據比花友, 我做了些圖, 讓你參考:

1. 首先開立一個只是自己才睇到嘅folder, 再把相片上傳到只是自己才睇到嘅folder內

2. 上傳後, 再去click下(選取)要比花友嘅收據相片

3. 這時在相片左下方, 會見到"查看原圖", 在這位置按一下

4. 按下後電腦會在新一版打開此相片, 只要用mouse按一下, 佢會自動 copy 條 link

5. 去返私信選第三個icon後, 貼上條link 就可以了.

祝你成功~

多謝Melb版主教授

多謝哂,呢個教學好正呀:-D  發表於 2015-8-22 20:43
回復

wongcc 發表於 2015-12-28 00:43:14 來自手機 |顯示全部樓層
多謝洋蔥頭大大教導,我會找時間努力嘗試,但去邊度開個folder,同埋係咪以上的操作要在電腦操作,不是用手機?
回復

B17 發表於 2015-12-28 19:00:56 |顯示全部樓層
wongcc 發表於 2015-12-28 00:43
多謝洋蔥頭大大教導,我會找時間努力嘗試,但去邊度開個folder,同埋係咪以上的操作要在電腦操作,不是用手 ...

好大分別,點評,評分,表情公仔,提醒工能,全部欠奉
觸屏版edit唔到自己既帖
標準版upload唔到相
更大鑊既係用唔到外置相冊
回復

wongcc 發表於 2016-1-16 11:14:34 來自手機 |顯示全部樓層
實在多謝各位大大的教導,我會持續嘗試,直至成功,不會放棄,再次謝謝各位大大。
回復

wongcc 發表於 2016-1-16 11:15:22 來自手機 |顯示全部樓層

哎呀!我成功啦!謝謝各位大大。

謝謝艾粒大的鼓勵支持

恭喜晒!!~^^以後多d upload靚相上黎啦~~  發表於 2016-1-18 14:48
回復

wongcc 發表於 2016-1-16 11:20:44 來自手機 |顯示全部樓層
以上是我的流鼻涕圖片。
回復

wongcc 發表於 2016-1-30 22:56:15 來自手機 |顯示全部樓層
謝謝香港園藝館的努力完善平台運行,現在不只可上載圖片,而且發覺在手機編輯帖子已不是幻想,是事實呀!感謝各位版主及主持大大們的開放政策,讓我可愉快地加入這個喜愛的平台,除完全免費外,更可認識很多熱誠的花友,再謝謝。
回復

powergun 發表於 2016-1-31 00:49:27 |顯示全部樓層
wongcc 發表於 2016-1-30 22:56
謝謝香港園藝館的努力完善平台運行,現在不只可上載圖片,而且發覺在手機編輯帖子已不是幻想,是事實呀!感 ...

掂哂就好啦, 我係用電腦的, 所以唔識用手機, 教唔到你乜野
回復

wongcc 發表於 2016-1-31 13:03:40 來自手機 |顯示全部樓層

gun爺,謝謝你們的指導,我的平台操作技巧已從零開始突破,雖然仍然雞手鴨腳,但總算唔係齋講,有個影睇下,都是多得你們有耐性,肯教新人,比我一點一滴地慢慢積,才能在此與各位交流咋!多謝晒!
回復