摘心其實是怎樣?摘完不怕植物頂光禿禿嗎?

作者: yydreamy 發表于 2015-4-11 21:40:07
4091 5
摘心其實是怎樣?摘完不怕植物頂光禿禿嗎?

我看書講植物在長到差不多想要的高度,就可以摘心令側枝生多一點,也就美美的多葉起來。但我有點不懂,摘心其實是怎樣?摘完頂芽,就是平平的樣子,應該不會在同一位置向上再生一個「心」吧?應該怎樣才可以又繁盛又不會有個禿頭的頂?謝謝!
powergun 發表於 2015-4-12 00:50:18 |顯示全部樓層
回復

yydreamy 發表於 2015-4-12 20:43:18 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2015-4-12 00:50
睇睇呢個先
http://mandymeimei.pixnet.net/blog/post/26796738-%5B%E8%8A%B1%E8%8D%89%E7%9F%A5%E8%AD%98% ...

這篇我有看, 謝謝... 不過看完仍是疑惑, 從那小圖中顯現, 都是上面被摘了就禿了, 而且好像文中不似說會在原位重長呀
回復

powergun 發表於 2015-4-12 20:50:39 |顯示全部樓層
yydreamy 發表於 2015-4-12 20:43
這篇我有看, 謝謝... 不過看完仍是疑惑, 從那小圖中顯現, 都是上面被摘了就禿了, 而且好像文中不似說會在 ...

摘心是想棵植物停止生高同埋出橫枝的, 最上面的被摘的位置必定光了的, 想好睇d, 可以當新心剛出, 重係好細時就摘下
回復

cklife 發表於 2015-4-13 15:33:40 |顯示全部樓層

比個實例你睇...

依棵苗,你見到佢咪長長直直既....摘左個頂。(摘芯)

過一段時間側枝生長左,棵植物就會變得濶左,而且每個側枝D葉又會大左。(留心可以睇到之前被摘芯後留下既位置)

羅勒係生長期可以定期摘心,順便收獲葉片。咁佢就越生越多側枝。

到後來就變左咁既樣喇,成棵植物唔會好似枝竹咁,只係向上生瘦瘦長長葉又較少。而係變濶左,葉又多D。

回復

yydreamy 發表於 2015-4-13 20:46:17 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2015-4-13 15:33
比個實例你睇...

依棵苗,你見到佢咪長長直直既....摘左個頂。(摘芯)

Thank you!!! 睇相真係明白左好多!! 等我研究下我有係咪可以用得著呢個技巧先, 我岩岩同網友要左羅勒同檸檬薄荷種子, 希望可以種得到出來

我都覺得插水生根再下泥種係最容易,但有一D品種係一年生,每年都要種新下種先種得靚。例如蘿勒。但薄荷就可以用插水生根方法。  發表於 2015-4-26 12:52
個人認為 插水生根比種子種容易  發表於 2015-4-14 18:34
回復