香港園藝館

加入園藝館
樓主: chau_lyc

[其他] 又見燕子@2017 174#

我家五隻寶寶應該也就快學飛了,我見佢哋時不時企喺巢邊拍對翼,佢哋父母幾日前餵少咗,而且經常企喺附近好似想引導佢哋飛過去咁。
我屋企兜燕子今朝終於都出兜了(我好唔捨得,還哭得傷心過牠們父母),不過其中一隻始終唔肯出,向住佢啲兄弟吱吱叫,佢呀媽餵佢食,佢又唔係幾肯食。
suet-08 發表於 2015-5-3 11:10
我屋企兜燕子今朝終於都出兜了(我好唔捨得,還哭得傷心過牠們父母),不過其中一隻始終唔肯出,向住佢啲兄弟 ...

咁快就走喇,比我都會唔捨得
出兜是什麼意思?
我的意思是燕子BB已離巢,飛出巢外去。
不過,後來佢哋只係在附近電線企咗一段長時間,之後又全部飛返入巢了,我還以為佢哋會好快跟父母學遠飛及學習獵食。
suet-08 發表於 2015-5-3 15:07
不過,後來佢哋只係在附近電線企咗一段長時間,之後又全部飛返入巢了,我還以為佢哋會好快跟父母學遠飛及學 ...

5月2日, 第一隻帶頭飛離鳥巢

其他的都陸續鼓起勇氣...起飛

chau_lyc 發表於 2015-5-4 11:07
5月2日, 第一隻帶頭飛離鳥巢

bye bye ..... 下年見
ckkuen 發表於 2015-5-4 12:37
bye bye ..... 下年見

未咁快, 佢地會練習飛到好熟錬先會長征的

今朝終於全部離巢了,最後一隻拿出勇氣飛出來後,冇幾耐多了幾隻燕子,之後不斷在我屋企附近飛翔,好像在慶祝的樣子。請教chau_lyc,佢哋大約幾時會完全離開?
suet-08 發表於 2015-5-4 13:15
今朝終於全部離巢了,最後一隻拿出勇氣飛出來後,冇幾耐多了幾隻燕子,之後不斷在我屋企附近飛翔,好像在慶 ...

大概一個月多D

佢地會分批飛走的

唔記得是 爸爸/媽媽 會在最後一批離開後留多大約兩星期先正式離開

感覺好淒涼的

明白,相信到時我又會傷心多次。
suet-08 發表於 2015-5-4 15:13
明白,相信到時我又會傷心多次。

唔洗傷心, 能夠陪伴佢地經歴出生成長已很幸福了

可能因為第一次有燕子來我家築巢養育寶寶,感觸較大,哈哈…
suet-08 發表於 2015-5-4 16:11

一早天未光就聽到燕子吱吱喳喳
天光了已見雀巢空着
之後的日子除了晚上回巢休息,都會很少見到佢地
沒有燕子的巢真有點空洞
今朝我一早起身,已經見五隻寶寶企喺附近電線度,不久就飛走了,間中望下個天,影都冇,傻傻地望下個空巢,好掛念佢哋,反而燕媽飛過兩次返嚟,仲入巢坐咗一陣,不過屁股未暖就飛走(佢唔知係咪驚個巢比其他鳥霸咗,所以返嚟睇下呢?),五隻寶寶曾飛過返嚟,但逗留非常短暫又走嘞,到五點幾才飛返嚟,先頭係三隻飛返嚟企喺電線度,有點擔心其餘兩隻有意外,好彩最後都飛返嚟,佢哋見人齊就一起返巢,父母就繼續忙餵食。
suet-08 發表於 2015-5-5 18:46
今朝我一早起身,已經見五隻寶寶企喺附近電線度,不久就飛走了,間中望下個天,影都冇,傻傻地望下個空巢, ...

真湊巧,我家亦是5隻燕bb
睇見令我想起 "飄零燕" / "燕詩"
Melb 發表於 2015-5-5 19:19
睇見令我想起 "飄零燕" / "燕詩"

我有幸有機會經歷
亦非常樂意將經歷帶比大家
在香港的石屎縫中仍有生命年年傳承下去

我反而想起燕尾蝶