作者: 蛀米虫 發表于 2008-8-23 08:52:42
17790 47
點樣可以趕走 d 蠔呢??
近排好似入了屋tim呀!!!!  
Alfphy 發表於 2008-8-23 09:55:10 |顯示全部樓層
請問甚麼是蠓啊?
回復

蛀米虫 發表於 2008-8-23 09:56:56 |顯示全部樓層
一粒粒好細粒黑色, 咬人好痕!

http://hkplants.com/viewthread.p ... page%3D1&page=3

回復

Alfphy 發表於 2008-8-23 11:01:18 |顯示全部樓層
原帖由 蛀米虫 於 2008-8-23 09:56 發表
一粒粒好細粒黑色, 咬人好痕!

http://hkplants.com/viewthread.p ... page%3D1&page=3

原來呢d叫蠓!見過啊見過啊!都唔知佢果名,一直都只係叫佢做「隻細粒黑色野」!
回復

阿晴 發表於 2008-8-23 11:33:03 |顯示全部樓層
果d 蠓 同蚊唔同, 好似在泥土都可以繁殖到, 所以可能室內盆栽ge泥面濕潤有枯葉甚麼的就會生, 我諗唔好在室內放太多盆栽, 因為蠓咬人真係仲痕過蚊, 咬完仲好大舊, 會紅, 又腫腫地痛痛地~  ~> O <~   
參考下..
http://www.fehd.gov.hk/safefood/pestnewsletter200603c.html#2
回復

花草之家 發表於 2008-8-23 13:05:47 |顯示全部樓層
比佢地咬慘過比蚊針呀!
回復

蛀米虫 發表於 2008-8-23 16:10:44 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-8-23 11:33 發表
果d 蠓 同蚊唔同, 好似在泥土都可以繁殖到, 所以可能室內盆栽ge泥面濕潤有枯葉甚麼的就會生, 我諗唔好在室內放太多盆栽, 因為蠓咬人真係仲痕過蚊, 咬完仲好大舊, 會紅, 又腫腫地痛痛地~  ~> O <~   
參考下..
→ http ...

圖中的老鼠好核突呀!
d蠓 細到睇唔到睇唔到個真身, 只見到一點......!
不過唔該晒阿晴的資料, 我要快快攪店佢地~
回復

ChrisTsui 發表於 2008-8-23 22:49:59 |顯示全部樓層
自從我o係公司擺o左幾盆泥(等發芽)之後,我老細就日日拎住樽bio kill係咁噴~
佢話好多o野咬佢喎~
唔通係蠓作怪?
係就死啦~
回復

江江 發表於 2008-8-23 23:11:49 |顯示全部樓層
原帖由 ChrisTsui 於 2008-8-23 22:49 發表
自從我o係公司擺o左幾盆泥(等發芽)之後,我老細就日日拎住樽bio kill係咁噴~
佢話好多o野咬佢喎~
唔通係蠓作怪?
係就死啦~http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/c_people/c_people%20(35).gif ...

佢心理作用
or 係地毡有蚤呀
回復

ChrisTsui 發表於 2008-8-23 23:23:14 |顯示全部樓層
原帖由 江江 於 2008-8-23 23:11 發表

佢心理作用
or 係地毡有蚤呀

唔係心理作用呀,佢都唔知我種o野,我用個大紙盒載住~
公司冇地毡喎~
回復

Alfphy 發表於 2008-8-24 04:24:47 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-8-23 11:33 發表
參考下..
→ http ...

天啊!我在室內起碼有二十盆大大小小的植物!
回復

Alfphy 發表於 2008-8-24 04:28:20 |顯示全部樓層
原帖由 ChrisTsui 於 2008-8-23 23:23 發表

公司冇地毡喎~

老細有冇因此「詐型」?
回復

lameric 發表於 2008-8-24 04:44:15 |顯示全部樓層
呢隻嘢俾佢咬到真係超痕!俾你拍扁咗你估唔到佢原來裝到咁多血!!
回復

蛀米虫 發表於 2008-8-24 10:41:51 |顯示全部樓層
原帖由 ChrisTsui 於 2008-8-23 23:23 發表

公司冇地毡喎~

紙盒好野蝨架!!!
回復

蛀米虫 發表於 2008-8-24 10:44:13 |顯示全部樓層
原帖由 lameric 於 2008-8-24 04:44 發表
呢隻嘢俾佢咬到真係超痕!俾你拍扁咗你估唔到佢原來裝到咁多血!!

係咩!!  太細我沒拍過出血por....... 我有d懷疑我地係咪講緊同一樣野 tim????
佢細到好似芝麻甘果喎.............
回復

小寶 發表於 2008-8-24 11:54:21 |顯示全部樓層
呢隻野成日食我d血,我痕之入內, 恨之入骨呀 add8icon
佢係好細粒,成日食我血果時俾我拍死, 都幾多血下架
在空中經常打小圈, 睇下幾時可以埋手飲血
佢地係日頭先會出來犯案, 晚上會消聲匿跡~
但係一入黃昏....蚊又會來咬你喇add2icon
回復

ChrisTsui 發表於 2008-8-24 12:21:28 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-8-24 04:28 發表
老細有冇因此「詐型」?

老細未發現,因為我放喺好高既位置,佢只係睇到個紙盒~
趁佢聽日放假,我都係拎佢地返屋企先~
回復

ChrisTsui 發表於 2008-8-24 12:22:43 |顯示全部樓層
原帖由 蛀米虫 於 2008-8-24 10:41 發表
紙盒好野蝨架!!!

開頭諗住用紙盒裝住冇咁揚吖嗎,點知........~
回復

蛀米虫 發表於 2008-8-24 14:46:21 |顯示全部樓層
原帖由 小寶 於 2008-8-24 11:54 發表
呢隻野成日食我d血,我痕之入內, 恨之入骨呀 add8icon
佢係好細粒,成日食我血果時俾我拍死, 都幾多血下架
在空中經常打小圈, 睇下幾時可以埋手飲血
佢地係日頭先會出來犯案, 晚上會消聲匿跡~
但係一入黃昏....蚊又會 ...

係呀! 係呀!  個出沒情況就是一模一樣呀!  不過我見果d見唔到佢地架, 因為痕所以先偶然見佢地一面, 細到打唔偏......
回復

江江 發表於 2008-8-25 09:27:01 |顯示全部樓層
原來有殺蠓水賣
回復

123下一頁