返回列表 發新帖

新手紫瓶

關閉 [複製鏈接]
作者: calbeeflower 发表于 2015-4-1 18:50:43
2691 28
小魚仔 發表於 2015-4-2 22:39:42 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2015-4-2 14:44
又?
幾時亂講過?請指教

版主你應該調反轉問自己幾時無亂講過....

亂咁黎就當做實驗....請問何謂適當調配放入雪櫃?
生存到既意思係生存幾耐?一個月?...
身為版主確實應該同版友分享經驗...但你無經驗又亂講一通.......
誤人子弟....到最後一個兩個...一堆人種死左..食蟲植物就會被大眾認為係難搞既植物
小魚仔 發表於 2015-4-2 23:10:42 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2015-4-2 14:44
又?
幾時亂講過?請指教

未學行先學走既人有好多...
講落肥我相信無人癲過我..成樽魔肥灌曬落豬籠(反面教材..死梗...)

呀V版主...你並非技術不足...而係無技術可言......

教新手落肥...當然可以....不過會死之嘛?

就算教人用花寶都係亂咁黎....1:1000絕對足以對狸藻造成傷害

我上網睇1:5000 1:1000係普通用量...  發表於 2015-4-3 00:31
dtyhbv 發表於 2015-4-2 23:17:42 |顯示全部樓層
狸藻落肥先開花又一謬論,我冇落過肥一樣開,唔開花只係種植環境唔適合,種得唔夠壯
小魚仔 發表於 2015-4-2 23:17:54 |顯示全部樓層
其實可唔可以先經大腦思考完再發表你既分享?....
對植物認識唔夠可以爬文....好多都係種食蟲既基本常識...
身為一版之主但係帶領花友行冤枉路...實屬不幸......
為何食蟲植物推廣困難?...以上已有提及....
不得其法....結果種死...認為十分難種.....放棄..
最後留低既人少之又少... 可惜可惜

我等你出書、開講座、期待o係 ICPS 既NEWSLETTER 見到你張相 ^_^  發表於 2015-4-3 00:40
小魚仔 發表於 2015-4-2 23:24:19 |顯示全部樓層
dtyhbv 發表於 2015-4-2 23:17
狸藻落肥先開花又一謬論,我冇落過肥一樣開,唔開花只係種植環境唔適合,種得唔夠壯 ...

如果我作為一個剛種食蟲植物既花友...黎到貴論壇學野.....
版主話可以落肥....我當然唔會諗個版主會唔會呃我或者係佢都唔識種....
我聽佢講落完肥原來到最後整死棵野....咁係我太天真抑或版主靠害??
但另一方面呢位版主係知道自己代表園藝館...
即係園藝館教人亂咁種...? 我咁理解應該無錯嘛?定係打電話問下minmin到底係咩一回事?
avery 發表於 2015-4-2 23:25:17 |顯示全部樓層

呢位版友你涉嫌惡意灌水  發表於 2015-4-2 23:49
Tony 發表於 2015-4-2 23:28:37 |顯示全部樓層
小魚仔 發表於 2015-4-2 23:24
如果我作為一個剛種食蟲植物既花友...黎到貴論壇學野.....
版主話可以落肥....我當然唔會諗個版主會唔會 ...

有好多新手寧願信版主都唔信其他花友ga...
Victor9394 發表於 2015-4-3 00:25:51 |顯示全部樓層
小魚仔 發表於 2015-4-2 22:39
版主你應該調反轉問自己幾時無亂講過....

1.) 我盆土瓶草成功渡夏,變弱左少少就梗架喇,證據可以睇 深夜毒物園 呢個帖
2.) 我講既係我個人經驗,你可以唔跟,可以改良,我能夠令佢過渡難捱既日子,再種返靚佢,咁叫亂講野?
3.) 不如你話我知,響香港種植土瓶草有咩 OFFICIAL 既種法?
Victor9394 發表於 2015-4-3 00:34:44 |顯示全部樓層
小魚仔 發表於 2015-4-2 23:24
版主話可以落肥....我當然唔會諗個版主會唔會 ...

我講得落肥,當然我都係考究過其他人既實驗
例子:
http://www.sundews-etc.com/2014/ ... eeding-sundews.html

其次我亦有自己試驗過,兩盆同一環境,一盆落肥一盆唔落肥,對於狸藻有人話唔落都開到花
我而家冇落肥o個盆都一樣開到花,不過冇落左少少肥o個盆咁多花