蚊怕水制作 (暨到手香應用)

作者: zaba 发表于 2015-3-31 09:49:18
8915 33

想同大家分享一下最近自家制蚊怕水經驗 - 我地試用過, 效果非常好
成分:
- 香草: 到手香, 迷迭香, 香茅
- 米酒
- 鹽

將香草切碎, 放入玻璃樽, 每放一層香草就灑少少鹽 (幫助浸出味), 最後加入米酒蓋過香草, 封存六至八星期, 用得!
開左樽既蚊怕水最好兩三個月內用完, 因為會走味.

今次係我第二次試做. 上一次用既係藥用酒精 (唔駛加鹽因為酒精度數高), 不過味道刺鼻, 個人感覺米酒比較理想~

16/6/2015 - 更新

到手香非常粗生, 而家夏天我地花園蟲害都幾勁, 但對佢冇乜影響.
最近有兩次我老公皮膚敏感 (其中一次係做園藝時比野咬/刺激到), 我地打碎到手香既葉直接鋪上患處, 好快就好返.
大家都可以試下

評分

查看全部評分

llaus 發表於 2015-3-31 17:52:38 |顯示全部樓層
真好
有野草咁既倒手香
可試下做來反反先
calbeeflower 發表於 2015-4-4 07:54:40 來自手機 |顯示全部樓層
我屋企超多蚊!樓下係公園... 一天可以打死三隻!學到野自制應該好正!
Cora 發表於 2015-4-4 10:14:56 |顯示全部樓層

又找到香茅及到手香新用途,多謝分享
金盞花 發表於 2015-4-6 23:55:46 來自手機 |顯示全部樓層
材料簡單又易搵, 呢排俾蚊針咗幾嘢, 要快快整支嚟試吓!
zaba 發表於 2015-4-8 09:48:05 |顯示全部樓層
長氣提一提, 噴左蚊水之後要幾分鐘先生效, 可能因為要皮膚吸引左先卦?
ecchan 發表於 2015-4-29 11:44:15 |顯示全部樓層
如果只用到手香可以嗎?一定要三大材料齊集?
zaba 發表於 2015-4-29 12:25:17 |顯示全部樓層
ecchan 發表於 2015-4-29 11:44
如果只用到手香可以嗎?一定要三大材料齊集?

其實三種香草之中我用到手香既份量最多, 不過其他兩種都有驅蚊作用, 而且好香, 所以我都有加.
可能冇都OK既, 但我未試過.
ecchan 發表於 2015-4-29 13:34:27 |顯示全部樓層
知道~ 謝謝

皆因迷迭香我食到就快無晒, 生長速度又慢, 數量缺乏...

至於香茅我又找不到來買...
Audrey 發表於 2015-4-29 13:47:58 |顯示全部樓層
請問每隻材料,
有份量嗎?
zaba 發表於 2015-4-30 09:25:09 |顯示全部樓層
ecchan 發表於 2015-4-29 13:34
知道~ 謝謝

皆因迷迭香我食到就快無晒, 生長速度又慢, 數量缺乏...

咁迷迭香又真係生得慢既~ 你食時有冇留返部份插枝, 我都插左3小盆, 每次剪出來食時都會插.
zaba 發表於 2015-4-30 09:27:34 |顯示全部樓層
Audrey 發表於 2015-4-29 13:47
請問每隻材料,
有份量嗎?

冇架, 我每種都係隨意, 睇睇香草係花園既生長情況.
你知到手香幾粗生架啦, 所以我用到手香最多 (佢有消炎消腫既作用, 多落無妨).
最緊要係入樽時香草壓實少少, 落多D, 因為一倒左米酒入去, 香草會浮起, 你會發現中間其實仲有好多空間.
Audrey 發表於 2015-4-30 09:35:22 |顯示全部樓層
zaba 發表於 2015-4-30 09:27
冇架, 我每種都係隨意, 睇睇香草係花園既生長情況.
你知到手香幾粗生架啦, 所以我用到手香最多 (佢有消炎 ...

謝謝解答!
會試做。
ecchan 發表於 2015-4-30 17:29:51 |顯示全部樓層
zaba 發表於 2015-4-30 09:25
咁迷迭香又真係生得慢既~ 你食時有冇留返部份插枝, 我都插左3小盆, 每次剪出來食時都會插. ...

無喎!! 幣喇, 浪費晒D枝了!!

不過, 係咪無葉咁插?? 只插條光莖就OK???
zaba 發表於 2015-5-4 09:18:40 |顯示全部樓層
ecchan 發表於 2015-4-30 17:29
無喎!! 幣喇, 浪費晒D枝了!!

不過, 係咪無葉咁插?? 只插條光莖就OK???   ...

剪佢出來食時, 你可以剪8-10cm長, 底部既葉用來煮, 最頂果幾節既葉就保留.
插入水, 等2星期左右就生根, 之後就可以入泥種啦~
新手農夫 發表於 2015-5-4 09:42:19 |顯示全部樓層
請問唔用酒精得唔得,我皮膚對酒精敏感
zaba 發表於 2015-5-4 09:50:10 |顯示全部樓層
新手農夫 發表於 2015-5-4 09:42
請問唔用酒精得唔得,我皮膚對酒精敏感

我呢個recipe 係要用酒精浸出香草既味...
有整開環保酵素既前輩話香茅+檸檬環酵可以驅蚊, 加水加糖浸三個月, 我都有試整但未開始用, 所以答唔到你功效如何.

多謝回覆!  發表於 2015-5-10 16:21
菲愛花 發表於 2015-7-2 21:50:03 |顯示全部樓層
zaba 發表於 2015-5-4 09:50
我呢個recipe 係要用酒精浸出香草既味...
有整開環保酵素既前輩話香茅+檸檬環酵可以驅蚊, 加水加糖浸三 ...

75%酒精還是燃點拔罐的99%酒精?
塗在皮膚可試用芝麻油浸弄碎撕碎的番檸檬吖
zaba 發表於 2015-7-3 09:23:41 |顯示全部樓層
菲愛花 發表於 2015-7-2 21:50
75%酒精還是燃點拔罐的99%酒精?
塗在皮膚可試用芝麻油浸弄碎撕碎的番檸檬吖 ...

75% 夠啦

不過我個人覺得米酒感覺較好, 唔會好似藥用酒精咁"那".
annholambean 發表於 2015-8-13 22:52:21 來自手機 |顯示全部樓層
大家好,我想請問到手香種子向邊有得買?
12下一頁