家裏的毬蘭 15/6/20 #259

作者: pekklewin 发表于 2015-3-28 12:56:49
26005 259
B17 發表於 2018-7-12 18:08:12 |顯示全部樓層
pekklewin 發表於 2018-7-9 23:46
噫, 你是說天大那個種子?我誤會左你黃色那棵  有苗多可以寄給你, 不過唔係好大隻 {:emoji_0 ...

紅蜘蛛出沒注意
Hoya Mindorensis-2018-001.jpg

冇怕!即浸蟎毒,再過水!
pekklewin 發表於 2018-7-13 10:31:08 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-7-12 18:08
紅蜘蛛出沒注意

立刻行動
B17 發表於 2018-7-13 11:54:10 |顯示全部樓層

種左一年都只係呢個size,真係好細,會唔會水苔唔啱佢呢?
Hoya Mindorensis-2018-002.jpg
pekklewin 發表於 2018-7-13 12:05:34 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-7-13 11:54
種左一年都只係呢個size,真係好細,會唔會水苔唔啱佢呢?

之前驚苗C就無轉泥種, 然後...可能是疏忽照顧
B17 發表於 2018-7-13 12:18:32 |顯示全部樓層
pekklewin 發表於 2018-7-13 12:05

講真,我都驚轉泥佢會死俾我睇
擺住窗邊,適應下,再出酷熱露台
pekklewin 發表於 2018-7-26 12:27:24 來自手機 |顯示全部樓層
星期二收到的黃燒賣種子,今天一看已開始發芽,很快呢

好勁啊!  發表於 2018-8-31 12:01
pekklewin 發表於 2018-7-26 12:28:41 來自手機 |顯示全部樓層

發現兩球 Hoya Lacunosa
B17 發表於 2018-7-26 13:25:11 來自手機 |顯示全部樓層
pekklewin 發表於 2018-7-26 12:27
星期二收到的黃燒賣種子,今天一看已開始發芽,很快呢

又玩種子,水苔會唔會唔夠肥㗎?
pekklewin 發表於 2018-7-26 13:27:39 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-7-26 13:25
又玩種子,水苔會唔會唔夠肥㗎?

發左先, 大D再算
pekklewin 發表於 2018-8-2 10:54:21 來自手機 |顯示全部樓層
又一毬
小雷子 發表於 2018-8-2 11:09:49 來自手機 |顯示全部樓層
pekklewin 發表於 2018-8-2 10:54
又一毬

又有靚花開!夏天香溢滿屋!
我的毬蘭巳經搬左有陽光晒到位置,陽光只限早上,下午就冇,見有新芽生長,但又發現葉片越來越薄,係咪唔夠濕定係咩原因?
pekklewin 發表於 2018-8-2 14:54:40 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-8-2 11:09
又有靚花開!夏天香溢滿屋!<span class="emoji emoji1f60d"></span>
我的毬蘭巳經搬左有陽光晒到位置,陽光只限早上,下午 ...

毬蘭我種得不太好,未掌握到點種,買左D小苗都種c多 暫時覺得這個和流星可能易種易開花D,基本上她們都是靠自己
pekklewin 發表於 2018-8-29 23:50:17 來自手機 |顯示全部樓層
流星真的比較易開花

八王爺 發表於 2018-8-31 12:01:26 |顯示全部樓層
pekklewin 發表於 2018-8-29 16:50
流星真的比較易開花

又見流星!

美!

謝謝王爺賞花 ^_^  發表於 2018-8-31 16:13
pekklewin 發表於 2018-9-6 19:02:03 來自手機 |顯示全部樓層
我家黃燒賣,圓滾滾,好可愛
B17 發表於 2018-9-6 19:18:13 |顯示全部樓層
pekklewin 發表於 2018-9-6 19:02
我家黃燒賣,圓滾滾,好可愛

兩籠少左粒,有人偷食呀
pekklewin 發表於 2018-9-18 20:45:42 來自手機 |顯示全部樓層
兩個毬毬
pekklewin 發表於 2018-9-18 20:47:51 來自手機 |顯示全部樓層
又來了,流星出動

評分

查看全部評分

pekklewin 發表於 2018-11-4 22:12:30 來自手機 |顯示全部樓層
始終都是你最乖

評分

查看全部評分

B17 發表於 2019-1-31 12:45:25 |顯示全部樓層
pekklewin 發表於 2018-7-13 12:05

Mindorensis有冇大過,仍然疏忽照顧中?