雪紋虎尾蘭

作者: laugenroll 發表于 2015-3-26 11:01:40
4378 24

雪紋虎尾蘭  ( Sansevieria trifasciata Bantel's Sensation )

暫時仍是小苗。

評分

查看全部評分

tonylhk 發表於 2015-3-26 11:59:07 |顯示全部樓層
雪紋好靚~ 多謝分享!
回復

claudiatang 發表於 2015-3-26 12:05:08 |顯示全部樓層
好翠綠﹗加油
回復

BenLau 發表於 2015-3-26 13:00:08 |顯示全部樓層
幾特别窝,多谢分享!
回復

laugenroll 發表於 2015-11-12 10:02:29 |顯示全部樓層
雪紋虎的近況, 長高了, 又多了幾片葉。

在網上見到有兩種雪紋虎, 一種葉皮較闊, 一種像我這種瘦長的, 不知道如果種在戶外, 可否令葉片闊一點。

過了七八個月, 長大了不少

過了七八個月, 長大了不少
雪紋虎尾蘭20151111  2 R.jpg

評分

查看全部評分

回復

tonylhk 發表於 2015-11-12 10:13:22 |顯示全部樓層
laugenroll 發表於 2015-11-12 10:02

在網上見到有兩種雪紋虎, 一種葉皮較闊, 一種像我這種瘦長的, 不知 ...

種得好靚, 好健康啊~
不過, 另一方面.. 你既問題, 以我個人意見.. 一般植物既葉片大小, 取決於幾個因素, 本身基因(品種), 另外就係光線既影響, 如果陽光充足, 葉片一般比例細塊, 相反, 唔夠光既環境(雨林)你會發現好多超巨型既葉片, 因為要爭取環境去吸收光線進行光合作用, 所以植株會將葉生得大一點... 所以, 如果你想D葉大塊D, 唔應該放佢去曬太陽, 而係應該放佢O係光線不足既環境, 等佢將D葉擴大成長.**不過, 個人不會這樣做, 也不建議因為外觀而將植物放O係唔夠光既地方... [純粹個人意見]
回復

Melb 發表於 2015-11-12 10:19:00 |顯示全部樓層
laugenroll 發表於 2015-11-12 10:02

在網上見到有兩種雪紋虎, 一種葉皮較闊, 一種像我這種瘦長的, 不知 ...

幾靚WO

葉皮較闊是不是比較矮身的?
回復

RIO 發表於 2015-11-12 12:02:55 |顯示全部樓層
tonylhk 發表於 2015-11-12 10:13
種得好靚, 好健康啊~
不過, 另一方面.. 你既問題, 以我個人意見.. 一般植物既葉片大小, 取決於幾個因素, 本身基因(品種), 另外就係光線既影響, 如果陽光充足, 葉片一般比例細塊, 相反, 唔夠光既環境(雨林)你會發現好多超巨型既葉片, 因為要爭取環境去吸收光線進行光合作用, 所以植株會將葉生得大一點... 所以, 如果你想D葉大塊D, 唔應該放佢去曬太陽, 而係應該放佢O係光線不足既環境, 等佢將D葉擴大成長.**不過, 個人不會這樣做, 也不建議因為外觀而將植物放O係唔夠光既地方... [純粹個人意見]

睇完你D個人意見, 好似我仔常識科入面教既植物生態,
不過光線強弱影響葉片大小應該係進化既過程
如果本身葉細要靠弱光令佢變大的話,
可能要等到我地既曾曾曾曾曾...孫先見到呢個變化
回復

Melb 發表於 2015-11-12 12:04:49 |顯示全部樓層
RIO 發表於 2015-11-12 12:02
如果本 ...

弱光不是會令多肉植物更弱嗎?

反而葉會變大?
回復

tonylhk 發表於 2015-11-12 12:08:49 |顯示全部樓層
RIO 發表於 2015-11-12 12:02
如果本 ...

係呀.. 佢咁問, 我咪因應佢既問題去作答, 我都有D例子嫁... 好似我D沙漠玫瑰, 一D放O係光位, 明顯D葉正常D, 而有D無咁受光既, 會長得大塊D(有D走樣)... 都係個別例子
回復

tonylhk 發表於 2015-11-12 12:10:24 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2015-11-12 12:04
弱光不是會令多肉植物更弱嗎?

反而葉會變大?

我覺得溫度/光線會令多肉植物加強生長, 相反, 放室內既多肉植物都唔會死既, 只係會唔多郁咁~

不是講緊光線不足既環境嗎?  發表於 2015-11-12 12:13
回復

tonylhk 發表於 2015-11-12 12:22:03 |顯示全部樓層
唔... 亦不可以單一去講光線既... 始終植物係要靠空氣, 水質, 陽光, 植料... 不用既環境對植物既生長, 都可以有好大既差異~
回復

claudiatang 發表於 2015-11-12 12:27:25 |顯示全部樓層
燕瘦環肥。各有各美。
回復

tonylhk 發表於 2015-11-12 12:32:43 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2015-11-12 12:27
燕瘦環肥。各有各美。

哈哈~~~非常認同! 自己喜歡就好了~
回復

claudiatang 發表於 2015-11-12 12:54:18 |顯示全部樓層
tonylhk 發表於 2015-11-12 12:32
哈哈~~~非常認同! 自己喜歡就好了~

午安,東B
回復

tonylhk 發表於 2015-11-12 13:42:37 |顯示全部樓層

午安~ 歌迪亞
回復

ghosy 發表於 2015-11-12 14:49:15 |顯示全部樓層
唔記邊本教科書提過,水份多的地方,植物的葉會大D,等水份蒸發快D....所以上面講的熱帶雨林 植物葉大係因為水份夠
缺水的地方就細D,例如仙人掌同松樹之類的 針葉植物

陽光唔夠葉反而大D?唔夠光會偏高咋話.....
如果陽光夠會大,唔知D沙漠植物會係點GE呢~~
回復

ghosy 發表於 2015-11-12 14:54:58 |顯示全部樓層

應該係有兩種,如果你覺得比正常高的更高,咪多D曬下太陽囉
我果盆矮種的虎尾蘭,放洗手間幾個月就青青黃黃咁,最後都係要放返窗台晒多D太陽先得..
回復

laugenroll 發表於 2015-11-12 16:47:29 |顯示全部樓層
ghosy 發表於 2015-11-12 14:54
應該係有兩種,如果你覺得比正常高的更高,咪多D曬下太陽囉
我果盆矮種的虎尾蘭,放洗手間幾個月就青青黃 ...

已經是放在窗台, 即可以安排到最光亮的地方了。
回復

虎美美 發表於 2015-11-22 03:06:07 來自手機 |顯示全部樓層
請教點為之叫雪紋呢?
回復

12下一頁