759買左Led燈

作者: calbeeflower 發表于 2015-3-19 18:39:43
7211 17
好正架!
有2支燈
1支固定坐枱燈,用USB插頭都幾光!
1支係充電可以周圍擺

不過我想問喺咪5w? 吾識睇...
jack872184 發表於 2015-3-19 19:34:37 |顯示全部樓層
759阿信house (?)
Cant see clearly(3rd photo),
the output info is blocked by the HKPlants logo LOL
回復

calbeeflower 發表於 2015-3-19 19:49:41 來自手機 |顯示全部樓層

我冇發現....
美圖先!
喺759阿信屋~ 今日無啦啦睇見

output=5W (others blurred, cant see clearly)  發表於 2015-3-19 19:54
回復

jack872184 發表於 2015-3-19 19:55:05 |顯示全部樓層
I like these LED lamps, how much are they??
回復

calbeeflower 發表於 2015-3-19 20:36:52 來自手機 |顯示全部樓層
咁係咪5w????

YES  發表於 2015-3-19 21:45
回復

calbeeflower 發表於 2015-3-19 20:37:29 來自手機 |顯示全部樓層
吾會用好多電?

0.0 no idea  發表於 2015-3-19 21:45
回復

calbeeflower 發表於 2015-3-19 20:39:43 來自手機 |顯示全部樓層
calbeeflower 發表於 2015-3-19 20:37
吾會用好多電?

$158公價冇減!
一睇到即買,自己都搵緊LED燈!
回復

紫菜豆腐湯 發表於 2015-3-20 00:35:02 |顯示全部樓層

打算用來給植物補光用?
如果是耐陰性植物,如蕨類等,還可以,
否則不太足夠
回復

calbeeflower 發表於 2015-3-20 01:42:22 |顯示全部樓層
明白架
我有好多LED燈, 照植物都OK~
鐘意D蕨同觀葉植物會放室內! 同埋佢地輪住出去照日光!
回復

ckkuen 發表於 2015-3-20 06:36:24 |顯示全部樓層
....有機會行下甲仔街會有更多驚喜!
回復

calbeeflower 發表於 2015-3-20 17:43:34 |顯示全部樓層
鴨X街冇去~ 本來想喺淘寶買十幾蚊支! 見阿信屋OK咪買...
回復

火柴人 發表於 2015-3-20 19:51:33 |顯示全部樓層
樓主如果你想用LED燈完全取代太陽光甘你首先了解光譜範圍對植物生理的影響 (白光LED通常採用兩種方法形成,第一種是利用「藍光技術」與螢光粉配合形成白光;第二種是多種單色光混合方法。)

280 ~ 315nm ––>  此種波長已屬紫外線光線,對於各類動、植物甚至於菌類生長,均有直接壓制性生長的功能,對形態與生理過程的影響極小。
    315 ~ 400nm ––> 此種光波亦屬遠紫外線光雖無紫外線傷害植物,為對植物生長並無直接作用,葉綠素吸收少,影響光週期效應,阻止莖伸長。
    400 ~ 520nm(藍)–> 此類波長可直接處使植物根、莖部位發展,對於葉綠素與類胡蘿蔔素吸收比例最大,對光合作用影響最大。
    520 ~ 610nm(綠)–> 綠色性植物排斥性推擠,綠色素的吸收率不高。
    610 ~ 720nm(紅)–> 植物的葉綠素吸收率不高,唯此波長對於光合作用與植物生長速度有顯著影響。
    720 ~ 1000nm ––> 此類波長泛屬紅外線波長,對於植物的吸收率低,可直接刺激細胞延長,會影響開花與種子發芽。
    >1000nm ––> 已接近雷射光波長已轉換成為熱量。

以上的植物與光譜資料來看,每種波長的光線對於植物光合作用的影響是不同的,植物對於光合作用需要的光線中,400 ~ 520nm(藍色)光線,以及610 ~ 720nm(紅色)對於光合作用貢獻最大,而520 ~ 610nm(綠色)光線,對於植物行使生長作用的功效比率很低。

若按照以上原理植物只對於400 ~ 520nm(藍色)及610 ~ 720nm(紅色),的光譜有直接幫助生長的效果,所以學術概念下的植物燈都是做成紅藍組合、全藍、全紅三種形式,以提供紅藍兩種波長的光線,用來覆蓋植物行光合作用所需的波長範圍。

回復

calbeeflower 發表於 2015-3-20 20:15:00 |顯示全部樓層
屋企D位唔係近窗, 所以想整番支燈照下!
咁又冇諗過要代替太陽咁勁...

淘寶有植物燈, 唔知得唔得..?
因為植燈又紅又藍好多色照住, 覺得攪到間屋好怪!
回復

火柴人 發表於 2015-3-20 20:40:00 |顯示全部樓層
calbeeflower 發表於 2015-3-20 20:15
屋企D位唔係近窗, 所以想整番支燈照下!
咁又冇諗過要代替太陽咁勁...

不過如果D白光LED不是全光譜甘開呢都無用啦。
紅藍燈泡係會好怪ka, 不過有D白光LED係全光譜的,你可以參考哩個post先.
http://hkplants.com/thread-177821-1-1.html
回復

calbeeflower 發表於 2015-3-20 22:13:29 |顯示全部樓層
咁魚缸D燈 有藍同白既LED 得唔得?
回復

火柴人 發表於 2015-3-20 22:43:52 |顯示全部樓層
calbeeflower 發表於 2015-3-20 22:13
咁魚缸D燈 有藍同白既LED 得唔得?

答唔到你因為唔知你的係唔係全光譜.如果白既LED唔係全光譜甘會小左紅光.

仲有雖然LED係藍色但唔代表係450nm 或 紅色 660nm波長
回復

calbeeflower 發表於 2015-3-21 01:27:19 |顯示全部樓層
哦! 明白...最好多喺買三色燈!
回復

火柴人 發表於 2015-3-21 01:52:29 |顯示全部樓層
calbeeflower 發表於 2015-3-21 01:27
哦! 明白...最好多喺買三色燈!

其實你上goo goo search 植物光譜就會有好多長細解釋
回復