PACO立雜園藝閣(16/06/2016 update!)

作者: PACO 发表于 2015-3-15 14:43:22
7834 67
劍狼 發表於 2015-4-11 19:12:44 |顯示全部樓層
PACO  開咁耐真係好開心的!但請問佢宜家又出芽又出虫,我駛唔駛理佢??  
唔駛理, 遲D等佢休眠收蟲再種過.

收到,thansk!!  發表於 2015-4-11 21:10
洋蔥頭 發表於 2015-4-11 19:36:35 |顯示全部樓層
PACO 發表於 2015-4-11 18:10
今日落雨被迫留家中,唯有 update 一吓立雜們的近況喔!! 我真係幾鐘意花貓,又多花又開得耐,宜家仲見到有虫虫 ...

貓貓靚靚  我嘅白香岩放全日照地方曝晒,師兄可以放光D位置試吓。

我已經是擺窗邊最光位了,無法=0=  發表於 2015-4-11 21:10
PACO 發表於 2015-4-19 09:36:24 |顯示全部樓層
又有花蕾了,期待期待!!

評分

查看全部評分

Melb 發表於 2015-4-19 15:19:21 |顯示全部樓層
PACO 發表於 2015-4-19 09:36
又有花蕾了,期待期待!!

師兄上星期有去AV展嗎?

有呀,食晏蛇王咗過去,聽得第一節,可惜!!  發表於 2015-4-19 15:27
Melb 發表於 2015-4-19 15:31:18 |顯示全部樓層
PACO
有呀,食晏蛇王咗過去,聽得第一節,可惜!!  發表於 3 分鐘前

可惜我見唔到你

來日方~~~~長^^  發表於 2015-4-19 15:46
PACO 發表於 2015-4-22 07:15:01 |顯示全部樓層
今日終於開花了^^

昨天見到心頭好,冇法!唯有破財,但大家有她的名字嗎??
christbonni 發表於 2015-4-22 08:23:11 |顯示全部樓層
苗苗又多又靚, 加油, 期待花花!
PACO 發表於 2015-4-25 09:52:32 |顯示全部樓層
2015-04-25 08.25.14-resized-500.jpg
Yenleelwy 發表於 2015-4-25 11:06:26 |顯示全部樓層
PACO 發表於 2015-4-22 07:15
今日終於開花了^^

師兄你棵蓳蘭做得好靚!D葉好有光澤!是否要給她嘆冷氣才種到!我是新手 !請指教!

哈哈,我不是師兄,我都是堇蘭新手,這是我新買回來試玩的,我都未識種 XD  發表於 2015-4-25 11:41
Yenleelwy 發表於 2015-4-25 21:05:07 |顯示全部樓層
Yenleelwy 發表於 2015-4-25 11:06
師兄你棵蓳蘭做得好靚!D葉好有光澤!是否要給她嘆冷氣才種到!我是新手 !請指教!{:emoji_015 ...

你的在哪買的!@我剛剛星期四在賓X買了1盆!

我星期三買的^^  發表於 2015-4-25 21:36
當然就是早你一步咁多囉^^  發表於 2015-4-25 21:35
Yenleelwy 發表於 2015-4-25 21:59:12 |顯示全部樓層
噢!我果棵重要是買剩遮!但我都照殺....嘻嘻!希望可以養活!

日後如果大家種佢唔死都試吓插葉繁殖一下,到時可交換呢^^  發表於 2015-4-25 22:19
Yenleelwy 發表於 2015-4-26 00:03:43 |顯示全部樓層
Yenleelwy 發表於 2015-4-25 21:59
噢!我果棵重要是買剩遮!但我都照殺....嘻嘻!希望可以養活! ...

好啊!呢盆是果曰買的!

2014培植的菫蘭(藍色)

2014培植的菫蘭(藍色)

這是今年的OR上年的??2015年一買返黎就將佢再種??你嗰棵盆有冇果莢係度???我嗰棵有花蕾及果莢,所以我等一排先會攪佢!!!  發表於 2015-4-26 06:33
Yenleelwy 發表於 2015-4-26 22:11:15 |顯示全部樓層
Yenleelwy 發表於 2015-4-26 00:03
好啊!呢盆是果曰買的!

呢盆是上年培植出來的先真!
Yenleelwy 發表於 2015-4-26 22:12:31 |顯示全部樓層
Yenleelwy 發表於 2015-4-26 00:03
好啊!呢盆是果曰買的!

今次呢盆和你一樣.有果夾及花蕾
PACO 發表於 2015-5-3 00:10:22 |顯示全部樓層

20150503_135932-resized-500 (1).jpg

PACO 發表於 2015-5-7 20:54:09 |顯示全部樓層
今日再開花了^^!

好難想像佢係同一棵花 秋開同夏開差得太遠了吧!
PACO 發表於 2015-5-15 19:22:08 |顯示全部樓層

christbonni 發表於 2015-5-17 14:00:52 來自手機 |顯示全部樓層
好多靚花的大家族 每天看着是一件賞心樂事呢!

希望每星期都會有一種開花就好了^^  發表於 2015-6-2 06:51
PACO 發表於 2015-6-2 06:53:24 |顯示全部樓層

PACO 發表於 2015-7-21 19:35:38 |顯示全部樓層

多謝網友 pekklewin  分享,經過一星期多的保濕程序,終於救返佢啦!!你睇^^佢開始大啦

評分

查看全部評分