蝴蝶蘭花蕾變乾

作者: megustaflori 發表于 2015-3-3 20:40:43
10141 11
上星期係花墟買咗二棵蝴蝶蘭,再買個大盤放埋一齊,頭兩日都無問題,但呢兩日有部分未開花嘅花蕾枯乾咗,好似越擺越唔靚,點解會咁?

由我買番屋企到而家我都冇淋水,因為我見天氣潮濕,唔敢淋水住。我係咪應該要拆咗個透明膠盤,直接係花盤內用水苔包住啲根?
sausau 發表於 2015-3-3 21:41:35 |顯示全部樓層
是品質問題.
我每年都需要買好幾次蝴蝶蘭,我家附近的花檔相識多年,他們教我怎樣選蝴蝶蘭,所以可以和你分享一些心得.
如果是大陸品種,很多時候花苞未開就已經變黃,跟住變乾,甩掉.這大概是在種植時催谷施肥太多.
台灣品種比較可靠,我買過一些連最末的小花苞也可以長大開花.
如何分辨兩者呢?台灣的一定較貴,但花墟的店,除非你相熟,否則問他們多數說是台灣.最近過年前朋友就是買了一盆不便宜的,但細心一看,見到葉子很不健康,通常台灣貨色不會是這樣.
下次選蝴蝶蘭,不要買太多分枝和太多小花苞,放一星期左右會陸續甩掉.最緊要看葉子有沒有天然光澤,有4,5塊以上才好買.
回復

megustaflori 發表於 2015-3-3 23:17:39 來自手機 |顯示全部樓層
請問哪裡可以買到真正台灣的蝴蝶蘭?我打算長期種,不要新年放兩個星期就枯萎的貨色...
回復

ae86hkplants 發表於 2015-3-3 23:26:26 來自手機 |顯示全部樓層
環境轉變都會落蕾,植物對環境轉變好敏感
回復

calbeeflower 發表於 2015-3-4 00:41:37 |顯示全部樓層
新年前1個月買左一盆籣花! 喺普通平貨! 1個花蕾都未開~
現在仲未開晒花!
預見到可以全開!
讚同2樓所講~ 選蘭花都要細心留意下D葉同其他位!

回復

calbeeflower 發表於 2015-3-4 00:41:50 |顯示全部樓層
又出多左篇
回復

sarshk2014 發表於 2015-3-4 10:05:13 |顯示全部樓層

新年流流點解買白色架??唔多老黎架!!
樓主打算長種可以買$5一個蘭頭試種,都好好玩架!!
==================
提提樓上發多左可以"刪除"架.
==================
回復

megustaflori 發表於 2015-3-4 10:37:30 來自手機 |顯示全部樓層
因為屋企有好多唔同顏色嘅年花,諗住買一盤清淡啲嘅蘭花長種!
回復

HenryLee 發表於 2015-3-4 13:50:01 |顯示全部樓層
calbeeflower 發表於 2015-3-4 00:41
新年前1個月買左一盆籣花! 喺普通平貨! 1個花蕾都未開~
現在仲未開晒花!  
預見到可以全開!

我上個月都買左D蝴蝶蘭,又好似你甘唔開花
到呢排先一次過開哂 搞到新年冇花睇
仲好似樓主甘好多細花冧乾左...
回復

sausau 發表於 2015-3-4 21:23:39 |顯示全部樓層
megustaflori 發表於 2015-3-3 23:17
請問哪裡可以買到真正台灣的蝴蝶蘭?我打算長期種,不要新年放兩個星期就枯萎的貨色... ...

其實真係要看店舖老實與否,是否大陸貨當台灣貨賣.
你買了幾年後會就開始識分別,記住要先看葉健康,不要看多不多花苞.買單枝的(太多分枝會分薄營養,容易甩苞或枯黃),中形SIZE大約有八,九個花苞就不錯了.
初頭幾年種蘭花當是累積經驗,我那時也整死不少
蘭花適應力很強,我的蘭花是放室外有遮蔭地方,只要避開夏天猛烈陽光,安然渡夏是沒有問題.
現在這時候每棵也陸續長出新花莖,好有滿足感呢.

你現在這棵等D花開完後,把莖剪剩一吋左右,之後好好照顧D葉,間中用吃完的香蕉皮白色部份擦下就會很有光澤.日本城有售花寶蘭花營養液,直接唧在水苔上,使用十分方便.我使用的肥料是自製酵素,效果非常好.

加油,祝你成功.

請問自制酵素是怎樣整的, 請賜教  發表於 2015-4-17 17:11
回復

megustaflori 發表於 2015-3-5 00:12:20 來自手機 |顯示全部樓層
謝謝你的分享!我家中放在室內沒有陽光,
回復

megustaflori 發表於 2015-3-5 00:13:25 來自手機 |顯示全部樓層
謝謝你的分享!但我窗戶向北,家中沒有陽光,會有問題嗎?

向北OK的,見到光就得,比向東或西更好.  發表於 2015-3-5 09:52
回復