檸檬薄荷 ~ 煮食

作者: ecchan 发表于 2015-2-25 15:20:29
9729 22

早前在花市買了六盆香草,其中一盆係檸檬薄荷。

由於非常荗盛,所以即時摘咗30幾塊葉煲蘋果水,聽講可以清下熱氣。

煲好後我發覺完全無薄荷味,唔知係咪檸檬薄荷葉本身是沒味道呢?

但採摘個過程同埋將塊葉切粒時,隻手都好香喎。。。
Cora 發表於 2015-2-25 17:16:25 |顯示全部樓層
當然不同於一般薄荷!檸檬薄荷用來焗水或生食就好了,因香味在揮發油中,加熱久了,香味亦揮發走了!
ecchan 發表於 2015-2-25 17:42:15 |顯示全部樓層
Cora 發表於 2015-2-25 17:16
當然不同於一般薄荷!檸檬薄荷用來焗水或生食就好了,因香味在揮發油中,加熱久了,香味亦揮發走了! ...

原來係咁,我仲以為煮出來的水有薄荷既清涼感覺。。。 睇黎要做沙律菜了。。。

如果用薄荷葉來煮就無咁易揮發? 
Cora 發表於 2015-2-25 17:54:42 |顯示全部樓層
ecchan 發表於 2015-2-25 17:42
原來係咁,我仲以為煮出來的水有薄荷既清涼感覺。。。 睇黎要做沙律菜了。。。

如果用薄荷葉 ...

新鮮薄荷煮都不應超過1分鐘!
jack872184 發表於 2015-2-26 01:12:57 |顯示全部樓層
Your photo is green mint, not lemon balm ( if you treat this as "檸檬薄荷")
And mints have lots of violating organic substances, so better not boil it
ecchan 發表於 2015-2-26 09:57:17 |顯示全部樓層
Cora 發表於 2015-2-25 17:54
新鮮薄荷煮都不應超過1分鐘!

噢,知道!
ecchan 發表於 2015-2-26 10:05:25 |顯示全部樓層
jack872184 發表於 2015-2-26 01:12
Your photo is green mint, not lemon balm ( if you treat this as "檸檬薄荷")
And mints have lots of v ...

啊, 那是我在互聯網找到的照片.

我家是種檸檬薄荷, 見今次的附件照片.

但也謝謝你告訴我薄荷葉的情況, 因為我也考慮種薄荷業, 我想用薄荷葉的香味, 而檸檬薄荷我覺得不夠香, 惟安排其他用途.
jack872184 發表於 2015-2-26 13:00:04 |顯示全部樓層
檸檬薄荷沖冷泡茶好飲~(can add honey)
ecchan 發表於 2015-2-26 13:26:37 |顯示全部樓層
睇到D字都覺好飲, 會試試

我仲諗住可否整精油

冷泡茶會冇左熱泡的"剌口感"  發表於 2015-2-26 13:30
jack872184 發表於 2015-2-26 13:29:29 |顯示全部樓層
整精油要professional equipment ,
and 要好多多多多多多份量先有好少精油出
and lemon balm is a kind of plant which the %yield of EO is low (i rmb)
zaba 發表於 2015-2-26 14:11:00 |顯示全部樓層
我地花園都係有呢款薄荷, 我會剪廿零片放入真空杯 (0.75L), 加滾水, 焗30分鐘左右之後加蜜糖飲, 好味架.
另外好似上面師兄/姐咁講, 用來做沙律都好清新架.
Carolmk 發表於 2015-2-26 14:59:34 |顯示全部樓層
請問薄荷和檸檬薄荷有甚麼分別?
ecchan 發表於 2015-2-26 17:36:19 |顯示全部樓層
jack872184 發表於 2015-2-26 13:29
整精油要professional equipment ,
and 要好多多多多多多份量先有好少精油出
and lemon balm is a kind of  ...

如果唔用蒸餾方法,我估可以避開D專業儀器既。。。

嗯,我都有諗過呢個問題,係要好多好多好多多多多。。。但其實我只想留住佢既薄荷香味。。。所以,我唔駛要100%純精油既。

不過十劃都未有一撇,等我種多D多D多D多D多D先。。。

夢想係大,實唔實踐到又係另一個課題咯。。。

Green Mint EO, $15 can have 10mL  發表於 2015-2-26 21:53
ecchan 發表於 2015-2-26 17:38:46 |顯示全部樓層
zaba 發表於 2015-2-26 14:11
我地花園都係有呢款薄荷, 我會剪廿零片放入真空杯 (0.75L), 加滾水, 焗30分鐘左右之後加蜜糖飲, 好味架.
另 ...

嗯。。。我仲未放工回家,引屎人喇,好想試飲一口呀!
ecchan 發表於 2015-2-26 17:44:47 |顯示全部樓層
Carolmk 發表於 2015-2-26 14:59
請問薄荷和檸檬薄荷有甚麼分別?

檸檬薄荷就好似佢個名咁,係有檸檬香ga~

同塊d 葉大塊d囉...

至於效用... 我相信都有唔同既,但就唔太清楚。。。。。。。。。

有無其他專家/過來人知道呢...解答下carolmk丫...
jack872184 發表於 2015-2-26 21:53:03 |顯示全部樓層
花墟之"檸檬薄荷"其實是檸檬香蜂草(lemon balm)
薄荷--->薄荷屬Mentha
檸檬香蜂草--->蜜蜂花屬 Melissa
同是香草,但不同屬
==============================
Wiki:
Lemon balm:
1、適合在感冒時及流汗的夏天飲用,可增進食慾、促進消化,飯前飯後皆宜。用來取代檸檬調味,香蜂草清香的檸檬味最能增進食慾,卻沒有檸檬的酸勁,適合佐入各式各樣的菜色及甜點。如檸檬般清香,可去除頭痛、腹痛、牙痛,有止痛的效果,調理呼吸系統疾病,鎮靜情緒;並有助於治療支氣管炎以及消化系統疾病。

2、專吸室內空氣中的有毒有害氣體,如:甲醛、氡氣、苯氣、氨氣、二氧化硫、以及煙味、異味、二氧化碳。釋放負離子速度快、消毒殺菌。

3、檸檬香脂種植作為香料,藥用和蜜蜂飼料廠。葉子被用作烹飪香料。從葉提取物加工成草藥利口酒。對於冷飲,沙拉和醬油調味以及用於蜜餞。茶和酒的飲用,最好是在開花前採摘。

4、作為該藥物的葉(大青葉Melissae)的使用。傳統用途是支持胃腸功能和神經緊張。製劑如茶,液體或檸檬香脂行為的干提取物鎮靜和解痙 。它們用於入睡困難及腸胃不適。它們通常用在共混物與其它鎮靜作用的藥物。浴用於炎症的皮膚和生殖器官,以及輕鬆的浴池。其他應用包括膽囊和高滲性運動障礙。由於酚醛酸衍生物,特別是含量迷迭香酸 ,檸檬油葉具有抗微生物和抗病毒效果。這是藥膏用於治療單純皰疹使用。
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Mint:
可驅蟲殺跳蚤、提神解鬱、消除疲勞、鎮定安神、幫助睡眠、治感冒頭痛、疏風發汗、散熱解毒、健胃消腹脹、防腐去腥、殺菌、清新空氣因具有刺激的特性,對於風濕痛、神經痛也有治療效果;另外亦適用於神經系統,具有調節與鎮定作用,也是良好的清血劑。提煉成精油對於緩解頭痛、充血、疲勞、發燒、消化不良、肌肉痛、鼻竇問題、胃不舒服等狀況有所幫助。是一種殺菌、緩解痙攣、提振精神、幫助再生的精油。適合用於沐浴用品及口腔保養。
greenery 發表於 2015-2-27 00:06:59 |顯示全部樓層
下次新買返黎唔建議立即食, 因為唔知佢點種, 好多時都落化肥的.

人工合成pesticides/herbicides仲恐怖過化肥  發表於 2015-2-27 13:37
斑馬 發表於 2015-2-27 09:57:47 |顯示全部樓層
ecchan 發表於 2015-2-26 17:36
如果唔用蒸餾方法,我估可以避開D專業儀器既。。。

嗯,我都有諗過呢個問題,係要好多好 ...

之前看過一本教 DIY 護膚品的書,教用酒精抽取植物精華:

kar_49 發表於 2015-2-27 14:13:34 |顯示全部樓層
斑馬 發表於 2015-2-27 09:57
之前看過一本教 DIY 護膚品的書,教用酒精抽取植物精華:

材料方法簡單, 用我棵到手香試下先
謝謝斑馬分享

不用客氣~ :)  發表於 2015-2-27 21:09
Carolmk 發表於 2015-2-28 23:46:34 |顯示全部樓層
謝謝ecchan和jack872184
12下一頁