有野想問thx!!!!

作者: MTRLB_CHRIS 發表于 2007-9-4 16:47:08
2212 10
我想問大家有冇加棉線咁種(紫羅蘭會果隻咁種)?(珠石加金泥再加泥)
我自己又覺得加左but (我唔係成日加水).都會照頭淋落去..差唔多兩日就一次haha(好快try
.lee種種花d av好似生長得好d!!靚好多..
不過發叔又成日叫我地唔好加棉條..話加左仲衰..好快4...又話唔好加金泥!!
(就咁用珍珠岩同泥)

大家用緊邊種呢?

同埋我覺得夏天d av 出花..d花係唔會大..開起上黎好怪//唔識將開咁!!

Tony 發表於 2007-9-4 19:29:36 |顯示全部樓層
金泥------->有
棉線------->冇
回復

比得大帝 發表於 2007-9-4 21:07:32 |顯示全部樓層
各人有各人的做法, 發叔種的花也不錯, 可以跟他做
用綿綫的做法也有很多人用, 同樣成功,

種花没有一定的手法, 你覺得那個效果好就是了.
回復

lammanfung 發表於 2007-9-5 00:25:54 |顯示全部樓層

回復 #3 Peter 的帖子

對啊!每個人都有他自己的方法,有多時候都是殊途同歸。我自己種的數量不多,又喜歡逐個澆水,所以就沒有用綿線了。
回復

soniamok 發表於 2007-9-5 00:36:10 |顯示全部樓層
我 d 花全都是在公司種的,所以全都有加上棉線,以備放長假期時用的,將數盆都放上一個有格層的大盆內,等花花用棉線吸水。不過平日多數都係逐盆澆水。
回復

noel 發表於 2007-9-5 10:18:19 |顯示全部樓層
原帖由 soniamok 於 2007-9-5 00:36 發表
我 d 花全都是在公司種的,所以全都有加上棉線,以備放長假期時用的,將數盆都放上一個有格層的大盆內,等花花用棉線吸水。不過平日多數都係逐盆澆水。 ...
係啊~  平日逐盆淋,遇上假期或出差咪用棉芯吸...
回復

MTRLB_CHRIS 發表於 2007-9-5 18:24:23 |顯示全部樓層
原帖由 noel 於 2007-9-5 10:18 發表
係啊~  平日逐盆淋,遇上假期或出差咪用棉芯吸...

係呀兩隻都用hha!~
回復

chris 發表於 2007-9-5 19:51:28 |顯示全部樓層
以前我都是逐盆澆水的, 但後來種得多, 每天都要檢查, 每盆澆水日子都不同, 好煩,

所以現在改了用綿線, 去幾日旅行都唔驚

不過用綿線的就, 用泥的比例就不同了, 要多些珠石, 疏氣一點才比較好
回復

keung 發表於 2007-9-5 20:18:42 |顯示全部樓層
各帥各法,及環境不同植料份量都不同
回復

tangkwokyan 發表於 2007-9-5 20:37:26 |顯示全部樓層
我都有用過綿線,不過最近浸水太耐斷了,現在都係直接淋水
回復

soniamok 發表於 2007-9-5 21:00:35 |顯示全部樓層
原帖由 chris 於 2007-9-5 19:51 發表
以前我都是逐盆澆水的, 但後來種得多, 每天都要檢查, 每盆澆水日子都不同, 好煩,

所以現在改了用綿線, 去幾日旅行都唔驚

不過用綿線的就, 用泥的比例就不同了, 要多些珠石, 疏氣一點才比較好 ...

同意用棉線的話,泥的比例要有所不同,
好耐以前我還不懂用棉線吸水,於是有次放長假期就幫 d 花花係盆底加多 d 水,
諗住 d 水用數天應該岩岩好,點知返到公司就知閉,因為多水 + 無冷氣,有幾盆出現浸爛根。

之後學識了用棉線吸水,再有一次放長假,心諗今次不會出事掛。點知一樣有問題,
就是那些泥的比例,因為全都是泥,泥水份太多,同樣有數盆有爛根。
果時未識用珠石、金泥,用的泥都是在超市買的。

依家我 d 花全都換過晒 d 泥,平均 2 日就要淋一次水
回復