尋燈記 及 測試 (有全光譜植物燈 P.25 481#)

作者: powergun 發表于 2015-2-7 09:55:11
51903 522
ChanKwingYin 發表於 2016-8-4 12:55:27 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-8-4 10:36
1 樓的買左兩盞, 全光譜的太貴無買到

咁你仲牛角椒係用邊間
回復

powergun 發表於 2016-8-4 17:23:06 |顯示全部樓層
ChanKwingYin 發表於 2016-8-4 12:55
咁你仲牛角椒係用邊間

兩枝燈都係同一款的
回復

ChanKwingYin 發表於 2016-8-4 17:26:09 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-8-4 17:23
兩枝燈都係同一款的

回復

小紅楓樹 發表於 2016-8-6 12:36:40 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2015-2-13 09:51
我枝9W的效果已唔錯了, 計埋運費大概兩百人仔又係幾抵玩呀

根大師,可否PM我店舗資料
回復

powergun 發表於 2016-8-6 14:00:03 |顯示全部樓層
小紅楓樹 發表於 2016-8-6 12:36
根大師,可否PM我店舗資料

唔使PM了, 1樓已有了

看到了謝謝!  發表於 2016-8-8 10:07
回復

kenies 發表於 2018-6-30 00:00:15 |顯示全部樓層
係未福X呀師兄~ 我聽日去買 ~

是的  發表於 2018-6-30 00:15
回復

powergun 發表於 2018-7-2 15:08:31 |顯示全部樓層
照燈照出來的效果
回復

powergun 發表於 2018-7-2 15:10:35 |顯示全部樓層
重有d毛毛照成紅色, 都係照燈照成的

好靚  發表於 2018-7-8 08:39
回復

powergun 發表於 2018-7-2 15:17:33 |顯示全部樓層
不過依家照植物的已不是係香港買的9W 的細燈了, 而是淘寶返來的, 幾十火的大燈來的, 但價錢只是近百元的, 又平又抵呢

早知我又淘啦  發表於 2018-7-8 08:39
回復

Victor9394 發表於 2018-7-2 23:11:49 |顯示全部樓層
根爺自從加燈之後,種乜都得心應手
回復

powergun 發表於 2018-7-2 23:46:06 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2018-7-2 23:11
根爺自從加燈之後,種乜都得心應手

版主, 也不是的, 種左兩年的迷毛, 竟然中左白粉病, 掉左了
重有好多淘肉都種唔到的, 不過無提了
回復

Victor9394 發表於 2018-7-3 00:26:34 |顯示全部樓層
中白粉而冇感染到其他野已經係不幸中的大幸
起碼你知道你成功種得佢靚靚仔仔

你無須介意淘寶貨養唔大,佢地包裝真係唔算好好
加埋中港兩地熱到出煙,大幅減低佢地生存機會

其實你係時候去外國網訂購,搞個團購,圍返真係唔貴,但係就有D香港唔常見既品種
回復

powergun 發表於 2018-7-3 00:45:37 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2018-7-3 00:26
中白粉而冇感染到其他野已經係不幸中的大幸
起碼你知道你成功種得佢靚靚仔仔

暫時只有小量爆發, 會留意, 一發現就採取行動

唔會去外國買了, 除貴外, 外國的更難搞, 英文又唔叻, 雞同鴨講, 現時都係淘平肉或淘食蟲, 始終較平較近, 都係中國人, 可以溝通到
回復

Victor9394 發表於 2018-7-4 01:40:25 |顯示全部樓層
外國網都係用簡單英文
同埋落單只不過係剔點心紙

最重要一點:有個網係一份份咁賣,即係話每一款(除豬籠草外)都會有幾棵至十幾棵,就算有部份黎到死死地,都仲有部份存活。試過DPING可以多達十幾棵一份,當然有大有細。圍返抵過淘寶好多倍
回復

powergun 發表於 2018-7-4 09:12:22 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2018-7-4 01:40
外國網都係用簡單英文
同埋落單只不過係剔點心紙

試試比條link黎睇睇, 或版主可否再帶領大家團購?
回復

Victor9394 發表於 2018-7-5 01:29:24 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-7-4 09:12
試試比條link黎睇睇, 或版主可否再帶領大家團購?

呢間最抵買

我都想再為大家統籌,不過現況係無論公務定家務都十分繁忙,你見我每次回帖都係夜欄人靜既時候就知。

仲有幾個私人原因:
我現時都少左好多時間照料我D植物,務求唔死已經好好;
如果我為大家統籌但自己無份買,我會非常唔開心;
統籌完我亦無乜空餘時間可以約大家交收。

希望大家見諒,照顧小女係我首要任務。

有合適既統籌者,我係絕對會輔助佢同比建議
回復

powergun 發表於 2018-7-5 09:35:04 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2018-7-5 01:29
呢間最抵買

我都想再為大家統籌,不過現況係無論公務定家務都十分繁忙,你見我每次回帖都係夜欄人靜既時 ...

版主辛苦了, 希望令千金快高長大, 記得傳授佢種植的秘訣, 讓全家人都共享種植的樂趣, 不過睇住BB由只識喊, 到日日長大, 會行會走會說話, 真的很開心的, 好似我地由一粒種子或孢芽, 將一棵植物種成開花結果的感覺一樣, 希望版主珍惜各種樂趣, 盡情享受, 唔好當係一種苦差

版主可以買少量的, 只負責訂貨或跟店方溝通的事宜(如有需要的話), 其餘的如統籌, 收貨, 交收等, 小弟樂意負責的, 大家分工合作

睇過版主條link, 大多每棵都過百港元的, 唔平架, 只是Bulk Wholesale Plants 的至較平, 但Wholesale的, 我地又未必可買到
回復

Victor9394 發表於 2018-7-6 00:59:07 |顯示全部樓層
阿女勝在又古惑又可愛,雖然有時都會唔知咩事扭計,全家都依然好愛佢。

向店方落單等溝通唔難
反而係收齊ORDER,同每個人對一次,然後向店方落單,比完錢佢先開始執貨,有機會冇貨,但我一定係收左錢先幫大家落單,到時佢冇貨要搞退款或者轉其他產品,響佢角度佢已經比左錢我,佢轉其他貨都好合理,當然我亦都要再問過店方有冇足夠既貨啦,來來回回其實都好花精力。
貨到左我會先點算,再按每個人張單執好一份份,好彩就齊哂,但總會出漏/出錯左貨,因為要佢申請植物已預先檢驗證既成本都唔平,所以我唔會為左漏少少就叫人地再發貨。呢度大部份園友都唔計較,但應付少數計較既人又係好花精力。
我最怕兩三人買左同一款但只係黎左一份,假如一份有多過三棵都還好,假如一份得兩棵,真係分到頭都大。
另一個最怕係每份植物一定有大有細,少數計較人會問點解佢果份係細D,又要解釋一輪。

如果你唔介意處理埋呢D較瑣碎既事,我都依然可以代為處理向店家溝通既事。

講返D好處先,呢間會見到佢寫每份 3+,數量上係肯定唔會少,所以你係可以同人夾單,我都會問較熟既會員搭單,如一份$100,黎到有5棵,我想要兩棵,咁我比返$40佢。
回復

powergun 發表於 2018-7-6 09:19:25 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2018-7-6 00:59
阿女勝在又古惑又可愛,雖然有時都會唔知咩事扭計,全家都依然好愛佢。

向店方落單等溝通唔 ...

咁麻煩不如自己淘重好, 起碼唔使理其他人, 團購最麻煩的就是只要其中一人唔合作就會好麻煩, 但植物又唔等得, 到貨就要交收比人
回復

powergun 發表於 2018-7-8 17:45:39 |顯示全部樓層
kenies 發表於 2018-6-30 00:00
係未福X呀師兄~ 我聽日去買 ~
kenies
早知我又淘啦  

唔係個個都識淘的, 我當初就係唔識淘至去買的, 不過依家看來網購已成大氣候, 識得淘的當然可以買平價, 但都要照顧一下重係香港捱緊貴租的店舖的
回復