太平2號蚯蚓養殖心得

作者: xxxlamxxx 发表于 2015-2-2 03:04:44
2322 7
我自己係大陸養左都唔少蚯蚓,都有3畝地既範圍,主要用牛屎黎養!如果要繁殖得快,一定唔可以比佢地太近親交配,太近親交配,大家就會發現愈養愈細少,愈養愈繁殖得慢!仲有唔洗太在意餵既食物是否已腐熟,因為你掉落蚯蚓箱堆,食物一爛蚯蚓就食左,如果怕會引來蚊虫,可以將蚯蚓既食物用少少蚯蚓床既料蓋住用黎餵蚯蚓既食物!先講住咁多!因為我都唔知由邊度開始去分享!如果大家有呢方面既認識,互相分享一下!
ask467 發表於 2015-2-9 14:24:36 |顯示全部樓層
C兄,咁你唔知家庭式咁養,可唔可以透過交換同加入新蚯蚓(己退化),咁就做到復壯. 或要買苗種蚯蚓先可以做到復壯效果?
xxxlamxxx 發表於 2015-2-10 15:27:19 來自手機 |顯示全部樓層
可以,都係一個好方法!但如果其他人既蚯蚓已係退化就會影響左你既蚯蚓!大部份家庭式養既已經係退化左!生蛋少,或長唔大!
ask467 發表於 2015-2-10 16:41:45 |顯示全部樓層
好的, 我看 咁惟有去蚯蚓場定期去引入種苗番來. 岩岩起步學蚯蚓堆肥.
預計都係淘蚯蚓茧 番來, 因為考慮到運輸問題, 蚯蚓茧比較高成活.
xxxlamxxx 發表於 2015-2-10 18:50:43 來自手機 |顯示全部樓層
你而家養緊幾多,如果只係家庭做堆肥,都唔洗點理佢繁殖
xxxlamxxx 發表於 2015-2-10 18:53:24 來自手機 |顯示全部樓層
如果淘寶買蛋都未必知道佢係唔係近親交配出黎,正常大陸野,佢唔會比好野你囉!如果你唔係要繁殖大量,由得佢地制蚯蚓糞吧
ask467 發表於 2015-2-10 19:04:13 |顯示全部樓層
都係家庭式箱養, 得果得果幾両, 就係親起步打好基礎, 所以幾十至一百條己經係有關鍵作用. 大陸買都係定期加新血防退化. 唔係為左開養殖同販賣用.
ask467 發表於 2015-2-10 19:10:31 |顯示全部樓層
同香港買,仲高機會係商品級, 因為多數都係家庭式養呢喂野.