14年秋播記錄(桃蛋篇) - 6/3 update

作者: ching99013 發表于 2015-1-21 12:05:30
3307 34

勁鐘意播種, 望住親手將一粒粒既種子慢慢培養長大果種滿足感同樂趣, 係直接買棵成株無法比擬的
當中特別鐘意播多肉, 雖然成株既多肉各有各美
但係我更愛係佢地長大成美肉前果種肥嘟嘟肉呼呼既樣, 真係萌到心都化!
不過係香港要搵到多肉既種子真係唔易, 心頭肉更加係難上加難
所以手上既種子, 都係網購, 團購或者係肉友處所得
要講心得稱唔上, 自問係種肉路上尚係個初學者, 靠住不斷爬文同實淺慢慢累積經驗
但有樣野可以肯定既係, 種植係冇一套完美既公式, 前人既經驗只能當一個參考, 係呢個大原則下去尋找最合適自己既種植方式, 先係最重要的

廢話少說, 正文!=3=

--------------------------------------------------  正文的分隔線  --------------------------------------------------

植物名稱: GRA.amethystinum - 桃蛋蛋
種原: KK
播種數目: 20粒
播種日期: 17. 10. 14
介質及容器: 30ml 膠杯仔, 杯底打洞, 覆5mm輕石做排水, 混合蛭石粉/椰纖/稻殼灰/鹿沼土/赤玉土作介質, 幼珍珠石覆面, 點播

評分

查看全部評分

Melb 發表於 2015-1-21 12:24:17 |顯示全部樓層
請問是不是有其他相片睇呢?

會慢慢更新.///.  發表於 2015-1-21 12:41
回復

tonylhk 發表於 2015-1-21 12:25:21 |顯示全部樓層
多謝分享同加入園藝館, 聽你咁講應該唔係新手, 以後多多指教!!
*如果圖文並荗應該會更好~

多謝你~謝多多指教 ^v^  發表於 2015-1-21 12:42
回復

ching99013 發表於 2015-1-21 12:40:07 |顯示全部樓層

---------------------------------------------------------------------------------------------------- 播種後第3日

播種第3日, 已經見到種子陸續發芽

一個星期過去, 共出12粒

呢個時候遇到個問題, 就係覆面用錯泥, 笫一次見到咁幼既珍珠石, 以為可以成為點播神泥(因為諗住即使灰塵般細小既種子都可以見到)
冇諗到珍珠石本身太硬太尖銳, 好易傷到小苗既根, 隨住時間落去, 實會影響小苗既成長

糾結左2日, 決定都係移苗orz

因為小苗仲好細, 移動既過程要好小心
我一手用牙簽挑開珍珠石, 一手用沾濕既棉花棒粘住小苗, 一棵一棵移到新介質上面

回復

ching99013 發表於 2015-1-21 13:33:10 |顯示全部樓層

---------------------------------------------------------------------------------------------------- 播種後第2周

移苗後同其他幼苗一齊管理, 其中1顆化水, 1顆斷莖(但又未死得曬<.<)
其餘10顆小苗呢個時候子葉已經展開, 越黎越肥~

---------------------------------------------------------------------------------------------------- 14. 12. 28 - 播種後1個半月

已經長出2片肥嘟嘟既新葉~
斷莖果顆都好頑強, 雖然比其他生得慢同小, 但都存活左落黎

講下我種肉既環境先
因為屋企窗口向北, 長年不見天日, 講笑, 係哂唔到太陽=3=
所以只能用植物燈代替太陽光, 用落既感覺係… 除左㗰電會令阿媽會唸幾句之外, 呢個發明簡直神器!└(: D」┌)┘
加上定時器, 每日早上8點自動開燈, 5點關燈
無論出面咩天氣肉肉都可以得到充足既光線~

關於植物補光燈, 係捕蟲版小女同其他c兄有相關既討論
http://hkplants.com/thread-176664-1-2.html?_dsign=8fcbc8a8
以及
http://hkplants.com/thread-177100-1-1.html?_dsign=ce1668f1

可以分享下你用既係邊款太陽燈呢??  發表於 2015-1-21 13:39
回復

ching99013 發表於 2015-1-21 13:56:40 |顯示全部樓層

---------------------------------------------------------------------------------------------------- 15. 1. 19 - 播種後3個月

天氣一凍, 加上充足光照, 桃蛋小苗開始變紅, 大部份已經長出第2對真葉~

放大D睇…

好可愛

最紅果粒

評分

查看全部評分

回復

claudiatang 發表於 2015-1-21 13:58:58 |顯示全部樓層
好叻喎﹗
回復

tonylhk 發表於 2015-1-21 14:12:13 |顯示全部樓層
ching99013 發表於 2015-1-21 13:56
---------------------------------------------------------------------------------------------------- ...

厲害!! 高手!!

c兄過獎, 我要學既野仲有好多QAQ  發表於 2015-1-21 14:18
回復

Victor9394 發表於 2015-1-21 14:21:43 |顯示全部樓層
正到核爆
回復

chau_lyc 發表於 2015-1-21 14:30:41 |顯示全部樓層
支持有建設性種植紀錄, 讚
回復

Melb 發表於 2015-1-21 15:05:32 |顯示全部樓層
多謝分享
回復

TMSulcata 發表於 2015-1-23 15:02:37 |顯示全部樓層
好正,圖文並茂!

3Q:D  發表於 2015-1-24 13:52
回復

RIO 發表於 2015-1-23 16:59:54 |顯示全部樓層
d苗仔好可愛啊, 我都買咗種子,
重未播種
見到你d成果真係好有衝動今晚就去播~
回復

xx_Luca 發表於 2015-1-24 12:21:14 |顯示全部樓層
ching99013 發表於 2015-1-21 13:56
---------------------------------------------------------------------------------------------------- ...

小苗好可愛 ~
回復

ching99013 發表於 2015-1-24 13:51:15 |顯示全部樓層
RIO 發表於 2015-1-23 16:59
d苗仔好可愛啊, 我都買咗種子,
重未播種
見到你d成果真係好有衝動今晚就去播~ ...

播啦播啦 , 呢幾日都暖返好多
我都準備再播D石頭啦
回復

paulpaul 發表於 2015-1-24 14:30:23 |顯示全部樓層
景天?加油!
回復

almond17 發表於 2015-1-31 12:48:46 |顯示全部樓層
好厲害, 3個月原來可以咁大粒.
景天種子試過幾款,買返黎/自收嘅都只出到芽,種唔到大. 全部失敗.
好有用嘅分享,多謝高手!
回復

BenLau 發表於 2015-1-31 13:02:11 |顯示全部樓層
學習中

互勉:)  發表於 2015-2-2 14:00
回復

ching99013 發表於 2015-2-2 13:53:12 |顯示全部樓層
---------------------------------------------------------------------------------------------------- 15. 2. 2 - 播種後三個半月

又大左D~

回復

ching99013 發表於 2015-2-2 14:20:34 |顯示全部樓層
almond17 發表於 2015-1-31 12:48
好厲害, 3個月原來可以咁大粒.
景天種子試過幾款,買返黎/自收嘅都只出到芽,種唔到大. 全部失敗.
好有用嘅分 ...

我都好意外, 原本以為桃蛋會係比較嬌氣既肉, 籽播帶大應該唔易, 但實際種落發現其實頗粗生~而且大得好快~
唔知你播失敗既係邊種景天氣?一種都冇冇成功過?+.+
回復

12下一頁