返回列表 發新帖

求救!我d香草就黎死晒,有冇辦法救返

作者: mrswilliam 发表于 2015-1-12 15:54:22
4809 28
mrswilliam 發表於 2015-1-16 13:19:28 |顯示全部樓層
沙咀釣友 發表於 2015-1-14 15:38
見到師兄句情況唔係好差, 再睇清楚D相...... 其實露養又幾正常, 近盆有枯葉係老化, 總唔會塊塊葉都常綠呢 ...

唔係呀, D葉全部都謝晒又黃又枯咁嫁, 盆入面有雜草同枯葉係正常, 佢而家係大棵個D都謝晒
沙咀釣友 發表於 2015-1-17 17:03:53 |顯示全部樓層
mrswilliam 發表於 2015-1-16 13:15
之前落雨我放返入露台又冇淋水幾日, 尤得佢, 尋日同今日先開始淋返DD水, 但D葉都好似冇乜好轉, 係我太心 ...

其實香草呢D植物如果露養就由佢露養, 只要唔好積水同D泥要疏水就得, 室內室外兩個天氣, 棵植物唔習慣咁狀態冇咁好又好正常嘛~~~
沙咀釣友 發表於 2015-1-17 17:05:39 |顯示全部樓層
mrswilliam 發表於 2015-1-16 13:19
唔係呀, D葉全部都謝晒又黃又枯咁嫁, 盆入面有雜草同枯葉係正常, 佢而家係大棵個D都謝晒 ...

影多幾張相來睇睇先, 睇睇係咪真係咁差
guojianen 發表於 2015-1-20 02:34:31 |顯示全部樓層
mrswilliam 發表於 2015-1-16 13:18
可能我老公初初成日係咁淋水, 又唔理分量同觀察下D泥, 就咁照頭淋落去。到我發覺D葉變黃謝晒, 我又落濃既 ...

看表土不太准确哦,我种草花一般都用胶盆种 浇水时提一下盆 感受重量 再决定浇不浇水,那个手感会很强烈的。但用瓷盆就没有手感
mrswilliam 發表於 2015-1-21 12:34:59 |顯示全部樓層
沙咀釣友 發表於 2015-1-17 17:03
其實香草呢D植物如果露養就由佢露養, 只要唔好積水同D泥要疏水就得, 室內室外兩個天氣, 棵植物唔習慣咁狀 ...

而家學識睇下D泥夠唔夠濕先淋水, 又剪晒D枯葉, 呢幾日生得好似靚左DD, 新出左好多細葉啦
mrswilliam 發表於 2015-1-21 12:35:19 |顯示全部樓層
沙咀釣友 發表於 2015-1-17 17:05
影多幾張相來睇睇先, 睇睇係咪真係咁差

我聽日影相比大家睇下
mrswilliam 發表於 2015-1-21 12:36:13 |顯示全部樓層
guojianen 發表於 2015-1-20 02:34
看表土不太准确哦,我种草花一般都用胶盆种 浇水时提一下盆 感受重量 再决定浇不浇水,那个手感会很强烈 ...

哦, 原來仲要攞起個盆感覺下, 我只係睇同摸下D泥濕唔濕咋
guojianen 發表於 2015-1-21 18:57:27 |顯示全部樓層
我有棵罗勒 我又影
xx_Luca 發表於 2015-1-22 12:08:19 |顯示全部樓層
mrswilliam 發表於 2015-1-21 12:34
而家學識睇下D泥夠唔夠濕先淋水, 又剪晒D枯葉, 呢幾日生得好似靚左DD, 新出左好多細葉啦 ...

有生長跡象即係冇事喇 ~

以前都試過有香草施肥燒根,死剩1/4 盆,但死過返生後長得極壯 ...