關於堆草

作者: Alstoncheung 發表于 2015-1-11 19:01:06
1781 10
種左一個月
IMG_1455.JPG IMG_1456.JPG
見到我個setting la,成兜浸係一大瓶水,個幾星期換一次水,up左咁耐...陣味...
之前包住個底防止藻類生長,而家有個idea,想試下個底種d水生狸藻,唔知work唔work呢
Victor9394 發表於 2015-1-12 03:17:06 |顯示全部樓層
如果下面生綠藻,你仲種水生狸藻,D水生既會好快變埋綠藻食糧

我有三個方法:
1) 水面放浮萍
2) 同蓮花一齊種有助吸收水既污物
3) 實驗中:去魚街買蜈蚣草, 有助吸收綠藻需要既養份

All useless  發表於 2015-1-13 00:05
回復

Alstoncheung 發表於 2015-1-12 10:06:19 |顯示全部樓層
我想知水質ge問題,我so far一直都用水喉水,始終香港供ge都係軟水,同用蒸餾水分別大唔大ga???
回復

Alstoncheung 發表於 2015-1-12 10:08:19 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2015-1-12 03:17
如果下面生綠藻,你仲種水生狸藻,D水生既會好快變埋綠藻食糧

我有三個方法:

絲葉狸藻/蜈蚣草金魚街都有嘛?!!!
回復

dtyhbv 發表於 2015-1-12 12:09:44 |顯示全部樓層
種好一樣先諗其他la,得果少少水,種黎做乜,都唔會種得好
回復

Tony 發表於 2015-1-12 12:17:23 |顯示全部樓層
其實換過個兜黎腰水會唔會快d...
回復

Victor9394 發表於 2015-1-12 12:51:38 |顯示全部樓層
Alstoncheung 發表於 2015-1-12 10:06
我想知水質ge問題,我so far一直都用水喉水,始終香港供ge都係軟水,同用蒸餾水分別大唔大ga??? ...

香港供既水係軟水,水務署加氯加氟,水喉又會加料,用你用時就唔係普通軟水
我覺得係可以用水喉水,但高人話最好蒸餾水

以你個情況睇,你最好轉蒸餾水,水喉水有礦物有營養,被光照到就會生綠藻
回復

Victor9394 發表於 2015-1-12 12:56:12 |顯示全部樓層
Alstoncheung 發表於 2015-1-12 10:08
絲葉狸藻/蜈蚣草金魚街都有嘛?!!!

聽講魚街已經冇再入 水生狸藻,冇乜人買

蜈蚣草好易搵,$5~$10 一袋
回復

Alstoncheung 發表於 2015-1-12 23:39:09 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2015-1-12 12:51
香港供既水係軟水,水務署加氯加氟,水喉又會加料,用你用時就唔係普通軟水
我覺得係可以用水喉水,但高 ...

Victor你應該用蒸餾水吧
自來水長遠怕礦物積累,我呢d懶人都要間中用蒸餾水洗下d植土
http://nepenthesstory.blogspot.hk/2010/10/blog-post.html
回復

Victor9394 發表於 2015-1-13 01:35:06 |顯示全部樓層
avery
All useless

雖然不能夠完全擊退綠藻,但方法1&2 某程度上令我換水次數減低好多

當然我最想就係請教行大指點指點~
回復

Victor9394 發表於 2015-1-13 03:18:11 |顯示全部樓層
Alstoncheung 發表於 2015-1-12 23:39
Victor你應該用蒸餾水吧
自來水長遠怕礦物積累,我呢d懶人都要間中用蒸餾水洗下d植土
http://nepenthesst ...

我已經添置左RO水機,同埋我有加濕器,如果經常買蒸餾水就算最平果隻,都唔會少錢。
有部機慳錢同慳搬運時間
回復