Joey 第二批鬱金香成長記

作者: joeychan 發表于 2015-1-9 00:23:38
5109 22

呢批8個球根係bun bun 買的,已經雪咗80日,本來想雪足3個月( 90日) 先種,可以夾到農曆新年開花,但係12月30日拿出來檢查時發覺佢哋有啲發霉,所以要提早種啦! 佢地好大機會係新年前開花。
今次因為有小小發霉,所以都係要浸百菌清半個鐘,泥因為上次唔夠疏水,今次改良用咗蘭石放盆底,中間用培養土、蛭石、真珠石及仙人掌沙質土混合,真係疏水好多!

雪咗80日的球根,啲芽已經好長啦!

雪咗80日的球根,啲芽已經好長啦!

除去啡色外皮,準備浸百菌清半個鐘

除去啡色外皮,準備浸百菌清半個鐘

30/12/14 第一日

30/12/14 第一日

5/1/15 第六日

5/1/15 第六日

8/1/15 第九日

8/1/15 第九日

10/1/15 第十一日

10/1/15 第十一日

14/1/15 第十五日,有16cm高

14/1/15 第十五日,有16cm高

評分

查看全部評分

Melb 發表於 2015-1-9 14:08:24 |顯示全部樓層
咁快開Part 2?

支持支持
回復

joeychan 發表於 2015-1-9 15:13:23 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2015-1-9 14:08
咁快開Part 2?

支持支持

Melb, 我本來想一月中先種架! 想夾農曆新年開花! 但係佢哋太早雪,已經開始發霉,有一粒要除一層白色皮先要得,浸咗百菌清好彩都一樣健康成長,呢批雪(80日)真係比雪(42日)長得快好多,10日已經有10cm高啦! 第一批17日先有10cm高,試驗結果係雪2個月(60日)種就最好啦! 雪太久反而會發霉。                                                                

唔,很有參考價值,下年我知點做了。  發表於 2015-2-2 21:48
回復

Melb 發表於 2015-1-9 15:35:46 |顯示全部樓層
joeychan 發表於 2015-1-9 15:13
Melb, 我本來想一月中先種架! 想夾農曆新年開花! 但係佢哋太早雪,已經開始發霉,有一粒要除一層白色皮先 ...

我既實驗就係試緊香港同歐洲的有咩分別
回復

kinkinwai 發表於 2015-1-9 18:26:53 來自手機 |顯示全部樓層
我有一粒1月1雪 2月仲種唔種到 但雪得果30日
回復

Melb 發表於 2015-1-9 21:16:02 |顯示全部樓層
你的發芽比我快好多
回復

Maychow 發表於 2015-1-10 17:28:49 來自手機 |顯示全部樓層
Joey , 我都有注意你同 melb 既 post ! 多謝分享呀
回復

joeychan 發表於 2015-1-20 21:20:07 |顯示全部樓層

種咗21日,估唔到咁快就開花!

20/01/15 第二十一天

20/01/15 第二十一天
回復

Maychow 發表於 2015-1-20 21:52:20 來自手機 |顯示全部樓層
哇,正到呀!!!!
回復

joeychan 發表於 2015-1-20 22:11:42 |顯示全部樓層

嘩! 原來雪80日,真係成長快咁多,都唔使一個月就開花,快到我都唔信!
回復

darrendarren 發表於 2015-1-20 22:27:46 |顯示全部樓層
joeychan 發表於 2015-1-20 22:11
嘩! 原來雪80日,真係成長快咁多,都唔使一個月就開花,快到我都唔信!   ...

我都係1月1 種, 但無你個D 生得咁快.
回復

joeychan 發表於 2015-1-21 00:12:24 |顯示全部樓層
darrendarren 發表於 2015-1-20 22:27
我都係1月1 種, 但無你個D 生得咁快.

Darren,我呢批雪80日先快啲,上一批雪6 weeks (42日)最快都28日先開,狗牙品種就種60幾日先開,你啲鬱金香雪咗幾多日後先落盆種架,應該大約一星期都見花苞架啦! 你今年呢盆種得幾靚呀! 重有洋水仙一齊,如果洋水仙夾到新年開就正啦!
因為我呢盆太早開,所以我尋日都要再買多兩個中國水仙,係1月尾浸囉!

我個D雪左2個月度. 我想問, 見花苞後, 幾耐會開花?? 因而我想夾新年前開. 至於洋水仙, 應該夾到新年開. 我尋日都買左水仙, 唸住1/2 日種.  發表於 2015-1-22 14:08
回復

Maychow 發表於 2015-1-21 01:56:12 來自手機 |顯示全部樓層
我都買咗中國水仙,我買最平那種玩, 第一次玩 , 所以落咗水,成功既話,月尾再買再玩
回復

joeychan 發表於 2015-1-22 00:19:25 |顯示全部樓層
Maychow 發表於 2015-1-21 01:56
我都買咗中國水仙,我買最平那種玩, 第一次玩 , 所以落咗水,成功既話,月尾再買再玩 ...

第一次浸,都幾靚噃! 肥嘟嘟咁,已經成功有花苞啦! 水仙有太陽曬就得,會好粗壯及短,我見到花墟有重瓣中國水仙賣($38/1個),可以買個玩下。
回復

joeychan 發表於 2015-1-22 21:35:38 |顯示全部樓層
joeychan 發表於 2015-1-21 00:12
Darren,我呢批雪80日先快啲,上一批雪6 weeks (42日)最快都28日先開,狗牙品種就種60幾日先開,你啲鬱金 ...

我嗰啲見花苞好似一星期到開,要睇咩品種,一般單瓣都係屬於早花品種,狗牙同有小花邊的屬晚花品種真係有排等,落盆到開花要60幾70日﹐你呢隻種咗20幾日有咁高應該係普通單瓣品種啦! (估計咋!)
回復

joeychan 發表於 2015-1-22 22:43:51 |顯示全部樓層

今日第23天,重瓣紫紅色鬱金香開啦! 不過冇想像中咁大朵,花長度只有4cm喳!

22/01/15 早上

22/01/15 早上

22/01/15 晚上

22/01/15 晚上
回復

kinkinwai 發表於 2015-1-22 23:11:05 來自手機 |顯示全部樓層
D花謝左係咪要掉 成盆掉?
回復

joeychan 發表於 2015-1-22 23:35:50 |顯示全部樓層
kinkinwai 發表於 2015-1-22 23:11
D花謝左係咪要掉 成盆掉?

花謝咗,就掉得,留番啲位新年我地可以浸中國水仙啦! 有興趣可以係新年前18日浸,係老板叫話今年浸18日就得!
回復

ememhk 發表於 2015-1-25 00:15:47 |顯示全部樓層

我都係BUNBUN買的球,第一批11月種,到宜家都係得10CM高,己經㴬緊,其中一棵見到個好細既花蕾,低到剛剛在泥土上,由頭到未都無你啲咁健康。
第二批雪左都有75日左右,上星期種,到今日都係無反應。
我無浸過百菌清,仲有,泥係普通培養土,見到乾先淋水。

這些都是死因嗎?
回復

joeychan 發表於 2015-1-27 00:21:02 |顯示全部樓層
ememhk 發表於 2015-1-25 00:15
我都係BUNBUN買的球,第一批11月種,到宜家都係得10CM高,己經㴬緊,其中一棵見到個好細既花蕾,低到剛剛在 ...

第一批你提過話冇雪球根,咁應該會開花不良啦!
第二批有雪75日,而一星期都冇反應,有啲奇怪!

鬱金香種植步驟: (你自己睇吓我啲資料你冇做到邊幾樣就知死因啦,我自己就大部份跟足)

(1) 雪球根4-6 weeks (個人覺得最好雪兩個月)

(2) 除去啡色外皮後浸百菌淸半個鐘

(3) 用培養土、蛭石、真珠石、日本珠石及仙人掌沙質土,自己混合的介質,因為排水性會比較好,鬱金香不可種植於過分潮濕環境,且千萬不能使介質積水,否則容易出現介質發霉或鱗莖腐爛現象。

(4)在種植時,球根尖凸的部分朝上(露出大約1/4),較扁平的一面朝同一個方向種植,則長出來的葉子方向就會整齊,葉片也比較漂亮。

(5) 球莖栽種之後要充份澆水,可先放在較陰暗的地方,讓根部先伸展,約莫一週之後等其發根,到葉芽抽出表土時就要移到光亮處,需要明亮的光線或部份日照,因此適合種在戶外以半遮陰或間接方式接受光線。若種植於室內容易突長,且植株瘦弱,葉片偏黃。
生長中期每天至少要有5~6小時以上的光照,否則莖葉會徒長,且開花不良。

(6) 落花肥:  (方法1)  自萌芽出土後,可每10天左右施1次稀薄液肥,孕蕾至開花前增施1次磷鉀肥。

(方法2) 出芽後,待第一片葉散開時,可用復肥追肥。一次促進莖葉生長。孕蕾期結合灌水追施第二次肥,以磷、鉀肥為主,以促進花枝粗壯,花色艷麗。

其實我都係第一次種鬱金香,只要跟住方法不斷改良,一定會成功開到靚花! 希望幫到你啦! 我都係不斷上網睇住啲資料種架喳! 種到開花已經開心囉!
回復

12下一頁