年年都咁靚既四季秋海棠

作者: B17 发表于 2015-1-7 19:37:27
16569 107
sam 發表於 2019-3-13 22:22:39 |顯示全部樓層
開緊花....

B17 發表於 2019-3-13 22:54:25 來自手機 |顯示全部樓層
sam 發表於 2019-3-13 22:22
開緊花....

冧嚟,未開,成揪開哂先靚㗎
sam 發表於 2019-3-14 09:31:41 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-3-13 22:54
冧嚟,未開,成揪開哂先靚㗎

ok開晒日頭再影清d
八王爺 發表於 2019-3-14 10:41:28 |顯示全部樓層

這種不是越開越大串?

sam
遲d先知 :-)  發表於 2019-3-14 11:06
B17 發表於 2019-3-28 21:38:59 |顯示全部樓層
兩星期,大盆咗,花多咗,有花就要開,遲下熱到殘
B17 發表於 2019-4-6 14:54:27 |顯示全部樓層
三四月係Begonia Torch嘅季節
B17 發表於 2019-9-23 18:30:20 |顯示全部樓層
呢個夏天,四季秋海棠熱到黃哂
B17 發表於 2019-12-23 14:13:12 |顯示全部樓層
修剪過又凍咗一輪,靚返
B17 發表於 2020-2-24 18:21:32 |顯示全部樓層
今春花不少

換個角度更清晰

犀利!^^  發表於 2020-2-25 14:59
psyche 發表於 2020-4-8 01:44:11 |顯示全部樓層
你的秋海棠真是三更窮五更富,葉一時黃得死翹翹的,但一時又翠綠如茵; 前一張相明明還好端端的,下一張相已經被砍頭再來,開始有點反應不來。長得這樣普通的植物都能得到你的厚愛,真是賺了。
B17 發表於 2020-4-8 10:25:53 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2020-4-8 01:44
你的秋海棠真是三更窮五更富,葉一時黃得死翹翹的,但一時又翠綠如茵; 前一張相明明還好端端的,下一張相已 ...

別人的,不在我家,補上兩張上星期收到的
lamkaicheung 發表於 2020-4-8 10:35:46 來自手機 |顯示全部樓層
好壯觀,我都要為自己打氣打氣先得!
psyche 發表於 2020-4-11 22:51:01 |顯示全部樓層
農場裡一棵不明來歷的四季秋海棠,見大大種得很快樂,剪了些枝條回去插枝,希望也能承繼你的快樂、幽默。

WhatsApp Image 2020-04-11 at 20.15.00 (1).jpeg

WhatsApp Image 2020-04-11 at 20.15.01.jpeg

WhatsApp Image 2020-04-11 at 20.15.03.jpeg
B17 發表於 2020-4-11 23:28:52 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2020-4-11 22:51
農場裡一棵不明來歷的四季秋海棠,見大大種得很快樂,剪了些枝條回去插枝,希望也能承繼你的快樂、幽默。

...

繁殖力強,會自行開枝散葉,四圍都係
gita 發表於 2020-4-12 14:41:27 |顯示全部樓層
2年前種過, 開花燦爛, 很漂亮. 但後來放的位置被介殼感染, 變弱, 最後瓜了, 很可惜. 請問17大, 多唔多虫害?  另外 bio-kill可以那裡買?

我見樓下管理處花槽都有四季海棠, 打算剪一枝種下....
B17 發表於 2020-4-12 17:59:36 |顯示全部樓層
gita 發表於 2020-4-12 14:41
2年前種過, 開花燦爛, 很漂亮. 但後來放的位置被介殼感染, 變弱, 最後瓜了, 很可惜. 請問17大, 多唔多虫害? ...

摘隻果,撒種子,會標十棵八棵,種子種起,分枝多過扞插,更見茂盛
唔特別惹蟲,上圖一盆,除薊馬外,未見過其他蟲
bio-kill名大超市,家品店有售,聽說紅的較有效
gita 發表於 2020-4-12 20:11:48 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-4-12 17:59
摘隻果,撒種子,會標十棵八棵,種子種起,分枝多過扞插,更見茂盛
唔特別惹蟲,上圖一盆,除薊馬外,未 ...

唔該晒17大提供養護貼士. 其實我曾經摘過果, 但無成功發芽, 唔知係咪隻果未成熟...下次搵隻成熟的果試下....
B17 發表於 2020-4-12 21:09:25 來自手機 |顯示全部樓層
gita 發表於 2020-4-12 20:11
唔該晒17大提供養護貼士. 其實我曾經摘過果, 但無成功發芽, 唔知係咪隻果未成熟...下次搵隻成熟的果試下. ...

啡色乾咗嘅果先有種子,種子啡色細如塵
天氣暖播種較易發芽
gita 發表於 2020-4-12 21:24:41 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-4-12 21:09
啡色乾咗嘅果先有種子,種子啡色細如塵
天氣暖播種較易發芽

明白, 唔該晒. 咁上次我摘果隻應該未成熟. 等我留意下.
gita 發表於 2020-5-30 15:13:14 來自手機 |顯示全部樓層
4月時樓下的秋海棠果終於成熟,摘了2粒,好快,唔夠1個月已出小葉芽。最近天氣乾熱,泥乾無經常淋水,小葉依然強壯成長,果然好種。B大好介紹。