你認為香港子女一個月要俾幾多家用才够

作者: moominhin 发表于 2015-1-5 00:04:55
5243 7

現在生活艱難,香港人真係手停口停。你認為香港子女一個月要俾幾多家用才够?
單選投票, 共有 27 人參與投票
您所在的用戶組沒有投票權限
jellyfishy 發表於 2015-1-5 09:08:04 |顯示全部樓層
唔明你個意思,誰付錢養家?母子人口內容怎樣? 生活必需費用怎樣?有沒有長期病患? 這些都影響每月生活開支。很難説3000是不是夠用喎。
claudiatang 發表於 2015-1-5 09:13:47 |顯示全部樓層
請問你和她是姑嫂關係?誰當家?離了婚要投靠娘家?她平時為人如何???????

很多因素,我們外人很難比意見。
八王爺 發表於 2015-1-8 16:39:37 |顯示全部樓層
我估樓主意思是,首先子女與父母同住,又有工作。
身為子女,每個月要付多少家用給父母?

因為現在很多子女沒有工作,也有有工作,自己都唔夠用,又同父母住,咁邊有家用俾?
我自己很早離開父母,不同住,但久不久一筆過5-6位數咁俾。所以不能講一個月多少。
zaba 發表於 2015-1-9 17:11:59 |顯示全部樓層
同住應該要比多D, 又食又住, 但搬開左住就難左D 啦.
以前做女時我比人工1/3, 不過搬開左好多年啦, 而家都係比幾千做心意.
hkbingo 發表於 2015-5-21 13:52:28 來自手機 |顯示全部樓層
根本唔應該俾,只俾食飯搭車錢,要買嘢自己想辦法囉!
hkbingo 發表於 2015-5-21 13:53:57 來自手機 |顯示全部樓層
hkbingo 發表於 2015-5-21 13:52
根本唔應該俾,只俾食飯搭車錢,要買嘢自己想辦法囉!

我打錯嘢,其實我答緊第二個討論區……
詩琪 發表於 2015-11-20 05:08:39 來自手機 |顯示全部樓層
以前生活、錢很難賺、我哥哥、家姐結婚、不同住、媽是我一個人養、父親過身、養媽不難、給超過一半薪金夠養她、