燈照問題?

作者: loiy1314 發表于 2014-12-23 21:31:19
8346 64
請問我的堇用24W慳電膽照白光照14小時..但照不紅慢慢開始變綠...其實能用甚麼燈才能照紅的嗎?
Alstoncheung 發表於 2014-12-23 21:53:10 |顯示全部樓層
我慳電膽都係咁,試下曬近d曬耐d觀察下先
回復

loiy1314 發表於 2014-12-23 22:07:32 |顯示全部樓層
加大W數我又怕太熱= =
回復

Victor9394 發表於 2014-12-24 01:16:27 |顯示全部樓層
擺得遠唔夠光
擺得近又太熱
正正就係曬燈者既煩惱

如果堅持得一個光源,就唯有用反光物料圍住棵植物,將光源用盡
如果太熱是問題,加把小風扇向植物旁邊吹,或者向燈吹
回復

loiy1314 發表於 2014-12-24 19:53:14 |顯示全部樓層
明明係紅色..種到變左青色..唔知道用T5光管會唔會好D?
回復

Victor9394 發表於 2014-12-24 23:17:20 來自手機 |顯示全部樓層
唔夠光就自然變返青綠色. T5都一樣會有唔夠光既問題, 所以我用緊 3支兩尺 T5光管, 距離15cm左右.
回復

sam2222 發表於 2014-12-25 22:38:03 |顯示全部樓層
用led燈同要加紅同籃色
比例白色8%紅同籃2%
回復

ching99013 發表於 2015-1-6 01:24:31 來自手機 |顯示全部樓層
因為你用錯左燈
回復

ching99013 發表於 2015-1-6 01:37:31 來自手機 |顯示全部樓層
植物所需要既光譜並非比人既肉眼觀察到既光線強弱黎決定,所以w數大,唔等於對植物既光合作用有幫助,選擇合適既植物燈即使w數小亦可以做到完全取替自然日照,你可以到有信譽燈具店詢問,或者上網搵下應該都有好多資料,慳電膽就咪用啦,植物所需要既光譜同光質都無法滿足,而且用電大仲好熱
回復

hobart 發表於 2015-1-6 14:47:43 |顯示全部樓層
我用緊2枝T5 14w + 一枝紫外光 都唔錯
回復

火柴人 發表於 2015-1-6 18:44:45 |顯示全部樓層

睇完ching99013既回覆後
上網搵到著名的文獻 “Photo morphogenesis in Plant” 作者為R. E. Kendrick 與G. H. M. Kronenberg (1986年,Martinus Nijhoff Publishers) 。如下:

光 譜 範 圍                   對 植 物 生 理 的 影 響
280 ~ 315nm        對形態與生理過程的影響極小
315 ~ 400nnm       葉綠素吸收少,影響光周期效應,阻止莖伸長
400 ~ 520nm(藍)  葉綠素與類胡蘿蔔素吸收比例最大,對光合作用影響最大
520 ~ 610nm        色素的吸收率不高
610 ~ 720nm(紅)  葉綠素吸收率低,對光合作用與光周期效應有顯著影響
720 ~ 1000nm       吸收率低,刺激細胞延長,影響開花與種子發芽
>1000nm          已接近雷射光波長轉換成為熱量

甘者係植物對白光需求極小??
回復

Melb 發表於 2015-1-7 19:43:12 |顯示全部樓層
火柴人 發表於 2015-1-6 18:44
上網搵到著名的文獻 “Photo morphogenesis in Plant” 作者為R. E. Kendrick 與G. ...

估唔到係度見到火師兄你
回復

B17 發表於 2015-1-7 22:39:00 |顯示全部樓層
上網見d植物LED燈係紅多藍少,咁係唔係表示紅光比藍光重要?其他光基本上冇用?
回復

Victor9394 發表於 2015-1-7 22:58:37 |顯示全部樓層
火柴人 發表於 2015-1-6 18:44
上網搵到著名的文獻 “Photo morphogenesis in Plant” 作者為R. E. Kendrick 與G. ...

光譜唔包白光~
回復

火柴人 發表於 2015-1-8 17:00:41 |顯示全部樓層
路過見到個topic有D興趣,因為我原本想用白LED燈代替D好熱好耗電的射燈。不過好彩睇過哩個post先知白LED係無用的。
回復

Victor9394 發表於 2015-1-8 18:27:26 |顯示全部樓層
火柴人 發表於 2015-1-8 17:00
路過見到個topic有D興趣,因為我原本想用白LED燈代替D好熱好耗電的射燈。不過好彩睇過哩個post先知白LED係 ...

LED燈係冇咁熱同高效D既~
紅藍色係植物最需要既光譜,所以係建議揀呢種
但亦有D係紅藍為主+少許白色膽,咁就人都可以睇得舒服D
純白燈主要俾人睇睇得舒服,對植物黎講通常都係比較弱~
回復

loiy1314 發表於 2015-1-8 19:40:29 |顯示全部樓層
我用左暖色T5管+白管照左1星期植物立刻紅番~
回復

Victor9394 發表於 2015-1-8 23:04:24 |顯示全部樓層
loiy1314 發表於 2015-1-8 19:40
我用左暖色T5管+白管照左1星期植物立刻紅番~

恭喜~
回復

loiy1314 發表於 2015-1-10 10:18:23 來自手機 |顯示全部樓層
越來越紅
回復

Victor9394 發表於 2015-1-11 02:16:52 |顯示全部樓層

加油~
回復

1234下一頁