想試下玩狸藻

作者: Alstoncheung 发表于 2014-12-18 23:43:03
8415 83

最近心思思想玩同ping一樣的陰柔氣質蝕蝕--狸藻,我見無咩人玩,好似多數玩小白兔,都想係度問下大家意見
我中意咩狸藻?--> 有明顯ge捕蟲囊,可以比我清楚觀察佢吸食ge姿態

水生狸藻: eg 絲葉狸藻 --> 可以睇佢捕食,但要管理水質同埋特別要控制藻類生長有d煩
陸生狸藻: eg 小白兔 --> 捕蟲囊係泥度...
著生狸藻: eg 荷葉狸藻 --> 生走莖入水池就生捕蟲囊再生走莖,有d心動,但佢d走莖...應該好易失控

暫時想搵荷葉狸藻(U. nelumbifolia),大大們有咩心水
Victor9394 發表於 2014-12-19 00:52:18 來自手機 |顯示全部樓層
你想見到啲捕蟲囊就算用泥都有方法既~
Victor9394 發表於 2014-12-19 00:54:23 來自手機 |顯示全部樓層
水種既我都做緊實驗
Victor9394 發表於 2014-12-19 00:58:50 |顯示全部樓層
我自己都好鍾意狸藻,奈何家中環境不配合,主要係夏天偏熱就會令佢地極速瓦解,要有心理準備 種黎種去都係得堆草,同埋室內種 無蟲可捕
而家既目標係將D簡單既品種種到爆花先至再挑戰
Alstoncheung 發表於 2014-12-19 12:37:39 |顯示全部樓層
狸藻d花係靚,但蝕蝕界中算偏門。
例如豬仔可以睇佢塞滿昆蟲、夾仔可以睇佢夾蟲,毛氈苔可以睇佢黏蟲,但狸藻...尤其是陸生狸藻,望住佢綠豆咁大ge捕蟲囊埋起泥度,就有種清心寡欲、放下屠刀ge感覺 (佢地食微生物、線蟲...)
dtyhbv 發表於 2014-12-19 20:15:34 |顯示全部樓層
樓主,種D普通野先LA~有D品種冇番咁上下GE環境真係唔好試,哂錢哂心機
Victor9394 發表於 2014-12-19 20:41:26 |顯示全部樓層
Alstoncheung 發表於 2014-12-19 12:37
狸藻d花係靚,但蝕蝕界中算偏門。
例如豬仔可以睇佢塞滿昆蟲、夾仔可以睇佢夾蟲,毛氈苔可以睇佢黏蟲,但狸 ...

咪就係得堆草
Alstoncheung 發表於 2014-12-19 23:51:54 |顯示全部樓層
小白兔有無可能用石仔種,網隔住,比佢d捕蟲囊赤裸裸咁浸係水度ga
個set-up好似咁
dtyhbv 發表於 2014-12-20 00:07:08 |顯示全部樓層
咁種即係係平時咁種ja ma,你用透明睇杯種咪有咁ge效果,不過石仔轉用赤玉好D
Alstoncheung 發表於 2014-12-20 00:42:59 |顯示全部樓層
我見花墟成棵都係碳泥度,連d捕蟲囊都沾曬碳泥,我就唔中意咁
藍光俠 發表於 2014-12-20 00:56:39 |顯示全部樓層
網上見到有人用水種小白兔

好可愛  發表於 2014-12-31 00:43
Alstoncheung 發表於 2014-12-20 01:04:55 |顯示全部樓層
嘩好靚,就係要show到佢收收埋埋ge捕蟲囊,就係呢種裙底春色ge感覺
Victor9394 發表於 2014-12-20 14:06:16 |顯示全部樓層
Alstoncheung 發表於 2014-12-20 00:42
我見花墟成棵都係碳泥度,連d捕蟲囊都沾曬碳泥,我就唔中意咁

咁。。。。正常佢係靠食o係泥度走來走去既小昆蟲嘛~
藍光俠 發表於 2014-12-20 16:48:19 |顯示全部樓層
我用水苔繁殖小白兔, 可見長出走莖新葉及捕蟲囊 

R43C7433 copy.jpg
puresthell 發表於 2014-12-31 00:46:17 |顯示全部樓層

版主分享比我既狸藻, 堆草愈生愈荗盛, 但都係淨係得堆草... 係咪唔夠光?
Victor9394 發表於 2014-12-31 01:23:21 |顯示全部樓層
puresthell 發表於 2014-12-31 00:46
版主分享比我既狸藻, 堆草愈生愈荗盛, 但都係淨係得堆草... 係咪唔夠光?

我對狸藻開花既技術係有點不足

http://baike.baidu.com/view/370299.htm
根據百度講:『        更为有趣的是,最近科学家对狸藻进行无菌培养试验发现,它只有在消化昆虫取得养料后,才能开花结实。由此可见,食虫已成为狸藻生活中不可缺少的一环了。』

我諗施肥會有幫助

thank you  發表於 2014-12-31 01:49
creamandy 發表於 2015-1-7 23:04:30 來自手機 |顯示全部樓層
我果棵小白兔種左大半年都係得堆草, 之前爬文話狸藻科唔駛落肥, 所以一直唔敢落肥
Victor9394 發表於 2015-1-7 23:18:22 |顯示全部樓層
creamandy 發表於 2015-1-7 23:04
我果棵小白兔種左大半年都係得堆草, 之前爬文話狸藻科唔駛落肥, 所以一直唔敢落肥 ...

唔使,但可以

始終室內種係需要多點人工野
creamandy 發表於 2015-1-8 08:39:02 來自手機 |顯示全部樓層
等我試吓落肥谷谷佢先
12345下一頁