新手再種迷毛 - 再有新的食烏蠅記 p.26 506#

作者: powergun 发表于 2014-12-13 15:32:32
44401 627
powergun 發表於 2015-12-9 16:05:19 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2015-12-9 15:57
我好淆波。。。 但我屋企好日都唔開窗,會唔會餓死佢o家  ...

唔出窗唔=無蟲的, 即使無蟲, 地球上的細菌係無處不在的, 佢地食細菌都應該夠了
Salt 發表於 2015-12-9 16:18:31 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2015-12-9 16:05
唔出窗唔=無蟲的, 即使無蟲, 地球上的細菌係無處不在的, 佢地食細菌都應該夠了 ...

就係太怕蟲所以唔開 但我屋企之前幫傭養咗dau蜘蛛仔o係到。。久唔久都仲見到。蜘蛛。。食唔食得o家呢?
食細菌都得!? 死啦。。聽到呢句有d興奮添  
powergun 發表於 2015-12-9 16:46:25 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2015-12-9 16:18
就係太怕蟲所以唔開 但我屋企之前幫傭養咗dau蜘蛛仔o係到。。久唔久都仲見到。蜘蛛。。食唔食得o家呢? ...

我依家都見到有細蜘蛛的, 見一隻捉一隻, 佢應食唔到蜘蛛的
Salt 發表於 2015-12-9 18:04:08 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2015-12-9 16:46
我依家都見到有細蜘蛛的, 見一隻捉一隻, 佢應食唔到蜘蛛的

點解蜘蛛唔得嘅?
我都係睇睇相過下癮就得啦
powergun 發表於 2015-12-9 18:12:36 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2015-12-9 18:04
點解蜘蛛唔得嘅?
我都係睇睇相過下癮就得啦

正如個隻好似蟻既蟲蟲都唔怕膠水, 係迷毛上面掂行掂過, 老虎仔(蜘蛛仔)點會怕
Salt 發表於 2015-12-9 20:21:28 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2015-12-9 18:12
正如個隻好似蟻既蟲蟲都唔怕膠水, 係迷毛上面掂行掂過, 老虎仔(蜘蛛仔)點會怕 ...

噢~~原來係咁 我仲估緊係唔係營養問題唔啱食添
者係假設如果整死咗老虎仔(你咁聰明知我睇唔明括住嘅 ),再放上去,佢都應該可以消化到營養冇問題?
powergun 發表於 2015-12-9 20:37:29 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2015-12-9 20:21
噢~~原來係咁 我仲估緊係唔係營養問題唔啱食添
者係假設如果整死咗老虎仔(你咁聰明知我睇唔明括住 ...

我驚隻老虎仔有毒, 毒死埋棵蝕蝕喎
Salt 發表於 2015-12-9 21:01:12 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2015-12-9 20:37
我驚隻老虎仔有毒, 毒死埋棵蝕蝕喎

係喎漏咗打,呢d危險野梗係咪試啦 我八卦問下咋 。但其實點解有d會捉唔到嘅?係d珠唔夠黏/昆蟲太輕巧(。。 自己都笑咗)=物理問題,定係昆蟲本身有d咩物質令到防黏=化學野呢?如果係化學問題,又會唔會係佢地本身唔適合食(諗下者。我唔知佢地要食咩o家 ),所以進化到某d種類捉唔到/或相反,係昆蟲唔想比人捉,進化到唔比人捉到,只係植物未趕上咁呢。嘩我諗爆頭呀。。 我淨係記得有某d好似係symbiotic,昆蟲同食蟲大家幫大家咁,咁會唔會捉唔到係關呢個事呢?因為共同進化,但我唔知邊d係 上網望咗望好似見唔到講邊d捉唔到呢個問題,可能未睇到
d珠有幾黏係咪都會受後天因素影響o家?定係每個品種都各自有個黏度o家?
powergun 發表於 2015-12-9 21:04:16 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2015-12-9 21:01
係喎漏咗打,呢d危險野梗係咪試啦 我八卦問下咋 。但其實點解有d會捉唔到嘅?係d珠唔夠黏/昆蟲太輕巧 ...

我諗係隻蟲蟲夠氣力就痴佢唔到了
Salt 發表於 2015-12-9 21:13:30 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2015-12-9 21:04
我諗係隻蟲蟲夠氣力就痴佢唔到了

係喎。我真係諗多咗
咁。。有冇話唔同環境因素會影響d珠有幾黏咁o家?  
powergun 發表於 2015-12-9 21:18:17 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2015-12-9 21:13
係喎。我真係諗多咗
咁。。有冇話唔同環境因素會影響d珠有幾黏咁o家?   ...

咁更係有啦, 不過我唔知架
Salt 發表於 2015-12-9 21:32:47 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2015-12-9 21:18
咁更係有啦, 不過我唔知架

你盆迷毛有你專人呵護 點都唔會餓親啦
powergun 發表於 2015-12-9 21:36:43 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2015-12-9 21:32
你盆迷毛有你專人呵護 點都唔會餓親啦

佢自己會捉蟲蟲食的, 我有時捉到蚊都會餵佢的
Salt 發表於 2015-12-9 21:40:53 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2015-12-9 21:36
佢自己會捉蟲蟲食的, 我有時捉到蚊都會餵佢的

會唔會有食得太飽呢回事o家?定係食得越多就越靚仔o家? (又問
powergun 發表於 2015-12-9 21:45:43 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2015-12-9 21:40
會唔會有食得太飽呢回事o家?定係食得越多就越靚仔o家? (又問 )

應唔會的, 佢一隻蚊要食一星期的
食得越多就越靚仔的
Salt 發表於 2015-12-9 22:08:08 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2015-12-9 21:45
應唔會的, 佢一隻蚊要食一星期的
食得越多就越靚仔的

咁夏天多蟲蟲咪快高長大~~ 又有相睇
Ken325 發表於 2015-12-9 22:22:05 來自手機 |顯示全部樓層
根大D胞芽發芽未?我果D已經發左
Ken325 發表於 2015-12-9 22:22:08 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2015-12-9 22:29:45 |顯示全部樓層
Ken325 發表於 2015-12-9 22:22

咁快就發左? 我今日至落盆的
Ken325 發表於 2015-12-9 22:45:54 來自手機 |顯示全部樓層

deleted .......