返回列表 發新帖

毛瓜/節瓜成長 (2007/9/23 收割了兩隻節瓜 更新 #26)

作者: sandy 发表于 2007-9-3 18:39:57
9936 35
伯爺婆 發表於 2007-9-21 20:30:17 |顯示全部樓層
我都會好似妳咁决定,早晚轉涼就唔夠時間佢起新瓜仔喇,出年早啲播種會好啲。日日睇住啲瓜大喺唔喺好開心呢?
sandy 發表於 2007-9-21 22:17:23 |顯示全部樓層
係呀. 原來睇住佢大好興奮架. 而且第一次種. 估唔到每天真係可以長大得咁大分別. 明年我會早d落種架la. 可以玩耐d. 嘻嘻. 好彩趕得切上尾班車.   咁我幾時才決定摘佢落來呀. 係咪等到d葉開始黃還是會睇到d咩signal便要決定收割呢.  比少少hints我丫. thank:-)
伯爺婆 發表於 2007-9-22 09:49:09 |顯示全部樓層
原帖由 sandy 於 2007-9-21 22:17 發表
係呀. 原來睇住佢大好興奮架. 而且第一次種. 估唔到每天真係可以長大得咁大分別. 明年我會早d落種架la. 可以玩耐d. 嘻嘻. 好彩趕得切上尾班車.   咁我幾時才決定摘佢落來呀. 係咪等到d葉開始黃還是會睇到d咩signa ...

喺呀,等到啲葉開始黄咪摘佢落嚟囉,以香港嘅天氣相信都仲可以長一排。
hellohello 發表於 2007-9-22 11:24:52 |顯示全部樓層
真係好掂呀! 真係大得快。

兩星期前我有個園友個瓜跟你差不多大,點知,過了一星期(即上星期日),個瓜生長速度驚人,大到弄爆咗個袋,有手臂咁長,1.8kg重(好似3斤多)。

我想你個瓜一定得。

另外,其實,我覺得依家D天氣仲好,唔大曬,温度24-29度,又唔係太多雨水,果蠅少D,結果機會大D。

有個園友試過係10-12月種青瓜,温度不是太低,收成不錯,我今年10月會試試,所以你啲節瓜可以試吓繼續種。
sandy 發表於 2007-9-22 15:01:29 |顯示全部樓層
原帖由 hellohello 於 2007-9-22 11:24 發表
真係好掂呀! 真係大得快。

兩星期前我有個園友個瓜跟你差不多大,點知,過了一星期(即上星期日),個瓜生長速度驚人,大到弄爆咗個袋,有手臂咁長,1.8kg重(好似3斤多)。

我想你個瓜一定得。

另外,其實,我覺得依家D天 ...

係啦. 呢排天氣的確仲係好晒好熱. 相信節瓜好鍾意.  係呢十月開始種青瓜. 等我又去買定d種子玩下先.  原來種瓜真係好有樂趣. 尤其見倒收成啦.  最緊要係粗生. 冇難度呀. 咁樣對我呢d新手才有滿足感
sandy 發表於 2007-9-23 18:31:27 |顯示全部樓層
今日終於決定先收割. 睇下仲有冇機會谷多last一次瓜出來. 最後都有七寸半高.

如有運再有收成, 會再update :-)
kok69 發表於 2007-9-23 18:38:45 |顯示全部樓層
我上個星期都播左種呀~ 發左兩塊子葉嚕~ 希望有得收啦~
sandy 發表於 2007-9-23 21:12:40 |顯示全部樓層
原帖由 kok69 於 2007-9-23 18:38 發表
我上個星期都播左種呀~ 發左兩塊子葉嚕~ 希望有得收啦~

預祝你成功啦.  到時記得影d相放上來分享下.
EddieOR 發表於 2007-9-23 21:22:31 |顯示全部樓層
見伯爺婆同你都種到咁大隻,
等我下年又試下先
sandy 發表於 2007-9-23 22:55:12 |顯示全部樓層
我果d唔算大啦. 伯爺婆果d先叫勁呀. 我明年會早d落種.  可以玩耐d. 同埋可以谷肥d. 依家係趕緊尾班車. 又想收成多一次才收割左呢兩隻出來. 否則. 留住呢兩隻. 其他d瓜b都谷唔大. 所以依家咪想試下. 放棄呢兩隻變老瓜. 睇下可否谷番多幾隻嫰瓜囉. 有成果. 再向大家公佈下.
PACO 發表於 2007-9-24 05:20:25 |顯示全部樓層
原帖由 sandy 於 2007-9-22 15:01 發表

係啦. 呢排天氣的確仲係好晒好熱. 相信節瓜好鍾意.  係呢十月開始種青瓜. 等我又去買定d種子玩下先.  原來種瓜真係好有樂趣. 尤其見倒收成啦.  最緊要係粗生. 冇難度呀. 咁樣對我呢d新手才有滿足感 ...

我個棵一入秋就死鬼咗了
hellohello 發表於 2007-9-24 11:52:52 |顯示全部樓層
Sandy,你D節瓜靚過喺街市買,而且升咗值,

昨天我到園圃巡視業務,雖然下雨,發現棵節瓜有五個瓜仔,

一個有三-四吋長,應該可以健康成長,已包了防護網;
有二個約兩吋長,50:50啦,已包了防護網;
還有二個,無包到,睇吓個天如何安排啦!

剛剛話無雨,結果昨晚下了一晚雨,希望D雨把果蠅整死晒,D瓜快D大。
星期三放假再去睇睇!
sandy 發表於 2007-9-24 15:08:38 |顯示全部樓層
今晚準備煮左佢來食. 切開左來睇. 仲算嫰. 但味道就唔知啦. 要今晚試過才知. 呢幾日開始又打風又下雨. 睇來再起瓜仔既機會可能會變成零.  anyway 希望大家有收成la.  對我來講. 真係第一次. 好開心. 係自己花園度玩下架咋. 本身個花槽位. 裝修時. d人放左沙入去. 唔係放d咩靚泥. 因為我個花槽好大. 咁果d人為左減低成本當然不會比靚泥入去. 所以我都怕我種農作物不會好味.

但當我落呢粒節瓜種子時. 我已將果段既泥換左王花沙. 但我好似聽過唐泥好d. 但我沒有買到. 只係換左些王花沙咋. 跟住定期落d有機肥囉. 今晚試下隻瓜有冇味便知work唔work.

如果冇味. 明年又得佢種來食煲湯算了. 仲要又得佢越來越左隻. 今年係第一年試玩. 嘻嘻.

最衰我成個花園都舖晒地磗. 少左好多種野地方. 只係淨番約百幾二百尺係有泥咋. 但係果d已種晒園景. 所以我好難係中間無端端走去種菜. 個feel會變晒. haha.  唯有係抽邊邊位走去種一兩棵玩下only.  希望大家呢排仲可以有收成呢.  唔受風雨影響.
sandy 發表於 2007-9-25 01:04:51 |顯示全部樓層
今晚試左隻瓜啦. 嘩 !  果然自己種既瓜係特別甜. 係真架. 比街市買既甜. 同埋雖然睇落咁大隻. 但原來仲係好嫰呀. 好快林.   可能自己落既肥係有機啦.  今次係一個好好既經驗. 同埋食自己種既野. 原來特別開心
伯爺婆 發表於 2007-9-25 09:13:02 |顯示全部樓層
原帖由 sandy 於 2007-9-25 01:04 發表
今晚試左隻瓜啦. 嘩 !  果然自己種既瓜係特別甜. 係真架. 比街市買既甜. 同埋雖然睇落咁大隻. 但原來仲係好嫰呀. 好快林.   可能自己落既肥係有機啦.  今次係一個好好既經驗. 同埋食自己種既野. 原來特別開心 ...

開心啦Sandy ,唔喺心理作用架,自己種出嚟嘅喺特別好食,出年早啲播種,收成一定比我好,因為節瓜鐘意熱,而香港熱嘅時侯咁長,大把時間長瓜吖。
sandy 發表於 2007-9-25 16:57:55 |顯示全部樓層
會架la. 明年會早d落. 玩多幾段收成先 . 一於咁話. 好彩香港依家熱多過凍. 所以種瓜唔難.