返回列表 發新帖

Help 我今朝發現棵rosemary 有蜘蛛絲同捉到隻黑色蜘蛛

作者: 豬豬貓 发表于 2014-11-26 14:26:51
2970 38
Kiba 發表於 2014-11-30 22:27:00 |顯示全部樓層
豬豬貓 發表於 2014-11-30 22:02
發現紅蜘蛛了T_T愈來愈變黑,好傷心

你仲用緊買翻黎個膠盆啊!個膠盆只係方便買賣運輸用(個人認為),短時間係ok,長時間就有問題,特別係開始正常淋水,水份會好耐都唔干,一直濕淋淋。一般我新買植物,會焗殺蟲水,然後換泥換適合泥土,同怕帶左唔知乜野壞蟲返黎就大件事。用陶泥盆,通氣散水快。
豬豬貓 發表於 2014-12-1 10:08:42 來自手機 |顯示全部樓層
Kiba 發表於 2014-11-30 22:27
你仲用緊買翻黎個膠盆啊!個膠盆只係方便買賣運輸用(個人認為),短時間係ok,長時間就有問題,特別係開始 ...

買左盤但未換,未買到木屑,放碎石仔係面代替得唔得咖?
Kiba 發表於 2014-12-1 15:12:18 來自手機 |顯示全部樓層
其實唔比葉碰到濕泥面就唔會枯葉,都可以!只要達到目的就可以了,希望你棵植物,健康復原!
豬豬貓 發表於 2014-12-1 22:54:35 來自手機 |顯示全部樓層
Kiba 發表於 2014-12-1 15:12
其實唔比葉碰到濕泥面就唔會枯葉,都可以!只要達到目的就可以了,希望你棵植物,健康復原! ...

謝謝kiba,已換盤了,希望佢會好返啦^_^
Kiba 發表於 2014-12-1 23:36:04 來自手機 |顯示全部樓層

記得淋水唔好淋泥面,我用仙人長泥種,淋泥面都會爛葉!淋盆底啊!睇你應該用一般泥,唔好過濕,因為水氣散得慢,加上用膠盆,d 水焗住要注意啦!你個盆都好健康啊!努力!夠光猛,會生得好快。
豬豬貓 發表於 2014-12-3 09:39:50 來自手機 |顯示全部樓層
Kiba 發表於 2014-12-1 23:36
記得淋水唔好淋泥面,我用仙人長泥種,淋泥面都會爛葉!淋盆底啊!睇你應該用一般泥,唔好過濕,因為水氣散 ...

T_T唉....愈來愈嚴重,由底黑上去。。。好傷心,
Kiba 發表於 2014-12-3 14:56:38 來自手機 |顯示全部樓層
咁情況,就真係…可能要買過盤啦,如果真係無得救就要剪枝,沉水生根,好過全軍覆沒!吸取這次經驗,下次會好好多啦,我都失敗好幾次,先敢買貴d 黎種!
csw_sylvia 發表於 2014-12-3 15:25:15 |顯示全部樓層
提議你盡快剪幾枝健康枝條浸水生根再種就可以有盤新的;
浸水枝條最好將底下的葉剪掉, 不要有葉的部份浸到水.
原先的那盤試試剪掉所有黑葉放在通風的地方看是否救得返,
Rosemary要通風的, 可以同步進行.
greenery 發表於 2014-12-3 23:23:31 |顯示全部樓層
Kiba 發表於 2014-12-1 23:36
記得淋水唔好淋泥面,我用仙人長泥種,淋泥面都會爛葉!淋盆底啊!睇你應該用一般泥,唔好過濕,因為水氣散 ...

我用普通泥+河沙, 細石

日日淋水, 乾濕都照淋水. +施肥

無死根, 乜事都無! 仲要D葉好肥大
greenery 發表於 2014-12-3 23:25:29 |顯示全部樓層
學咁多位施兄講, 你要快D剪喇
遲D太凍佢地唔生架喇.

有咩唔識再問.
豬豬貓 發表於 2014-12-4 09:44:31 來自手機 |顯示全部樓層
多謝各位,我已經剪左幾枝落黎浸水,希望佢地會生到根啦!
Kiba 發表於 2014-12-4 12:28:47 來自手機 |顯示全部樓層
你種室內定室外?因為rosemary好需要光,唔夠光好易瓜柴。
豬豬貓 發表於 2014-12-5 23:39:15 來自手機 |顯示全部樓層
Kiba 發表於 2014-12-4 12:28
你種室內定室外?因為rosemary好需要光,唔夠光好易瓜柴。

之前種户外,現在係室內浸緊水等發根,其實浸緊水應該係户外定室內?
greenery 發表於 2014-12-6 08:27:24 |顯示全部樓層
豬豬貓 發表於 2014-12-5 23:39
之前種户外,現在係室內浸緊水等發根,其實浸緊水應該係户外定室內?

都得, 不過記住要除左2/3 的葉
豬豬貓 發表於 2014-12-8 14:24:10 來自手機 |顯示全部樓層
唸住浸水等發根再種過,點知日日換水都發黑,睇黎要全軍覆沒了T_T上網見到人插枝好似好易.,但點解我唔得既?T_T
isamu 發表於 2014-12-31 17:15:29 |顯示全部樓層
見到樓主盆迷迭香, 真SAD. 應該是無換泥土, 爛根. 我自己會用沙土, 珍珠岩, 蛭石加小量植物泥 (2:2:2:1), 亦可加一些小石, 其實泥的份量真的不用多.

如已剪了枝條下來, 那你可以把植物洗根, 順便看一下有沒有白色的根, 如沒有及其他根也軟軟的, 那你可以準備放棄. 如爛根不嚴重, 那可以照上面的份量(記住在盆底放盆底石幫助疏水), 之後放於室內窗邊有光處. 可以的話可以置於溫室或透明膠袋內(刺一些孔). 因為根爛, 所以吸水不佳, 如放室外可能因光太猛更快死. 基本上都不需要日日加水, 因水份不會太快流失.
isamu 發表於 2014-12-31 17:54:59 |顯示全部樓層
豬豬貓 發表於 2014-12-8 14:24
唸住浸水等發根再種過,點知日日換水都發黑,睇黎要全軍覆沒了T_T上網見到人插枝好似好易.,但點解我唔得既 ...

我未試過把枝條浸水出根, 通常我會插到泥土上.

1. 首先剪迷迭香枝條, 我會選未木化的枝條. 原因是如果剪太多木化枝條, 會令母株易掛;

2. 把小迷去一部份葉, 去多少? 很簡單, 你預計之後插入泥土時不會有葉接觸到泥就可以;

3. 有生根粉就佔少許, 無就算;

4. 泥土: 我是用珍珠石, 蛭石, 赤玉土, 鹿沼土 (1:1:1:1), 沒有赤玉和鹿沼的話, 可用粗沙土替代. 其實你也看出泥土就是要疏水, 不積水;

5. 我是用育苗箱, 即是長方型的盆, 內裡分成很多格的;

6. 加泥土於盆的每小格, 大約7成滿, 中間開一孔放枝條, 有需要可以加小許泥土;

7. 育苗箱的透明上蓋記住要開孔, 我是用平均法去開孔, 每個孔大約直徑為2mm;

8. 加水於泥土, 葉子盡量不要沾水, 或用紙巾吸一下. 於盆底加上紙巾來吸掉多餘的水;

9. 蓋好後, 放於室內窗邊明亮處 (即是有光就可以, 不需要太陽光的);

10. 我每天放工會家就會見到透明膠蓋有水點, 這是正常. 如小苗正常 (即苗沒有下跌等), 那表示你知放置地方合適;

11. 我會等到小苗頂有新芽出後, 再經一個多月才會把小苗移到小盆;

12. 小盆直徑大約4cm, 泥土一樣但會於盆底放小石硫水及不積水;

13. 把小盆放窗邊, 如果想更安全, 可以把小盆放4於膠盒作溫室, 2星期後才把上蓋開小許, 再2星期就全開;

14. 再把小盆放室外, 但要避免陽光直接照射, 可放於有光的地方或其他植物後面, 因為小苗的根還未生長好;

15. 到小苗長到一定大, 你可以把小苗放於陽光下, 但不要一下子放於太猛的陽光下;

16. 放室外時, 如發覺小苗有異樣, 例如: 頂跌下, 葉的顏色變暗. 那就把苗放於室內窗邊並放入膠盒內, 等它回復.

最後, 澆水是泥土乾了才澆. 小苗在育苗箱時, 基本兩星期才要考慮澆水與否. 小苗移植到小盆後, 盆的重量輕了才加水就可以. 以上是本人的小小經驗.
crystalgarden 發表於 2015-1-14 14:32:23 |顯示全部樓層
Kiba 發表於 2014-11-30 22:27
你仲用緊買翻黎個膠盆啊!個膠盆只係方便買賣運輸用(個人認為),短時間係ok,長時間就有問題,特別係開始 ...

agree~~我都覺得陶泥盆系最有質感同最適合香草的~~~但系一旦要全部換曬都幾"金"
系大6 買定一大批好過系hk買~~
Ever_green 發表於 2015-4-27 22:11:30 |顯示全部樓層
我都剛從花墟買了盤迷迭香,很喜歡佢的香味,看完這貼學到嘢,謝謝!

但isamu Ching講用的泥土,好似好複雜,想請問巿場有沒有現成溝好即用的代替?